Nie bez powodu nazywają go kłączem nasercowym. Przyprawa pomaga też na bóle reumatyczne i silne migreny
Często zapominamy o tym, że przyprawy nie tylko podkręcają smak potraw, ale i doskonale wspierają zdrowie. Sproszkowane kłącze galgantu spożywane regularnie wraz z ulubionymi daniami to sposób na to, aby zadbać o serce oraz pozbyć się uporczywych bólów głowy. Jakie właściwości ma galgant, oraz gdzie go kupić? Podpowiadamy.
Dbanie o zdrowie w dużej mierze zaczyna się w kuchni. Prozdrowotna dieta powinna być bogata w nieprzetworzone, pełnowartościowe produkty, między innymi warzywa, owoce, zioła i przyprawy, które kryją w sobie bombę prozdrowotnych składników. Dziś pod lupę bierzemy galgant. W Polsce nie jest bardzo popularny, jednak warto poznać bliżej szereg jego właściwości i wprowadzić go do codziennego jadłospisu. Przyprawa ta świetnie działa również na układ trawienny, serce, a także doskonale wspiera odporność organizmu. Sprawdź, w jaki sposób wykorzystać galgant w kuchni.
Sprawdź także: Orientalny smak, który ułatwia trawienie. Mało znana przyprawa o zdrowotnej mocy
Galgant to niepozorne kłącze o szeregu właściwości prozdrowotnych, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, w szczególności w Wietnamie, Indonezji i Tajlandii. Na pierwszy rzut oka może kojarzyć się z popularnym imbirem, podobieństwo nie jest przypadkowe, ponieważ tak jak on należy do rodziny imbirowatych. Nazywany jest także alpinią lekarską lub alpinią galgant, ma wyrazisty, ostry smak, w którym można wyczuć gorzkawe nuty.
Korzeń ten znany jest od setek lat, z chęcią wykorzystywany był przez niemiecką opatkę benedyktyńską Hildegardą z Bingen. Ta średniowieczna mistyczka, lekarka i znawczyni ziołolecznictwa polecała stosować galgant na różnego rodzaju bóle, omdlenia, czy gorączkę. Dobroczynne działanie przyprawy wykorzystywane jest po dziś dzień. Obecna w nim galangina ma działanie bakteriobójcze, wspiera odporność organizmu, dlatego sprawdza się podczas leczenia infekcji. Alpinię lekarską warto stosować go w szczególności w okresie zimowym, kiedy w szczególności narażeni jesteśmy na przeziębienie i grypę. Galgant wykazuje właściwości przeciwbólowe, rozkurczowe i zmniejszające stany zapalne. Warto wspomnieć także, że pomaga obniżyć temperaturę.
Doskonale działa na układ krwionośny, nie tylko wzmacnia serce i wspiera jego pracę, ale i zapobiega chorobom, zmniejsza ryzyko zawału i udaru. Ma także korzystny wpływ na obniżenie zbyt wysokiego poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Galgant może sprawdzić się w przypadku cukrzycy i insulinooporności, ponieważ przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy. Warto dodać, że galgantowi przypisuje się także działanie wspierające metabolizm, co ma usprawniać proces odchudzania.
Dodatkowo alpinia lekarska polecana jest osobom, które borykają się z częstymi migrenami, ma również właściwości łagodzące bóle reumatyczne. Można stosować ją także na problemy żołądkowe, pomoże uporać się ze skurczami i bólem. Ponadto ma działanie wspierające prawidłowe trawienie. Galgant poleca się także w przypadku problemów jelitowych, pomaga uporać się ze wzdęciami i gazami. Może również pomóc w przypadku nudności, które pojawiają się w przypadku choroby lokomocyjnej.
Galgant najczęściej stosowany jest w postaci zmielonego proszku. Dużą popularnością cieszy się w krajach azjatyckich, między innymi w kuchni wietnamskiej, tajskiej, czy indonezyjskiej. Dobrze komponuje się trawa z orientalnymi przyprawami, takimi jak curry, trawa cytrynowa, a także imbir, zarówno świeży, jak i suszony. Warto dodawać go do potraw mięsnych, ponieważ pomoże wesprzeć trawienie. Galgant pasuje także do dań z rybami, owocami morza i warzywami. Świetnie podkreśla smak przeróżnych potrawek i zup w azjatyckim stylu. Komponuje się z innymi korzennymi przyprawami, dlatego warto dorzucić go do grzanego wina.
Z galgantu przygotowuje się także prozdrowotną nalewkę. Wystarczy 100 g sproszkowanej przyprawy zalać połową litra wódki. Następnie odstawić na 10 dni, przefiltriwać i zlać do czystej butelki.
Gdzie kupić galgant? Przyprawę tą można kupić w sklepach zielarskich oraz tych ze zdrową żywnością. Bez problemu znaleźć można ją w sklepach internetowych.
Źródła: terazogtuje.pl, biogo.pl
Zobacz też:
Smakuje jak z tureckiego straganu. Główny składnik kupisz w Lidlu lub Biedronce
"Owoc szczęścia" dla seniorów i cukrzyków. Oczyszcza organizm z toksyn, świetny na krążenie
Ma tak dużo wapnia jak mleko, pokłady magnezu i potasu. Ta kasza wzmacnia serce i nie uczula