Napój idealny dla seniorów, kobiet po 50. i cukrzyków. Pół łyżeczki przyprawy wzmacnia jego działanie
Produkty mleczne zawierają wiele ważnych składników odżywczych. Z tego względu powinny znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka, który chce zadbać o swoje zdrowie. Jednym z takich produktów jest maślanka. Jakie właściwości wykazuje i co można do niej dodać, by zrobić smaczny i cenny dla organizmu napój? Odpowiadamy.
Maślanka to produkt, który współcześnie jest produkowany ze śmietanki pasteryzowanej. Dawniej pozyskiwano ją podczas procesu wytwarzania masła. Aktualnie nie ma określonych regulacji prawnych, które w jednoznaczny sposób definiowałyby skład maślanki. Wobec tego nierzadko taką nazwą określa się również napoje, w których maślanka jest wymieszana z mlekiem w proszku lub innymi dodatkami.
Maślanka jest sprzedawana w rozmaitych wariantach smakowych, jednak szczególnie warta uwagi jest jej klasyczna wersja, która zawiera mniej cukru. Napój jest doskonałym źródłem wapnia, często zaleca się włączenie go do diety w profilaktyce osteoporozy. Ryzyko wystąpienia schorzenia rośnie wraz z wiekiem, u kobiet najczęściej rozwija się w trakcie lub po menopauzie (około 45-50 rok życia). Maślanka zawiera także cenne aminokwasy, które są potrzebne do utrzymania siły mięśni. Z tego względu, jej picie poleca się również seniorom narażonym na sarkopenię - chorobę charakteryzującą się między innymi utratą masy mięśniowej.
Co ciekawe, maślanka jest jednym z najmniej kalorycznych produktów mlecznych. Jej niskotłuszczowa wersja zawiera około 40 kcal w 100 g. Produkt jest doskonałym probiotykiem i wspiera mikroflorę jelitową. Warto jednak pamiętać, że napój zawiera sporo laktozy. Wobec tego osoby, które nie tolerują tego składnika, nie powinny sięgać po maślankę.
Przeczytaj też: Pij zamiast herbaty, przejdzie ochota na słodycze. Do tego poprawi się trawienie i stan wątroby
Wartym odnotowania sposobem na podkręcenie smaku maślanki, jest dodanie do niej niewielkiej ilości pewnej popularnej przyprawy. Mowa o cynamonie, który nie tylko poprawi smak napoju, ale również wzmocni jego działanie prozdrowotne.
Cynamon pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a ponadto korzystnie oddziałuje na poziom glukozy we krwi (to bardzo dobra wiadomość dla cukrzyków). Co więcej, cynamon wykazuje działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne.
Jak przygotować maślankę z cynamonem? Przepis jest banalnie prosty - do szklanki maślanki wystarczy wsypać pół łyżeczki cynamonu, a następnie porządnie wymieszać całość. Niektórzy piją mieszankę na czczo, dzięki czemu efekty mogą być jeszcze lepsze.
Źródła: terazgotuje.pl, zdrowie.interia.pl
Zobacz też: