Reklama
Reklama

Najlepsze dania ze szpinakiem. Sezon na świeży szpinak rozpoczęty

Chociaż szpinak możemy znaleźć w sklepie właściwie przez cały rok, ten najzdrowszy i najsmaczniejszy dostępny jest pomiędzy majem a październikiem. A to oznacza, że lato - ukochana pora roku Polaków - jest najlepszym okresem na zajadanie się przysmakami ze szpinakiem. Jakimi? Chętnie podzielimy się przepisami.

Dlaczego warto jeść szpinak? Wszyscy wiemy, że jest to źródło żelaza, które jest idealne zwłaszcza dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Czy to warzywo kryje w sobie coś więcej? Szpinak to także bogactwo innych, niezwykle wartościowych składników mineralnych. Koniecznie dowiedzcie się, jak używać szpinaku w kuchni, by wydobyć z niego cały potencjał.

Szpinak - właściwości

Co kryje w sobie szpinak? Właściwości, które może nam zaoferować, są nie do przecenienia. Nierzadko mówi się, że jest to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie i sporo w tym prawdy. Szpinak zawiera nie tylko żelazo, ale także witaminę C, potas, magnez oraz kwas foliowy. Dlatego jest niezwykle pożądanym dodatkiem w diecie kobiet w ciąży. Znajdziemy w nim również witaminę A, luteinę i zeaksantynę oraz błonnik pokarmowy, choć w niewielkiej ilości. 

Co ciekawe, kiedyś przypisywano szpinakowi znacznie większą zawartość żelaza. Z czasem badania pokazały, że ten minerał występuje w większym stężeniu na przykład w czosnku czy pietruszce. Pomimo to szpinak jest skarbnicą wielu wartościowych składników - w tym przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie szpinaku może zatem wspomóc zwalczanie stresu oksydacyjnego. Neutralizacja wolnych rodników to ważny element profilaktyki chorób nowotworowych. Z całą pewnością warto zatem uwzględnić szpinak w swojej diecie.  

Szpinak - wartości odżywcze

Czy na diecie można jeść szpinak? Wartości odżywcze tego warzywa nie powinny być przerażające dla osób, które się odchudzają. W 100 gramach surowego szpinaku znajdziemy zaledwie 23 kcal. To sprawia, że można dodawać go do koktajli czy sałatek bez większej obawy, że przekroczymy limit kaloryczny w danym posiłku. Oprócz tego w szpinaku znajduje się około 3 gramów białka, 3,5 grama węglowodanów i odrobina tłuszczu. W większości roślina ta składa się z wody.  

Szpinak - z czym najlepiej łączyć?

Jak jeść szpinak? Z czym najlepiej łączyć to warzywo, by wydobyć z niego wszystko to, co najlepsze? Szpinak świetnie smakuje z wieloma składnikami, jednak nie tylko o smak się tutaj rozchodzi. Warto pamiętać, że niektóre witaminy najlepiej przyswajalne są wtedy, gdy towarzyszy im odpowiedni składnik. Przykładem są witaminy A i E, które przyswajane są w obecności tłuszczów. 

To oznacza, że te witaminy będą docierać do organizmu najlepiej, gdy szpinak zaczniemy zajadać na przykład z oliwą. Świetnie się składa, bo przecież szpinak może stanowić bazę wielu sałatek, w zastępstwie sałaty. Z czym jeszcze możecie jeść szpinak? Doskonale smakować będzie z czosnkiem i serem pleśniowym, ale także z owocami, takimi jak banan, truskawki czy cytrusy, takie jak pomarańcze i cytryny. Zresztą za chwilę podamy wam kilka przepisów, które pozwolą wam stworzyć idealne dania ze szpinakiem.  

Szpinak - przepisy, które musisz poznać

Jak przygotować szpinak? Przepisy na to warzywo są przeróżne, a każdy z nich zagwarantuje wam coś zdrowego i smacznego. Co możecie zrobić z dodatkiem szpinaku? Oto kilka pomysłów, które warto wypróbować - czy to na obiad, czy też na śniadanie.  

Szpinak - przepisy na makaron ze szpinakiem i sosem serowym 

Makaron ze szpinakiem to bardzo proste danie. Możecie zrobić go w kilka minut - to idealny pomysł na obiad, gdy nie chce nam się gotować, ani nie mamy na to czasu. Jak go zrobić? 

Ugotujcie makaron, który lubicie najbardziej. Następnie przejdźcie do przygotowania sosu. Na patelni z odrobiną oliwy usmażcie posiekane dwa ząbki czosnku i dodajcie trzy garści szpinaku. Smażcie tylko chwilę, by szpinak zwiądł i nabrał smaku. Na koniec dodajcie odrobinę soli. Zdejmijcie szpinak z patelni i przełóżcie go do miski. 

Na tej samej patelni usmażcie pokrojone oliwki i suszone pomidory, po chwili dodajcie do nich 100 mililitrów słodkiej śmietany. Zmniejszcie ogień i zacznijcie dodawać ser - idealnie sprawdzi się tu gorgonzola. Gdy sos zgęstnieje, możecie dorzucić do niego szpinak. Nie smażcie go jednak zbyt długo. Następnie przełóżcie makaron na patelnię z sosem i chwilę mieszajcie. Danie jest już gotowe. 

Szpinak - przepisy na paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 

To szybka przekąska, którą możecie postawić przed gośćmi czy też zapakować sobie na drugie śniadanie do pracy. Zrobicie ją w kilka minut, o ile jednak skorzystacie z gotowego ciasta francuskiego. Co musicie przygotować? Ciasto francuskie, szpinak, ser feta i czosnek. To wszystko. Na patelni z dodatkiem oliwy usmażcie posiekane dwa ząbki czosnku oraz szpinak - tak samo jak w pierwszym przepisie. Dodajcie sól i pieprz. Zdejmijcie szpinak z patelni, a następnie przełóżcie do miski. 

Ciasto francuskie rozwińcie i przekrójcie wzdłuż na dwa takie same kawałki. Na środku obu kawałków ułóżcie szpinak i rozkruszcie fetę. Złóżcie tak, by z ciasta powstały dwa wałki. Następnie ostrym nożem pokrójcie wałki na mniejsze kawałki - paszteciki. Wyłóżcie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarujcie z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Możecie posypać je kminkiem, sezamem czy też czarnuszką. Pieczcie paszteciki przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po tym czasie przysmak będzie już gotowy.  

Szpinak - przepisy na zdrowy koktajl śniadaniowy 

Jeśli za chwilę musicie już wyjść z domu, a jeszcze nie zdążyliście zjeść śniadania, koniecznie przygotujcie ten sycący koktajl śniadaniowy, który szybko zaspokoi głód. Z jakich składników go zrobicie? Użyjcie jednego banana, garści szpinaku, łyżki masła orzechowego oraz mleka - roślinnego bądź krowiego. Dorzućcie do środka także cztery łyżki płatków owsianych, które zawierają sporo błonnika, a także węglowodanów złożonych. Zblendujcie całość i przelejcie do szklanki.

Szpinak - przepisy na lekką sałatkę 

Lekka sałatka ze szpinaku to coś w sam raz na letni obiad bądź kolację. Przygotujecie ją w kilka minut, bez większego problemu. Do dużej miski wsypcie paczkę szpinaku. To wasza baza. Następnie dodajcie do sałatki ser pleśniowy, twardy, pokrojony w kostkę, a także 100 gramów pomidorków koktajlowych, tyle samo oliwek czarnych przekrojonych na pół, obraną gruszkę pokrojoną w kostkę i trochę ziaren słonecznika, by dodać sałatce chrupkości. Całość połączcie prostym winegretem na bazie oliwy, soku z cytryny i musztardy. Sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Zamiast gruszki możecie użyć truskawek - zwłaszcza jeśli przygotowujecie sałatkę w letnim sezonie.  

Szpinak z pewnością jest warzywem, które warto włączyć do swojej diety. Zwłaszcza że istnieje tak wiele przepisów, w których można go uwzględnić.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To najlepsze jedzenie na upały. Chłodzą i szybko nawadniają

Dziś zapomniane, a w PRL-u było przysmakiem. I słusznie, bo to warzywo to witaminowa bomba

Zdrowsze od brzoskwiń, w sezonie warto jeść codziennie. Knedle wychodzą obłędne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | szpinak