Nie potrzebujesz mięsa, ten sos można jeść z makaronem, ryżem, ziemniakami. Główny składnik ma niepowtarzalny smak
Koniec jesieni wcale nie oznacza końca grzybobrania. Latem lasy mogą zaskoczyć różnymi dobrodziejstwami, które zdecydowanie ucieszą fanów grzybów. Jednym z nich są oczywiście kurki. Ten letni dar lasu można zbierać od czerwca, co oznacza, że pierwsze okazy już pojawiły się. Zdecydowanie warto po nie sięgać, gdyż kryją w sobie nieocenione właściwości zdrowotne.
Kurka to tak naprawdę potoczna nazwa dla pieprznika jadalnego. Od czerwca do października możemy spotkać go w lasach liściastych lub iglastych. Najczęściej rośnie pod świerkami, sosnami, bukami, grabami lub dębami. Znany jest ze swojego pysznego smaku i wszechstronnego zastosowania w kuchni. Warto jednak przyjrzeć się również działaniu kurek na organizm.
Zdrowotne właściwości kurek zawdzięczamy jej bogactwu istotnych składników. W tym są to witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), witamina A, C, D, E. Dodatkowo dostarcza minerałów, konkretnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu. Nie sposób nie wspomnieć o antyoksydantach w postaci beta-karotenów i związków fenolowych. Na co będzie dobrze działać taka kombinacja?
Właściwości przeciwutleniające
Regularne spożywanie kurek zadziała antyoksydacyjnie. Związki zawarte w niej ochronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. Złagodzi stany zapalne, wzmocni odporność i zmniejszy ilość zachorowań. Do tego mogą ograniczać namnażanie się komórek nowotworowych.
Właściwości przeciwpasożytnicze
Co ciekawe, kurki zawierają hitinmannozę. Jest to związek, który pozyskiwany jest do produkcji leków o działaniu przeciwpasożytniczym. Hitinmannoza znajdująca się w grzybach spełnia taką samą funkcję, a przy tym jest mniej obciążająca dla wątroby. Pomoże więc w pozbywaniu się pasożytów z organizmu.
Właściwości wspierające układ pokarmowy
Letnie grzyby to bogactwo błonnika. Przyjmowany wraz z kurkami zadba o prawidłową perystaltykę jelit. Przyspieszy metabolizm, ureguluje rytm wypróżnień. Jednocześnie wesprze działanie wątroby.
Kurki a cukrzyca
Kurki jak najbardziej mogą być jedzone przez osoby z cukrzycą typu 2. Produkt ma niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 15. Nie wywoła on gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Poprawi wrażliwość na działanie insuliny.
Kurki przeciwwskazania
Choć ceni się je za liczne dobrodziejstwa dla organizmu człowieka, po złote grzyby nie każdy będzie mógł sięgać. Z kurek powinny zrezygnować osoby na diecie lekkostrawnej spowodowaną problemami układu pokarmowego. Należy pamiętać, że znajduje się w nich chityna. Przez to grzyby długo zalegają w żołądku, są ciężkostrawne.
Kurki nie powinny być podawane także dzieciom do 7 roku życia.
Kurki można przyrządzić w kuchni w dowolny sposób. Możemy podać je nawet na surowo, choć zaleca się zawsze obróbkę termiczną. Można je przysmażyć, ugotować, udusić w sosie lub ugrillować. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Najpopularniejszą formą podania jest jajecznica z kurkami. Z jajkami grzyby tworzą doskonałe połączenie aromatów, które wzajemnie dopełniają się. Całość jest bardzo kremowa i delikatna.
Ponadto kurki sprawdzają się w kremowych sosach do makaronu lub ryżu. Bardzo często łączone są ze śmietanką lub serkiem mascarpone. Ich smak doskonale podkręca dodatek świeżych ziół: natki pietruszki, koperku.
Smażone kurki możemy dodać również na letnią pizzę, zapiekankę. Świetnie smakuje w zielonych sałatkach grillowych z dodatkiem uprażonych orzechów.
Moim ulubionym przepisem na kurki jest zdecydowanie ten kremowy sos. Przygotowanie go jest proste, a wydobywa to, co najlepsze ze złocistych grzybów. Smak jest niepowtarzalny, konsystencja kremowa, a sam aromat to coś cudownego. Absolutnie nic mu nie brakuje i wcale nie potrzeba w tym przepisie mięsa. Korzystaj, póki trwa sezon.
Składniki:
- 400 g kurek,
- 200 g śmietanki 30 proc.,
- 1 cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- 80 g masła,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kurki dokładnie oczyść pędzelkiem, a następnie przepłucz je pod bieżącą, zimną wodą. Pokrój je w mniejsze kawałki. Małe okazy pozostaw w całości.
- Na drobno posiekaj pietruszkę. Cebulę pokrój w kostkę i przełóż do osobnego naczynia.
- Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie ciepły, podsmaż na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj masło, kurki i duś całość przez 10-12 minut na średnim ogniu. Kurki staną się miękkie, a ewentualny nadmiar wody odparuje.
- Po tym czasie do kurek dolej śmietanę. Przypraw natką pietruszki, solą i pieprzem. Wymieszaj i duś kolejne 5 minut, aż sos się zagęści.
- Kremowy sos kurkowy podawaj z ulubionym makaronem, ryżem lub ziemniakami.
Źródło: dietly.pl, medonet.pl, doz.pl, terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Są chrupiące, aromatyczne i mają ogrom witamin. Wybornie smakują podsmażone na patelni na maśle
Najczystsza polska ryba, a my o niej zapomnieliśmy. Lepsza i tańsza od dorsza, nie ma ości
„Owoc anioła” dla seniorów. Niezbyt słodki, ma dużo błonnika i mało kalorii, chroni serce i wątrobę