Reklama
Reklama

Nie doceniamy tego sera. Ma dobry wpływ na serce, wzmacnia kości i pobudza receptory szczęścia

Ten ser cenimy głównie za smak, a nie doceniamy jego właściwości dla zdrowia. W umiarkowanych ilościach może dobrze wpływać na serce czy ochraniać kości. Do tego poprawi nastrój i pobudzi receptory szczęścia. Warto się nim zajadać, ale nie każdy będzie mógł.

Skąd pochodzi camembert?

Ser camembert to jeden z najbardziej znanych serów pleśniowych na świecie. Pochodzi on prosto z Francji, a niektóre źródła podają, że pierwszy raz wyprodukowano go w XVIII wieku. Przysmak miał zostać przygotowany przez Marie Harel, która wraz z mężem rolnikiem mieszkała w Normandii w wiosce Cambembert. Do zrobienia go wykorzystała rady od znajomego księdza z Brie.  

Po siedemdziesięciu latach ser ten stał się uwielbianym przysmakiem w pałacu Napoleona III. Natomiast jego produkcja na większą skalę rozpoczęła się u schyłku XIX wieku. Wtedy pojawiły się nowe możliwości transportu na duże odległości. To pozwoliło rozsławić camembert na całym świecie

Czym różni się camembert od brie?

Z pozoru camembert i brie to sery bardzo do siebie podobne. Sposób ich przygotowania i receptura są zbliżone, do tego podaje się je niemalże tak samo. Różnice można zauważyć za to w smaku, wyglądzie czy aromacie

Pierwsza różnica między serem brie, a camembert zauważalna jest gołym okiem. Pierwszy z nich sprzedawany jest w postaci wycinku z koła, camembert dostaniemy za to w całości. Wynika to z faktu, że brie produkowane są w większych kołach, zwykle o średnicy ok. 36 cm. 

Do produkcji obu serów używa się różnych szczepów bakterii i innych ilości tłuszczu. Brie jest tłustszy, przez co jest intensywniejszy w smaku od camemberta. Camembert będzie za to delikatniejszy i miększy. Znaczenie ma również długość dojrzewania. Ser brie dojrzewa dłużej, bo przez ok. 4-6 tygodni, kiedy camembert potrzebuje od 3 do 4 tygodni

Jakie właściwości ma camembert?

Camembert to produkt bogaty w wapń oraz witaminy z grupy B. Ponadto ten ser pleśniowy zawiera związki probiotyczne, tryptofan, czy dużą zawartość białka. To sprawia, że przekąska może w pewien sposób pozytywnie wpływać na organizm człowieka. 

Camembert ze względu na zawartość pleśni może działać profilaktycznie na choroby układu sercowo-naczyniowego. Zawiera on wiele licznych związków, które wykazują działanie hamujące syntezę cholesterolu. W ten sposób ser zjadany w umiarkowanych ilościach może zmniejszać jego stężenie we krwi, wpływając przeciwmiażdżycowo i chroniąc serce. 

Białko dostarczane wraz z camembertem zapewni prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Zregeneruje je po urazach, dużym wysiłku fizycznym. Składnik wzmocni układ immunologiczny, w tym zadba o odporność jelit. Jedzenie camemberta zapewni działanie prebiotyczne, stymulując wzrost naturalnych bakterii jelitowych. 

Regularne jedzenie camemberta w ograniczonych ilościach to także wsparcie dla układu kostnego. Ser w swoim składzie ma wapń i fosfor, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju osteoporozy. Zwiększą gęstość masy kostnej i podniosą jej wytrzymałość na uszkodzenia i złamania. Przy tym ochroni i wzmocni zęby. 

Niewiele osób wie, ale jedzenie camemberta ma właściwości poprawiające nastrój. Odpowiada za to między innymi tryptofan, czyli aminokwas będący prekursorem serotoniny. Co więcej, w trakcie jedzenia go organizm wytwarza kazomorfiny, peptydy o działaniu opioidowym. To może wpływać na układ nagrody w mózgu i wywoływać uczucie przyjemności. 

Zobacz także: Amerykanie jedzą na potęgę, żeby schudnąć. U nas choć tania, nie jest popularna

Kto powinien ograniczyć jedzenie camemberta?

Choć camembert jest zdrowy, to nie będzie dla każdego. Szczególnie powinny wystrzegać się go osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, ze względu na wysoką zawartość sodu. Nie powinien być on zjadany w dużych także przez pacjentów z wysokim cholesterolem. Ten ser pleśniowy ma dużo tłuszczu, który może negatywnie wpływać na profil lipidowy. 

Sera camembert nie mogą jeść kobiety w ciąży. Produkt wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka, który jest zabroniony dla ciężarnych. Spożywanie go może doprowadzić do zakażenia bakterią Listeria monocytogenes, wywołującej poronienia, przedwczesne porody.

Źródło: stronazdrowia.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

To najzdrowsza ryba na świecie. Mięsista, bez ości i zapachu tranu

Niedoceniany superfood. Mają ogrom potasu, dobrze działają na nerki i oczyszczają organizm

Niedoceniany sok na lepsze samopoczucie, zdrowe serce i mocne kości. Wystarczy pić szklankę dziennie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sery | kuchnia francuska