Na zewnątrz jak limonka, w środku jak liczi. Owoc, który stopuje cukrzycę, chroni serce i stymuluje prace jelit
Wśród egzotycznych owoców prawdziwą perełką są „hiszpańskie limonki”, czyli momoncillo. Z zewnątrz otacza je zielona skórka, podczas gdy miąższ i sposób obierania do złudzenia przypomina liczi. Przysmak ten pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, jest doskonałym wsparciem dla układu sercowo-naczyniowego oraz pracy jelit.
Momoncillo, czyli "hiszpańska limonka" to owoc popularny na Karaibach i w Ameryce Południowej, wstępuje także w Indiach i na Filipinach. Można spotkać go również pod takimi nazwami jak: limoncello, ackee, czy quenepa. Jest kuzynem rambutana i chińskiego liczi, należy do roślin z rodziny mydleńcowatych. Ma niewielkie, kuliste owoce charakteryzujące się zieloną skórkę, przypominającą nieco skorupkę i żółtawo-pomarańczowy miąższ, który otacza dosyć sporą pestkę. Rosną na drzewach, które potrafią dorastać nawet do 25 m, często sadzone są w celu naturalnej ochrony przed słońcem.
Owoce momoncillo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Przede wszystkim w ich składzie znajdują się cenne antyoksydanty, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają właściwości zmniejszające stany zapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Obecne w nich związki fenolowe mają zapobiegające rozwojowi chorób układu krążenia oraz cukrzycy. W krajach Ameryki Południowej momoncillo stosuje się w przypadku wystąpienia dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Pomagają na niestrawność, wzdęcia, zaparcia i biegunki. Mają również działanie moczopędne, dzięki czemu wspierają usuwanie toksyn, oraz zapobiegają infekcjom układu moczowego.
Dodatkowo momoncillo będzie dobrym wyborem dla osób zmagającym się z nadciśnieniem, obecne w nim związki kwasu kumarynowego i kawowego pomagają regulować ciśnienie krwi. Przypisuje się im także działanie zmniejszające ryzyko zakrzepów i zawałów. Owoce te mają także właściwości bakteriobójcze, wspierają odporność, a także pomagają przy problemach oddechowych, w tym astmie.
W ich składzie można znaleźć witaminę A, między innymi wspierającą zdrowie oczu, witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i nerwowego, oraz wspierającą odporność witaminę C. Dodatkowo wapń i fosfor zawarte w "hiszpańskiej limonce" mają działanie wzmacniające kości i zęby. Obecny jest tu również błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, przyśpiesza przemianę materii, oraz pomaga stabilizować poziom cukru i cholesterolu we krwi. W 100 g znajduje się ok. 70 kcal.
Sprawdź także: Polskie kapary to skarbnica witamin. Mało kto wie, że są jadalne i bardzo zdrowe
Owoce momoncilllo mają słodko-kwaśny smak, przypominający nieco połączenie limonki i liczi, można wyczuć tu odrobinę goryczki oraz cierpkie nuty. Im bardziej są dojrzałe, tym mają słodszy smak. Bardzo dobrze smakują na surowo, jako samodzielna przekąska. Aby przedłużyć ich świeżość, najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu.
Jak jeść momoncillo? Wystarczy obrać je ze skórki, która podobnie jak w przypadku liczi, odchodzi jak skorupka, a następnie oderwać miąższ od pestki. "Hiszpańskie limonki" można także obrać, od razu zjeść, a pestkę wypluć.
Świetnie sprawdzają się w formie przetworów, przygotowuje się z nich na dżemy, galaretki i marmolady. Bardzo dobrze smakują także w formie orzeźwiających napojów. Dobrze komponują się z innymi owocami tropikalnymi, takimi jak mango, ananas i kokos, oraz korzennymi przyprawami, jak cynamon, gałka muszkatołowa i imbir. W niektórych daniach występują w towarzystwie papryki, a w deserach dodaje się do nich wanilię, syrop klonowy i cukier. Haitańskim smakołykiem jest kenep trempe, czyli alkoholowy napój na bazie owoców momoncillo i rumu. Co ciekawe, w niektórych krajach spożywa się nie tylko miąższ, ale i pestki owoców, należy je uprażyć, dzięki czemu smakują jak orzechy nerkowca.
Źródła: ekologia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też: