Reklama
Reklama

Napój idealny dla seniorów, kobiet po 50. i cukrzyków. Pół łyżeczki przyprawy wzmacnia jego działanie

Produkty mleczne zawierają wiele ważnych składników odżywczych. Z tego względu powinny znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka, który chce zadbać o swoje zdrowie. Jednym z takich produktów jest maślanka. Jakie właściwości wykazuje i co można do niej dodać, by zrobić smaczny i cenny dla organizmu napój? Odpowiadamy.

Co daje picie maślanki?

Maślanka to produkt, który współcześnie jest produkowany ze śmietanki pasteryzowanej. Dawniej pozyskiwano ją podczas procesu wytwarzania masła. Aktualnie nie ma określonych regulacji prawnych, które w jednoznaczny sposób definiowałyby skład maślanki. Wobec tego nierzadko taką nazwą określa się również napoje, w których maślanka jest wymieszana z mlekiem w proszku lub innymi dodatkami. 

Maślanka jest sprzedawana w rozmaitych wariantach smakowych, jednak szczególnie warta uwagi jest jej klasyczna wersja, która zawiera mniej cukru. Napój jest doskonałym źródłem wapnia, często zaleca się włączenie go do diety w profilaktyce osteoporozy. Ryzyko wystąpienia schorzenia rośnie wraz z wiekiem, u kobiet najczęściej rozwija się w trakcie lub po menopauzie (około 45-50 rok życia). Maślanka zawiera także cenne aminokwasy, które są potrzebne do utrzymania siły mięśni. Z tego względu, jej picie poleca się również seniorom narażonym na sarkopenię - chorobę charakteryzującą się między innymi utratą masy mięśniowej. 

Co ciekawe, maślanka jest jednym z najmniej kalorycznych produktów mlecznych. Jej niskotłuszczowa wersja zawiera około 40 kcal w 100 g. Produkt jest doskonałym probiotykiem i wspiera mikroflorę jelitową. Warto jednak pamiętać, że napój zawiera sporo laktozy. Wobec tego osoby, które nie tolerują tego składnika, nie powinny sięgać po maślankę.

Przeczytaj też: Pij zamiast herbaty, przejdzie ochota na słodycze. Do tego poprawi się trawienie i stan wątroby

Maślanka z cynamonem

Wartym odnotowania sposobem na podkręcenie smaku maślanki, jest dodanie do niej niewielkiej ilości pewnej popularnej przyprawy. Mowa o cynamonie, który nie tylko poprawi smak napoju, ale również wzmocni jego działanie prozdrowotne

Cynamon pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a ponadto korzystnie oddziałuje na poziom glukozy we krwi (to bardzo dobra wiadomość dla cukrzyków). Co więcej, cynamon wykazuje działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. 

Jak przygotować maślankę z cynamonem? Przepis jest banalnie prosty - do szklanki maślanki wystarczy wsypać pół łyżeczki cynamonu, a następnie porządnie wymieszać całość. Niektórzy piją mieszankę na czczo, dzięki czemu efekty mogą być jeszcze lepsze.

Źródła: terazgotuje.pl, zdrowie.interia.pl

Zobacz też:

W Bułgarii podają na zakąskę razem z rakiją. Najlepsza jest według oryginalnego przepisu ze specjalnym serem

Makaron dla cukrzyków i dbających o linię. Ma niski indeks glikemiczny, solidną dawkę żelaza, magnezu i wapnia

Roślina znana od epoki kamienia. Dziś to jedna z najzdrowszych przypraw, seniorzy powinni często używać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: nabiał | przyprawy | napoje