Naturalne podpora dla serca i skóry. "Złoty" owoc możesz jeść nawet ze skórką
Z pozoru przypomina zwykłe kiwi. W rzeczywistości wyróżnia się kolorem, słodkością oraz delikatną skórką. Kiwi gold jest całkiem inne niż dobrze nam znany kwaśny owoc. Przekonaj się, co w sobie kryje i dlaczego warto włączyć je do swojej diety.
Kiwi gold powstało poprzez skrzyżowanie różnych gatunków tego owocu w calu uzyskania słodszego odpowiednika. Szybko zdobyło popularność, a dzisiaj coraz więcej osób je docenia również w Polsce. Odkryj, jakie wartości zdrowotne posiada.
Kiwi gold ma żółty kolor oraz delikatną skórkę bez włosków. Jego największą zaletą jest jednak smak, o wiele słodszy od klasycznego owocu. Niektórzy doszukują się w nim również nut innych owoców, takich jak poziomka, agrest czy truskawka. Niezależnie od smaku, nie można zapominać o porządnej dawce składników odżywczych, które w nim znajdziemy.
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość witaminy C. Dzięki niej owoc ma działanie antyoksydacyjne, chroni komórki organizmu przed zniszczeniem oraz spowalnia proces starzenia. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy. Działanie na cerę mają również witaminy A i E, które znajdziemy w kiwi. Chronią skórę, wspierają produkcję kolagenu oraz pomagają w utrzymaniu odpowiedniej elastyczności.
Kiwi gold docenią osoby, cierpiące na problemy z trawieniem. Znajdziemy w nim cenne enzymy, które pomagają w trawieniu białek oraz wspomagają pracę układu pokarmowego. Dodatkowo pozytywny wpływ ma duża zawartość błonnika, która wspomaga perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom czy niestrawności. Jest również łagodniejsze dla żołądka niż zielone kiwi, przez co mogą wybierać je osoby wrażliwe na kwasowość owoców.
Kiwi wspomaga również zdrowie układu krwionośnego. Pomaga utrzymać równowagę elektrolitową i zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Reguluje prawidłowe ciśnienie krwi i pozwala zadbać o zdrowie serca.
Niska kaloryczność oraz słodki smak sprawiają, że jest to owoc doskonały dla osób odchudzających się oraz dbających o wagę. Dzięki sporej dawce błonnika jest bardzo sycący oraz zapobiega nagłym skokom cukru we krwi. Dzięki niemu dieta może być prostsza do utrzymania i przyjemniejsza.
Klasyczne zielone kiwi ma często kwaśny, cierpki smak, który nie przypada każdemu do gustu. Dodatkowo często problemem jest gruba, twarda i włochata skórka, która sprawia, że kiwi nie jest wygodnym owocem do zjedzenia. Pod względem tych aspektów kiwi gold przebija zwykły owoc.
Miąższ kiwi gold jest słodki i nie ma w nim kwaśnych nut. Ma gładką, cienką skórkę, którą można nawet zjeść. Łatwo się je obiera, przez co wiele osób od razu zauważa, że jest ono przyjemniejsze do zjedzenia. Dodatkową zaletą kiwi gold jest większa zawartość składników odżywczych. Owoc ma więcej witaminy C, witaminy E oraz antyoksydantów i naturalnych cukrów. Uznaje się je za bardziej wartościowe od zwykłego kiwi.
Kiwi gold idealnie nadaje się do deserów, koktajli, sałatek i soków. Ze względu na delikatny, słodki smak warto spożywać je na surowo. Może być zdrową przekąską w środku dnia lub lekkim deserem po dużym posiłku.
Doskonale komponuje się z innymi owocami. Warto je jednak dodawać również do wytrawnych sałatek. Skutecznie posłuży do przełamania smaku i doda słodkości każdej potrawie. Warto wykorzystać naturalnie występujący w kiwi gold cukier do podkreślenia smaku ulubionych deserów. Można ozdobić owocem tort, ciasto czy babeczki. Nadaje się jako składnik tart, kremów czy sosów.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ma mniej kalorii i więcej białka od kurczaka. To mięso polecają dietetycy
Ryba z polskich wód, o wiele zdrowsza od łososia. Kiedyś chętnie jedzona, dziś zapomniana
Wypróbuj wodę owsiano-lnianą. Najlepsza na tłuszcz na brzuchu i dobrą pracę jelit