Reklama
Reklama

Najbrzydsza ryba świata o niebiańskim smaku. Chuda, pełna białka i kwasów omega-3

Ta ryba nie bez powodu nazywana jest diabłem morskim. Jednak żabnica, mimo swojej nieatrakcyjnej powierzchowności, podbija podniebienia smakoszy na całym świecie. O ile nie dasz się zwieść i zniechęcić jej brzydkiemu wyglądowi (duża głowa, spłaszczone ciało, gigantyczna paszcza pełna ostrych zębów i karykaturalnie małe oczy), skosztujesz wybitnego mięsa o wielu walorach odżywczych. Gotowa na to kulinarne wyzwanie?

Żabnica - co to za ryba i gdzie ją kupić?

Żabnica (łac. Lophius piscatorius), znana również jako monkfish, jest rybą żyjącą głównie na dnie północno-wschodniego Atlantyku, Morza Północnego, a także w Morzu Śródziemnym. Spotykana jest również u wybrzeży Afryki północno-zachodniej. Poławiana na głębokościach od 200 do nawet 1000 metrów, jest ceniona w wielu krajach europejskich, zwłaszcza w Hiszpanii, Portugalii, Francji czy Wielkiej Brytanii.

W Polsce żabnica jest rybą luksusową, dostępną głównie w wyspecjalizowanych sklepach rybnych lub w dużych sieciach delikatesowych. Jej cena jest dość wysoka i waha się od 180 do nawet 250 złotych za kilogram. Można ją również spotkać w menu ekskluzywnych restauracji specjalizujących się w kuchni śródziemnomorskiej, np. w Warszawie, Krakowie czy Trójmieście.

Czy żabnica jest zdrowa?

Żabnica to ryba wyjątkowo zdrowa. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i kalorii - w 100 gramach mięsa znajduje się zaledwie około 85 kcal. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które korzystnie wpływa na budowę i regenerację mięśni. Ponadto zawiera istotne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3, które mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie i wzmacniają odporność organizmu.

Oprócz białka i kwasów omega-3 żabnica dostarcza witaminy A, niezbędnej dla zdrowia oczu i skóry, witaminy z grupy B, w tym B6 i B12, korzystnych dla układu nerwowego, oraz minerałów takich jak fosfor, magnez, żelazo i selen, które wspierają zdrowie kości, zębów, mięśni i układu immunologicznego.

Jak przyrządzić żabnicę?

Żabnica jest rybą wymagającą odpowiedniego traktowania w kuchni - zbyt długa obróbka termiczna może sprawić, że stanie się twarda i gumowata. Zazwyczaj wystarcza jej około 10-15 minut gotowania, smażenia czy grillowania.

Jednym z popularniejszych sposobów przyrządzania żabnicy jest pieczenie. Prosty i efektowny przepis to pieczona żabnica z masłem i cytryną. Do jej przygotowania potrzeba około 400 gramów filetu, łyżkę masła, sok z cytryny, sól i pieprz. Mięso należy delikatnie przyprawić, polać roztopionym masłem i piec w temperaturze około 200°C przez około 20 minut. Podawana z pieczonymi warzywami, sałatką lub prostym purée ziemniaczanym stanowi wspaniałą, elegancką propozycję obiadową.

Innym ciekawym sposobem przyrządzenia żabnicy jest przygotowanie ceviche - mięso kroi się w cienkie plasterki lub kostkę, marynuje w soku z limonki lub cytryny, z dodatkiem świeżych ziół, cebuli, papryczek chili i soli. Taka przystawka zachwyca świeżością i delikatnością smaku.

W kuchni hiszpańskiej czy francuskiej żabnica często trafia do zup i gulaszy. Bulion na bazie żabnicy to prawdziwa uczta smakowa - mięso dodaje się do bulionu warzywnego, z dodatkiem cebuli, pomidorów, marchewki, selera i przypraw. Powstaje intensywny, aromatyczny bulion, który można serwować jako samodzielne danie lub bazę do innych potraw.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czesi piją litrami. Zdrowsza i smaczniejsza od zwykłej herbaty z torebki

Mało znana ryba dla seniorów, tańsza od dorsza. Ma dużo kwasów omega-3, poprawia koncentrację i pamięć

Jeszcze mało znana, ale super zdrowa ryba. W smaku przypomina tuńczyka, jest dobra na serce i pamięć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | dania główne