Nazywany jest eliksirem życia. Zapobiega miażdżycy i pomaga spalić tkankę tłuszczową
Według dietetyków najlepiej spożywać owoce i warzywa w całości. Oczywiście świeżo wyciskane soki mogą być uzupełnieniem codziennego jadłospisu. Jednak są one pozbawione cennego błonnika, a jednocześnie dostarczają sporej dawki węglowodanów, co podnosi poziom cukru we krwi. Jednak niektórej napoje, na przykład sok pomidorowy, który nazywany bywa „eliksirem życia”, jak najbardziej warto wprowadzić do swojego menu. Jakie właściwości ma sok pomidorowy? Podpowiadamy.
Jedni go uwielbiają, inni zdecydowanie wolą zajadać pomidory na kanapkach i w sałatkach, niż robić z nich sok. Jednak jeśli z chęcią sięgasz po naturalne suplementy wspierające zdrowie, skuś się także na wypicie szklaneczki napoju z pomidorów. Kto powinien go pić, oraz co dodać do soku pomidorowego, aby jeszcze bardziej wzbogacić jego prozdrowotne działanie? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Sprawdź także: Potrójna siła natury. Herbata na przeziębienie, odporność i dobre trawienie
Sok pomidorowy to samo zdrowie, oczywiście mowa o tym przygotowanym ze świeżych owoców - bo właśnie tak określany jest w biologii. Jednak ze względów kulinarnych zazwyczaj klasyfikujemy pomidora jako warzywo. W odróżnieniu od popularnego soku pomarańczowego (47 kcal), czy jabłkowego (42 kcal), sok pomidorowy jest dość niskokaloryczny, ma ok. 17 kcal. Dlatego bez trudu wpisze się nawet w założenia jadłospisu z deficytem kalorycznym. Warto pamiętać, aby wybierać sok z najkrótszym składem, do którego nie dodano cukru.
W pomidorowym soku obecny jest cenny likopen, który należy do silnych przeciwutleniaczy, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, wykazuje działanie przeciwzapalne przeciwstarzeniowe, oraz przeciwnowotworowe. Co więcej, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, m.in. miażdżycy, oraz pomaga zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Dodatkowo sok pomidorowy pomaga obniżać cukier we krwi, a także zmniejsza ryzyko zakrzepów.
Picie pomidorowego soku to także doskonały sposób na nawodnienie, w ten sposób przemycimy także sporą dawkę witamin i minerałów. Obecna tu witamina C oraz witamina A wspierają układ odpornościowy, a także korzystnie działają na urodę, poprawiając kondycję skóry. Natomiast witamina K i wapń, wzmacniają kości i zęby, chroniąc organizm przed osteoporozą. Zawarte w pomidorowym soku witaminy z grupy B działają pozytywnie na układ krwionośny, nerwowy i mięśniowy.
O korzyściach spożywania soku pomidorowego, w szczególności dużo mówi się w kontekście dbania o układ sercowo-naczyniowy. Dzięki dużej dawce potasu polecany jest osobom, które borykają się ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Warto pić pomidorowy sok, również jeśli chcesz zadbać o zdrowie oczu. Zawiera luteinę oraz beta-karoten, dzięki czemu wspiera prawidłowe widzenie, oraz zmniejsza ryzyko chorób oczu.
Dodatkowo szklanka soku z pomidorów w połączeniu z deficytem kalorycznym oraz aktywnością fizyczną, może przyspieszyć proces utraty zbędnych kilogramów, ponieważ przypisuje się mu działanie przyspieszające przemianę materii. Wykazuje także działanie odtruwające oraz detoksykujące, ponieważ korzystnie działa na pracę wątroby.
Pomimo tego, że sok z pomidorów jest bardzo zdrowy, nie dla wszystkich będzie korzystny. Osoby borykające się z problemami z układem trawiennym, takimi jak refluks, czy wrzody, po jego wypiciu mogą odczuwać pogorszenie nieprzyjemnych dolegliwości, np. zgagi, czy bólu brzucha. Ponieważ napój ten może podrażniać i tak już uszkodzoną błonę śluzową żołądka. Duże ilości soku z pomidorów są także odradzane osobom z nikim ciśnieniem krwi. Może być także niebezpieczny dla osób, u których występują alergie pokarmowe.
Tak naprawdę dodatki do soku pomidorowego, zależą od twoich preferencji smakowych. Jeśli nie boisz się pikantnych smaków, świetnie sprawdzi się chili, pieprz cayenne, lub czarny pieprz, mają one działanie rozgrzewające, przyspieszają przemianę materii. Tym samym stymulują spalanie tkanki tłuszczowej, co jest korzystnie w kontekście odchudzania. Dodatkowo przyprawy te pomogą ci wesprzeć odporność, jest to szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy w szczególności jesteśmy narażeni na przeziębienie i grypę.
Do pomidorów świetnie pasują zioła śródziemnomorskie, np. bazylia, czy oregano. Takie połączenie korzystnie wpłynie na trawienie, oraz dostarczy organizmowi jeszcze większą ilość przeciwutleniaczy.
Źródła: pandawanda.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jeden z najzdrowszych owoców egzotycznych. Ma ogrom witaminy C, wspomaga serce i odchudzanie
Ma śladowe ilości kofeiny, bogactwo witamin i smaków. Herbata dla cukrzyków i zestresowanych
Czysty cukier i puste kalorie. To najgorszy miód, a Polacy chętnie go kupują