Najzdrowszy tłuszcz według naukowców? Jeśli robisz schabowe, to tylko na nim
Niegdyś jedzono go niemal, w każdym domu. Obecnie na naszych stołach pojawia się stosunkowo rzadko. Według wielu kucharzy dodatek smalcu, bo właśnie o nim mowa, podbija smak potraw, a dzięki wysokiej temperaturze dymienia idealnie nadaje się do smażenia. W poniższym artykule odpowiemy na pytanie, dlaczego warto jeść smalec, oraz jak wykorzystać go w kuchni.
Obecnie po smalec sięgamy raczej sporadycznie. Mało kto kupuje go regularnie. Doświadczone gospodynie, które cenią sobie tradycyjne smaki, przygotowują go samodzielnie w domu. Pajda świeżego chleba ze smalcem i skwarkami jest natomiast "kulinarną atrakcją" podczas rozmaitych jarmarków, czy imprez plenerowych. Co tak naprawdę kryje się w smalcu, oraz jak wykorzystać go w kuchni, podczas codziennego gotowania? Podpowiadamy.
BBC Future opublikowało ranking stworzony przez naukowców, którzy wyłonili 1000 najbardziej odżywczych produktów spożywczych. Na liście znalazła się naturalna żywność, która najlepiej zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Jak łatwo można się domyślić, w zestawieniu znalazły się między innymi ryby, takie jak dorsz, łosoś czy śledź; warzywa, między innymi liście szpinaku, botwinka, pomidory, czy papryka, a także pestki dyni, nasiona chia i migdały, które uplasowały się na miejscu pierwszym. Sporym zaskoczeniem okazało się natomiast miejsce ósme, które zajął tłuszcz wieprzowy, czyli smalec. Produkt ten zawiera sporą dawkę witamin z grupy B, minerałów, oraz jednonienasycone tłuszcze, takie jak kwas oleinowy. Smalcu nie trzeba unikać, spożywany w umiarze jak najbardziej może stanowić element zdrowego jadłospisu.
Oczywiście nie oznacza to, że można zajadać się nim bez ograniczeń. Smalec to produkt wysokokaloryczny, w 100 g znajduje się niemal 900 kcal. Równocześnie należy zaznaczyć, że w składzie smalcu obecne są tłuszcze nasycone, które spożywane w nadmiernych ilościach mogą być powodem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz podnoszenia poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Jednocześnie warto zaznaczyć, że tłuszcz wieprzowy będzie znacznie lepszym wyborem niż rafinowane oleje roślinne, miksy tłuszczowe, czy margaryna, w których znajdują się szkodliwe dla naszego zdrowia tłuszcze trans.
Zawarte w smalcu witaminy z grupy B biorą udział w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Co więcej, korzystnie wpływają na pracę układu krążenia, nerwowego i mięśniowego, a także wspierają odporność. Zawiera również witaminę D, która wspiera układ immunologiczny, oraz ma wpływ na stan kości i zębów. Natomiast zawarta w nim witamina A, wspiera prawidłowe widzenia i zmniejsza ryzyko chorób oczu.
Obecny w smalcu kwas oleinowy wspiera zdrowie układu krążenia, w tym pracę serca, wpływa na gospodarkę hormonalną oraz opowiada za prawidłową budowę błon komórkowych. Działa przeciwzapalnie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych.
Babciną metodą na przeziębienia i choroby układu oddechowego było smarowanie klatki piersiowej smalcem. Taka kuracja miała mieć działanie wykrztuśne i nawilżające.
Do czego używać smalec? Oczywiście możesz posmarować nim pieczywo, najlepiej będzie smakował ten z dodatkiem skwarek, jabłka i cebuli. Idealnie komponować będzie się domowej roboty ogórkiem kiszonym. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia, smalec bardzo dobrze sprawdzi się do smażenia. Kotlety schabowe, mielone lub bitki będą smakować jeszcze lepiej.
Nie wszyscy wiedzą, że smalec, oczywiście ten bez dodatków, idealnie sprawdzi się do przygotowania kruchego ciasta. Wystarczy, że dodatek masła zastąpisz właśnie smalcem. Ciasta, tarty, czy kruszonki wyjdą delikatne i idealnie chrupiące.
Źródła: terazgotuje.pl, bbc.com, fitapetit.com
Zobacz też:
Ten owoc to balsam dla serca, ma dużo magnezu i potasu. Bierz na zapas, gdy jest w promocji
Młodziutki już pojawił się w warzywniakach. Ma niski indeks glikemiczny, zbawiennie działa na jelita