Reklama
Reklama

Najlepszy ser dla seniorów i tych, którzy dbają o odporność. Dobrze działa na wzrok, wzmacnia kości

Ten rodzaj sera produkuje się tylko na Cyprze, a reszta to tylko próby osiągnięcia podobnego smaku. Wybitny jest nie tylko jego aromat, ale zarazem właściwości dla zdrowia. Jest najlepszy dla seniorów i tych, których dbają o linię. Dobrze działa na serce i wzmacnia kości.

Halloumi - ser prosto z Cypru

Rodzajem sera, który produkuje się jedynie na Cyprze, jest oryginalny halloumi. Dla mieszkańców wyspy stanowi on istotną część ich tradycyjnej kuchni, a przeciętny Cypryjczyk zjada średnio 8 kg tego sera w ciągu roku. Wytwarzany jest on od tysięcy lat i aż do teraz nie traci na popularności. Z tego powodu w 2021 roku halloumi wpisano do unijnego rejestru produktów o chronionej nazwie pochodzenia.

Zaraz po Cyprze, najwięcej sera halloumi zjadają Brytyjczycy, ale eksportowany jest również w wiele innych stron świata. Można go kupić także w Polsce, najczęściej w sklepach z żywnością grecką lub produktami z kuchni śródziemnomorskiej. Jego cena może być jednak o wiele wyższa, w porównaniu do innych, dostępnych serów.

Sprawdź także: W takiej cenie masła już dawno nie było. W Lidlu będzie tylko przez jeden dzień

Jak rozpoznać oryginalne halloumi?

Oryginalne halloumi rozpoznamy po jego składzie. Ser tradycyjnie przygotowuje się z mleka owczego lub połączenia mleka owczego, koziego oraz krowiego. Jeśli więc liczymy na zakup produktu z Cypru, zwróćmy uwagę na to, z czego on został zrobiony. Znaczna przewaga lub zawartość jedynie mleka krowiego może sugerować, że to tylko imitacja sera halloumi.

Halloumi rozpoznamy również po oznaczeniu jako produkt z chronioną nazwą pochodzenia w Unii Europejskiej. Oryginalny ser musi być wyprodukowany na Cyprze i spełniać określone standardy. Na opakowaniu powinno znaleźć się oznaczenie PDO

Zastanawiać nas powinna cena wybieranego sera. Oryginalny halloumi będzie zdecydowanie droższy niż jego imitacje. Wynika to z faktu, że tradycyjny wyrób mleczarski wymaga wytwarzania specjalnymi metodami.

To, co odróżnia oryginalne halloumi od produktów typu halloumi to reakcja na obróbkę cieplną. Prawdziwy, tradycyjny ser po podgrzaniu np. na grillu zachowa swój kształt i konsystencję. Nie będzie się topić i ciągnąć.

Kto powinien jeść halloumi?

Ser halloumi to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, bo w 100 g zawiera aż 20 g tego składnika. Przy tym taka porcja dostarczy 313 kcal i 25 g tłuszczu. Ponadto przysmak z Cypru uzupełni zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, witaminę A, D, E i K. Jeśli chodzi o minerały, to bogactwo fosforu, magnezu, potasu, sodu i wapnia.

100 g sera halloumi pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na wapń. Z tego powodu pozytywnie wpłynie na odpowiedni skład kości oraz zębów. Zapobiegnie wystąpieniu niedoborów składnika, które mogłyby skutkować rozwojem osteoporozy, próchnicy, bólem mięśni i stawów. Ser halloumi powinny więc jeść osoby starsze, u których struktura kości jest coraz rzadsza i bardziej narażona na złamania.

Regularne jedzenie sera halloumi zalecane jest osobom o obniżonej odporności. Przyjmowanie go zadziała na organizm przeciwzapalnie, zmniejszając szanse na zachorowanie, ale też łagodząc dolegliwości skórne. Taka właściwość zawdzięczana jest przeciwutleniaczom, które mogą dodatkowo spowolnić starzenie się organizmu i umysłu, zapobiegając wystąpieniu chorób neurodegeneracyjnych. 

Duża ilość witaminy A sprawia, że halloumi cechuje pozytywny wpływ na wzrok. Zapewni prawidłowe działanie siatkówki oka i jego wierzchnich warstw. Ochroni m.in. przed kurzą ślepotą, zaćmą, powstaniem zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem. 

Ponadto halloumi powinni jeść pacjenci, którzy chcą uregulować swój układ nerwowy. Dostarczenie razem z serem magnezu, fosforu, zapewni prawidłowe skurcze mięśni i obniżenie za wysokiego ciśnienia krwi. Do tego złagodzone zostaną objawy wysokiego stresu, pozwalając na wyciszenie się. 

Co zrobić z halloumi?

Halloumi w smaku jest delikatny i nieco słony, a niektórzy porównują go do mozzarelli. W efekcie jest produktem bardzo uniwersalnym i można z nim przygotować wiele dobrych potraw. Przede wszystkim jednak halloumi można zajadać jako samodzielną przekąskę. Szczególnie dobrze będzie smakować po przygrillowaniu.

Ze względu na dużą zawartość białka, halloumi dla wegetarian jest jedną z form zastępowania mięsa. Dzięki temu ser z Cypru świetnie nada się jako wypełnienie burgera czy tortilli, ale sprawdzi się zarazem na kanapkach. Z grillowanym halloumi przygotujemy pyszne sałatki, a nawet makarony.

Źródło: medonet.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?

Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy

Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia śródziemnomorska | ser