Można zjeść dwie łyżki dziennie. Daje poczucie sytości, buduje i poprawia pamięć odporność
Dla wielu ten produkt to ukochany dodatek do koktajli, placuszków czy nawet kanapek. Masło orzechowe, choć jest dosyć kaloryczne, to w odpowiedniej ilości może dać uczucie sytości, poprawiać pamięć i wspierać odporność. Wystarczą tylko dwie łyżki dziennie.
Takim popularnym dodatkiem do wielu potraw jest masło orzechowe. Ten zdrowy i smaczny produkt zdecydowanie warto włączyć do swojej diety, aby była ona zrównoważona. To szereg korzyści dla organizmu.
Masło orzechowe warto jeść ze względu na zawartość zdrowych tłuszczy. Produkt, jak sama nazwa wskazuje, wytwarzany jest z orzechów, dzięki czemu zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Te w odpowiedniej ilości mogą obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL i podwyższać poziom "dobrej" frakcji HDL.
Kwasy tłuszczowe sprawiają, że masło orzechowe warto jeść, bo będzie ono wspierać umysłu. Poprawiona zostanie pamięć i koncentracja, co przełoży się na łatwiejszą i sprawniejszą naukę nowych rzeczy. Zadba również o prawidłowe funkcjonowanie całego układu nerwowego. Złagodzi objawy wysokiego stresu i poprawi nastrój, zapobiegając wystąpieniu stanów depresyjnych.
Masło orzechowe powinno się jeść także dla wzmocnienia odporności. Zawartość cynku i selenu w maśle orzechowym znacząco wesprze układ immunologiczny. Zmniejszy ilość rozwijających się chorób i stanów zapalnych.
Warto wiedzieć, że masło orzechowe, choć jest kaloryczne, to zawiera duże ilości cennego białka. Oznacza to, że wystarczy zjeść naprawdę niewielką ilość masła, aby być nasyconym. Brak łaknienia to zarazem brak podjadania i łatwiejsza kontrola nad swoją wagą i tym, co jemy. Białko zadba też o mięśnie, ich rozbudowę i regenerację.
Sprawdź także: Zbawiennie wpływają na mięśnie, serce i ciśnienie. Możesz dodać do zupy lub koktajlu
Masło orzechowe jak najbardziej można jeść codziennie. Taki dodatek do posiłków to prosty i smaczny przepis na urozmaicenie swojej diety. Do tego już niewielka porcja dostarczy organizmowi niezbędnych składników, pozwalając na pozostanie w zdrowiu.
Należy natomiast pamiętać, że masła orzechowego nie można jeść w zbyt dużych ilościach. Ze względu na wysoką kaloryczność, spożywanie go w nadmiarze może prowadzić do nagłego wzrostu masy ciała. Najlepiej zjadać codziennie do dwóch łyżek masła orzechowego.
Najlepszym masłem orzechowym będzie takie, które ma prosty skład, pozbawiony wzmacniaczy smaków czy konserwantów. Nie powinno zawierać także dodatku cukru, soli lub tłuszczy utwardzonych.
Najbezpieczniejszym i najbardziej jakościowym wyborem będą masła orzechowe zawierające 100% orzechów. Jeśli chodzi o smak, wybieraj te, które pasują twoim preferencjom smakowym, czyli zrobione są z ulubionych odmian orzechów.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ma lekko orzechowy smak i ziarnistą konsystencję. Mało znana kasza na dobre trawienie i dużo energii
Nazywany jest czarną śliwką. Superowoc na cukrzycę, dobre trawienie i odporność
Kosztuje kilka złotych i pomaga nie tylko na żołądek. Niezawodna przy migrenach