Reklama
Reklama

Niepozorny owoc kryje pokłady zdrowia. Jedz dla ochrony serca, wątroby i dobrego cholesterolu

Minikiwi (Actinidia arguta) zaskakuje właściwościami odżywczymi. Jego zielona, skórka i aromatyczny miąższ kryją w sobie ponad 20 niezbędnych dla zdrowia witamin, minerałów i błonnika. Regularne spożywanie owocu wspiera serce oraz wątrobę i niweluje ryzyko zaćmy. To jednak zaledwie ułamek jego atutów. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma minikiwi i jak wykorzystać je w kuchni.

Ze względu na wysoką zawartość związków fenolowych (antyoksyndatów) minikiwi obniża poziom "złego" cholesterolu (LDL), reguluje ciśnienie krwi i redukuje stany zapalne w organizmie. Liczne badania wskazują, że dieta bogata w antyoksydanty zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca, cukrzyca typu 2 czy nowotwory.

Minikiwi jest także bogate w mio-inozytol (popularnie określany jako witamina B8), który odgrywa ważną rolę w metabolizmie komórkowym i wspiera leczenie zaburzeń metabolicznych, m.in. insulinooporności i otyłości. Zawartość mio-inozytolu w minikiwi sięga nawet 982 mg na 100 gramów, co czyni je najbogatszym źródłem tego związku wśród owoców.

Minikiwi (actinidia) – co to za owoc i gdzie można go kupić?

Minikiwi (aktinidia ostrolistna) pochodzi z malowniczych terenów Azji Wschodniej, obejmujących Syberię, Sachalin, Mandżurię, Chiny, Koreę i Japonię. To pnącze, które potrafi osiągać długość wynoszącą nawet 50 metrów. Rośnie podobnie do winorośli, wymagając podpory do wspinania się. Idealnie nadaje się do uprawy w formie szpaleru wzdłuż ogrodzenia lub na pergoli.

Jest rośliną mrozoodporną, dlatego nadaje się do uprawy w polskich warunkach klimatycznych. Jednakże, wczesną wiosną jest narażone na uszkodzenia spowodowane przymrozkami. Owoce minikiwi są niewielkie, ważą około 10 gramów, i charakteryzują się gładką, cienką i jadalną skórką. Ich wnętrze przypomina większe kiwi, jednak jest znacznie słodsze i bardziej aromatyczne. Owoce mogą przybierać różne barwy w zależności od odmiany - od soczystej zieleni po głęboką czerwień.

Minikiwi można znaleźć na lokalnych targach, w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością oraz w niektórych supermarketach. Coraz częściej pojawiają się również w ofercie rolników prowadzących sprzedaż bezpośrednią.

Jakie właściwości ma minikiwi?

Owoce minikiwi charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C, której stężenie bywa wyższe niż w klasycznym kiwi i cytrusach. W 100 gramach owoców znajduje się od 81 do 430 mg witaminy C. Dla porównania, tradycyjne kiwi dostarcza około 93 mg witaminy C na 100 gramów. 

Witamina C wspiera układ odpornościowy, wspomaga syntezę kolagenu i jest silnym przeciwutleniaczem, neutralizującym wolne rodniki i zmniejszającym stres oksydacyjny.

Minikiwi zawiera również polifenole, flawonoidy oraz karotenoidy, wykazujące działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i zmniejszające ryzyko miażdżycy i chorób serca. W skład owocu wchodzą także błonnik, potas, wapń oraz magnez. Spożycie błonnika usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, regulując perystaltykę jelit i obniżając poziom cholesterolu. W minikiwi znajdziemy także aktinidynę - enzym proteolityczny który ułatwia trawienie białek. Badanie z 2012 roku, które zostało opublikowane w czasopiśmie "International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research" potwierdza, że owoc jest dobrze tolerowany przez osoby z problemami trawiennymi.

Owoc dostarcza również witamin z grupy B, witaminę E oraz dużą dawkę luteiny. Luteina jest karotenoidem, który odgrywa kluczową rolę w ochronie wzroku, zmniejszając ryzyko rozwoju zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Badania wskazują, że regularne spożywanie luteiny poprawia zdrowie oczu, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

Jak jeść minikiwi?

Minikiwi można spożywać na surowo, bez konieczności obierania ze skórki, ponieważ jest cienka i pozbawiona włosków. Owoce są zatem wygodne w konsumpcji i stanowią zdrową, niskokaloryczną przekąskę - zawierają około 77 kcal/100 g. Warto dodawać je do sałatek owocowych, deserów, jogurtów czy smoothie.

W kuchni minikiwi znajduje szerokie zastosowanie. Ze względu na wysoką zawartość pektyn, owoce te doskonale nadają się do przetworów. Przygotujemy z nich dżemy, konfitury, kompoty, a nawet wina. Dodając minikiwi do wypieków, takich jak muffiny czy tarty, wprowadzimy interesujący smakowy akcent i podniesiemy wartość odżywczą potraw.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Mniej znany gatunek daktyli. Hamują apetyt, przyspieszają metabolizm, poprawią pracę jelit

Znany jako ozdoba ogrodu, tymczasem jego nasiona to kopalnia witamin. Zdrowsze od owsianki

Możesz dodać do rosołu zamiast pietruszki. To skarbnica witamin, balsam dla serca i ochrona dla wątroby

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | owoce egzotyczne