Reklama
Reklama

Nazywane eliksirem życia. Niezastąpione dla osób z wysokim cholesterolem i cukrem

Nie od dziś wiadomo, że jagody są bogatym źródłem witamin i minerałów. Najczęściej sięgamy po popularną borówkę amerykańską czy leśne jagody. W nadchodzące lato postaw jednak na jeszcze inny gatunek. Sezon zacznie się już w maju, więc zajadaj się garściami. To przyniesie ze sobą masę korzyści dla zdrowia.

Zamiast borówki amerykańskiej sięgnij po jagodę kamczacką. W Japonii ten owoc nazywany jest eliksirem życia, a to za sprawą jego właściwości zdrowotnych. W Polsce nie jest ona popularna, a powinna. Od innych jagód odróżnia ją podłużny kształt, słodko-kwaśny smak i bogactwo witamin.

Te owoce to eliksir życia. Mają niesamowite właściwości

Jagoda kamczacka ma wysoką zawartość witaminy A, C oraz witamin z grupy B. To też bogactwo minerałów takich jak m.in. potas, wapń, krzem, magnez oraz fosfor. Do organizmu dostarczy dodatkowo substancji o działaniu przeciwutleniającym tj. flawonoidy, antocyjany, kwas fenolowy.

W efekcie regularne zajadanie się jagodą kamczacką poprawi odporność organizmu. Wspomoże leczenie infekcji i dochodzenie do zdrowia. Zadziała przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

Pomogą zwalczyć szkodliwe wpływy wolnych rodników. Jagoda kamczacka wykazuje właściwości antynowotworowe, zmniejszy ryzyko rozwoju wielu chorób. Poza tym ograniczy przedwczesne procesy starzenia.

Ta jagoda poskutkuje prawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Zapewni prawidłowe trawienie i poprawi perystaltykę jelit. Może łagodzić skutki i objawy choroby wrzodowej.

Jagoda kamczacka pozytywnie wpłynie również na ciśnienie krwi, regulując je. Unormuje też poziom "złego" cholesterolu LDL oraz cukru. Tym samym zmniejszy ryzyko wystąpienia m.in. zawału, miażdżycy czy udaru.

Bogactwo witaminy A w jagodzie kamczackiej zadba o nasze oczy. Poprawi zarazem kondycję skóry, włosów oraz paznokci.

Jedz te jagody na zdrowie. Dla tej grupy szczególnie zalecane

Jedzenie jagody kamczackiej jest szczególnie zalecane starszym osobom. Ten wyjątkowy owoc ochroni serce i cały układ krążenia, zadba o ich prawidłowe funkcjonowanie. Zmniejszy ryzyko zawałów i udarów, których ryzyko wystąpienia wzrasta z wiekiem.

Powinny ją regularnie spożywać także osoby cierpiące na anemię. Jagody są bogate w żelazo, którego wówczas brakuje w organizmie. Do tego zawiera dużo witaminy C, która poprawia wchłanialność minerału.

Jagodę kamczacką zaleca się osobom, które mają za wysokie ciśnienie, cholesterol oraz cukier. Owoc przyjmowany do organizmu w dużych ilościach może poprawić te parametry, równocześnie poprawiając samopoczucie.

Jak jeść jagodę kamczacką? Najlepsze połączenia

Jagoda kamczacka może być spożywana zarówno na surowo, jak i w formie domowych przetworów. Najwięcej wartości odżywczych zachowamy jednak, gdy zjemy ją na świeżo. W takiej formie można dziennie spożywać nawet do 400 g owocu. W przypadku diabetyków bezpieczną dawką jest od 200 do 300 g dziennie.

Świeże jagody kamczackie można użyć do deserów takich jak lody, galaretki, budynie czy kisiele. Będą świetnym dodatkiem do śniadaniowych owsianek czy jogurtu naturalnego z granolą. Może być też bazą do owocowego smoothie.

Poza tym jagoda kamczacka nadaje się do zrobienia domowego, zdrowego soku. Na jej podstawie stworzymy również pyszne dżemy i konfitury.

Źródło: Smaker.pl

Zobacz też:

Nie doceniamy tego mięsa, tymczasem jest zdrowsze od kurczaka. Robię z nich rewelacyjne kotlety

Takich chipsów już nie zjesz, Unia zakazuje sprzedaży. Mamy przepis na domową wersję, są supersmaczne

Babcie zawsze miały józefka w kuchni. Dodawały do fasolki, pasztetu i robiły herbatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce