Reklama
Reklama

Nazywane jest "owocem bogów". Pomaga, gdy się odchudzasz, odmładza i chroni przed chorobami

Mango, nazywane przez wielu "owocem bogów", ma wiele prozdrowotnych właściwości. Regularnie spożywane, może przyczyniać się do ograniczenia ryzyka zachorowania na niektóre choroby. To także nieoceniony sojusznik osób, które są na dietach odchudzających. Jakie cenne związki zawiera rzeczony owoc? Jak obrać mango i co można z niego zrobić? Odpowiadamy.

Mango - owoc bogów. Soczyste, smaczne i zdrowe

Mango to rodzaj tropikalnych drzew owocowych, który obejmuje około 45 gatunków. Jednak najczęściej wykorzystywanym rodzajem jest mango indyjskie. Drzewo wydaje soczyste, smaczne i niezwykle zdrowe owoce, które są chętnie spożywane na całym świecie. 

Nazywane przez wiele osób "owocem bogów" mango to owoc o nieco jajowatym kształcie. Jego skórka przybiera kolor pomarańczowy, czerwony, zielony bądź żółty. W głównej mierze odcień zależy od konkretnej odmiany. Soczysty i pachnący miąższ jest pomarańczowożółty. Smak mango jest słodki, orzeźwiający i delikatnie kwaskowaty.  

Mango to owoc, który jest uprawiany między innymi w Indiach, Bangladeszu, Pakistanie, Chinach czy Meksyku. Co ciekawe, przypuszcza się, że Hindusi zaczęli uprawę mango około 4 tys. lat temu.

Jakie właściwości ma mango? To prawdziwa skarbnica cennych składników

Ogólna kaloryka i zawartość substancji odżywczych w mango może zależeć od konkretnej odmiany. Jednak średnio, 100 g rzeczonego owocu zawiera około 60 kcal. Oznacza to, że mango może stanowić doskonałą przekąskę dla osób, które praktykują dietę odchudzającą.

Mango to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Mowa tu o witaminach i minerałach. Owoc zawiera między innymi witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, potas czy magnez.

Mango to owoc, który może wykazywać właściwości przeciwzapalne. Wynika to z zawartości związków takich jak magniferyna, katechiny czy antyocyjany. Wspomniana magniferyna wykazuje także właściwości antyoksydacyjne. Antyoksydanty redukują ilość wolnych rodników w organizmie, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów oraz ograniczenia tempa starzenia się skóry.  

Mango to również dobre źródło błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, a także przyczynia się do zmniejszania poziomu złego cholesterolu w organizmie. Błonnik może również wzmagać uczucie sytości, co jest szczególnie ważne dla osób będących na diecie odchudzającej. Włączenie mango do jadłospisu może pomóc w ograniczeniu podjadania pomiędzy posiłkami. 

Mango w kuchni. Jak je obrać i co dobrego można z niego zrobić?

Mango jest powszechnie wykorzystywane w kuchni. To owoc, który wiele osób ceni za wspaniałe walory smakowe. Warto jednak wiedzieć, że jego skórka jest dość twarda

Wobec tego, jak obrać mango? Oto cała procedura:

  1. Najpierw należy umyć i wytrzeć owoc.
  2. Potem, za pomocą ostrego noża, należy odkroić 1/3 części mango, prowadząc ostrze wzdłuż pestki. To samo trzeba zrobić z drugiej strony. 
  3. Otrzymamy wówczas trzy części owocu - jeden "środek" z pestką oraz dwie pozostałe części. 
  4. W przypadku "środka", należy obrać go ze skórki, a następnie odkrawać kawałeczki owocu, pozbywając się przy okazji pestki. 
  5. Jeśli chodzi o pozostałe kawałki, wystarczy obrać je za pomocą nożyka lub obieraczki i pokroić w kostkę. 

Mango to idealny składnik do różnego rodzaju koktajli. Owoc doskonale komponuje się z bananem, gruszką lub jabłkiem. Dla dodatkowego orzeźwienia, napój można uzupełnić niewielką ilością mięty.

Wiele osób wykorzystuje mango jako dodatek do deserów. Pokrojone w kostkę można wrzucić je do lodów, gofrów czy galaretki. Niektórzy przygotowują z niego mus, dzięki któremu można nadać egzotycznego smaku naleśnikom, owsiance czy różnego rodzaju ciastom.

Mango można wykorzystać do przyrządzenia smakowitej sałatki owocowej. W towarzystwie banana, kiwi, truskawek i brzoskwinii, będzie stanowiło prawdziwą rozkosz dla kubków smakowych.

Kremowy pasztet z dyni. To najlepsze smarowidło do chleba, jakie ostatnio jadłam

Źródło: zdrowie.interia.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki

Czym różni się dżem od konfitur? Co jest lepsze i zdrowsze?

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce