Reklama
Reklama

Najlepszy olej na stłuszczoną wątrobę. Dodawaj go do sałatek lub past kanapkowych

W momencie, gdy mamy wysoki cholesterol, wydaje się, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z przyjmowania tłuszczy. Takie myślenie może być jednak błędne. Okazuje się, że niektóre oleje mogą pomóc obniżyć "zły" cholesterol LDL. Do takiej grupy należy właśnie olej lniany.

Olej lniany wytwarzany jest z lnu zwyczajnego, a konkretnie z jego suszonych, dojrzałych nasion. To roślina oleista, która znajduje swoje zastosowanie również w wyrobie tkanin czy lin. Jej właściwości dla zdrowia, które zamknięte są w oleju, wykorzystywane są od wieków.

Na co dobry jest olej lniany?

Olej lniany to naturalne źródło kwasu alfa-linolenowego, czyli roślinnej formy kwasu omega-3. Do tego dostarczy kwasów omega-6, fitosteroli, a także witaminy A, C, E, witamin z grupy B, wapnia, magnezu, fosforu.

Antyoksydanty zwarte w oleju lnianym zadziałają hamująco na szkodliwe wolne rodniki. Mogą wpłynąć antynowotworowo, poprzez spowolnienie rozwoju komórek nowotworowych. Między innymi zapobiegną rakowi piersi, jajników, jelita grubego czy prostaty. Te związki nadają też właściwości przeciwstarzeniowych.

Duża ilość kwasów omega-3 i omega-6 w oleju lnianym pomoże uregulować poziom cholesterolu. Składnik kuchenny będzie więc odpowiedni nawet dla osób, które mają problemy ze stłuszczeniem wątroby. Zmniejszone zostanie ryzyko zachorowania na miażdżycę czy wystąpienia zawału.

Tym samym regularnie przyjmowany olej lniany obniży za wysokie ciśnienie tętnicze i poziom trójglicerydów. W efekcie to wszystko sprawi, że olej zadba o nasz układ sercowo-naczyniowy i poprawi krążenie.

Olej lniany działa przeciwzapalnie. Zwiększy odporność organizmu i zredukuje ilość rozwijających się stanów zapalnych. W tym zapobiegnie zwykłym przeziębieniom, grypom, ale też będzie mieć to wpływ na rozwój nowotworów.

Właściwości przeciwzapalne, jak i właściwości wprowadzające równowagę hormonalną oleju lnianego mogą zarazem pomóc w walce z trądzikiem, egzemą, łuszczycą. Poprawi się elastyczność skóry, cera stanie się bardziej promienna i nabierze zdrowego wyglądu.

Poza tym olej lniany zadziała pozytywnie na procesy trawienne. Podkręci metabolizm i przemianę materii, zapobiegając tworzeniu się kamieni żółciowych. Zadba o błony śluzowe całego układu pokarmowego i wydalniczego.

Ile oleju lnianego można wypić dziennie?

Dziennie oleju lnianego można wypić od 1 do 30 ml. Przyjmowanie go do organizmu codziennie w takiej ilości da najbardziej zadowalające i zauważalne efekty. Składnik można przyjmować samodzielnie, na czczo. Jednakże z jego nieocenionych właściwości skorzystamy zarówno, jeśli dodamy go do przygotowywanych potraw.

Do czego dodać olej lniany?

Olej lniany z powodzeniem może być dodawany do wielu potraw. Najlepiej, jeśli spożyjemy go bez obróbki termicznej, bo wtedy zachowa najwięcej cennych związków. Użyj go więc między innymi do samodzielnie przygotowywanych dressingów sałatkowych. Już wymieszanie go z sokiem z cytryny niesamowicie wzbogaci smak mieszanki warzyw.

Co więcej, olejem lnianym wzbogać wszelkie pasty kanapkowe, do których wykorzystuje się tłuszcze. Dopraw nim hummus, pastę rybną, pastę z fasoli czy pieczonej papryki.

Źródło: terazgotuje.pl, youtube.com @drbartek-krocej

Zobacz też:

Te słodycze pojawiają się tylko raz w roku. Jakie cmentarne przysmaki warto spróbować 1 listopada?

Na Sardynii piją codziennie i żyją ponad 100 lat. Prosty napój można zrobić w domu

Zrobiłam krem o smaku słynnych ciasteczek korzennych. Jest tak dobry, że można jeść łyżkami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki