Orientalny smak, który ułatwia trawienie. Mało znana przyprawa o zdrowotnej mocy
Dania kuchni azjatyckiej często łączą w sobie różne smaki, od słonego, przez kwaśny, aż po słodki. Często nie brakuje im również pikanterii czy gorzkawych nut, dzięki czemu, w każdym kęsie możemy odkrywać coś nowego. Takie unikalne połączenie to przyprawa 5 smaków. Co ciekawe, nie tylko podkręca smak orientalnych potraw, ma również znaczenie symboliczne. Sprawdź, jakie właściwości ma przyprawa 5 smaków.
Pasuje do potraw z mięsem, ryżem, makaronem, czy azjatyckich zup. Jeżeli w swojej kuchni chętnie przygotowujesz orientalne dania, koniecznie zaopatrz się w przyprawę 5 smaków. Warto mieć ją pod rękę i wykorzystać zamiast gotowych "fixów", w których składzie często znajduje się sporo glutaminianu sodu i składników, niebędących najlepszym wyborem dla naszego organizmu.
Chociaż przyprawa 5 smaków wywodzi się z kuchni chińskiej, z powodzeniem można stosować ją także do innych dań orientalnych. Jak wynika z nazwy, jest to mieszanka łącząca w sobie pięć smaków, które rozpoznawane są przez człowieka, są to oczywiście: słodki, słony, kwaśny, ostry i gorzki. Co ciekawe, każdy z nich ma swoją symbolikę, a razem mają tworzyć jedność, harmonię, równowagę yin i yang.
Dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, zarówno z kurczakiem, wołowiną, wieprzowiną, jak i kaczką. Można dodawać ją także do owoców morza. Pasuje do warzywnych azjatyckich potrawek, zup, sosów, czy sajgonek. Warto dodać, że w sklepach można znaleźć przeróżne mieszanki przyprawy 5 smaków składających się z różnych składników. Taki mix bez trudu możesz wyczarować w swojej kuchni.
Podstawą chińskiej sztuki gotowania jest właśnie filozofii pięciu podstawowych smaków, każdy z nich ma własne znaczenie i symbolikę. Dodatek cynamonu odpowiada za smak słodki - ma dodawać delikatności oraz łagodzić inne wyraziste smaki. Słony - wydobywa i podkreśla naturalny smak składników zawartych w potrawie, takie właściwości ma koper włoski. Kwaśny posmak pieprzu syczuańskiego - przełamuje inne aromaty, orzeźwia i nadaje świeżości. Ostry - ma za zadanie podkręcić smak dania i nadać pikanterii - takie doznania smakowe zapewnia anyż. Natomiast gorzki, najczęściej pod postacią goździków - spaja całość, sprawiając, że ostateczny efekt jest bardziej wykwintny.
Wszystkie przyprawy zawarte w mieszance 5 smaków mają doskonały wpływ na zdrowie organizmu. Warto stosować ją, aby wesprzeć odporność organizmu, prawidłowe trawienie, oraz przyśpieszyć metabolizm, co jest istotne zwłaszcza w kontekście odchudzania.
Cynamon nie tylko pięknie pachnie, ma także działanie przeciwbakteryjne, grzybobójcze i rozgrzewające, a nawet przeciwbólowe. Pomaga walczyć z infekcjami. Przyprawa ta wykazuje właściwości obniżające zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Dodatkowo podkręca przemianę materii, dlatego świetnie sprawdzi się u osób, które chcą zredukować masę ciała.
Koper włoski większość z nas zna z herbatek na dolegliwości żołądkowe. Wspiera trawienie, pomaga przy niestrawności, nadkwaśności, gazach i wzdęciach. Dodatkowo warto stosować go przy dolegliwościach związanych z układem oddechowym, ma działanie wykrztuśne, dzięki czemu pomaga usunąć zalegającą wydzielinę. Jest źródłem cennych antyoksydantów, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe.
Pieprz syczuański nie jest przyprawą powszechnie używaną w Polsce. Ma kwaskowaty smak oraz wyraźnie wyczuwalne ostre nuty. Stymuluje produkcję soków żołądkowych, dzięki czemu wspiera trawienie. Wykazuje także działanie przeciwbakteryjne.
Gwiazdki anyżu zazwyczaj kojarzymy z bożonarodzeniowymi wypiekami i zimowymi herbatkami. Mają także działanie wspierające organizm podczas przeziębienia, działają przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, oraz rozgrzewająco. Anyż pomaga pozbyć się uporczywego kaszlu. Co ciekawe, przyprawa ta wspiera laktację, dlatego zalecana jest kobietom, które karmią piersią. Ma także działanie rozkurczowe, oraz wspiera wytwarzanie soków żołądkowych, dzięki czemu poprawia trawienie.
Goździki, podobnie jak wyżej wymienione przyprawy, mają właściwości zwalczające bakterie i wirusy, dzięki czemu pomagają radzić sobie z infekcjami oraz wspierają układ odpornościowy. Pomagają pozbyć się kataru i kaszlu. Również wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Co więcej, mają właściwości przeciwbólowe.
Źródła: planteon.pl, przyprawomat.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Powinna być w kuchni każdego seniora i osób chorych na serce. Skarbnica potasu, magnezu i wapnia
Jedz, aby mieć lepszą pamięć i zdrowe kości. To bardzo niedoceniane warzywo