Obniża cholesterol, ma dużo białka i żelaza. Jedz przynajmniej dwa razy w tygodniu
Orkisz zawiera mnóstwo witamin i minerałów, dzięki czemu świetnie wpływa na nasz organizm. Niestety, wciąż rzadko sięgamy po kaszę orkiszową - a szkoda, bo to doskonały składnik, który warto włączyć do codziennego menu. Kupisz ją w każdym sklepie, pasuje do wielu potraw. Jest pyszna i zdrowa, jedz jak najczęściej.
Z jakiego ziarna jest kasza orkiszowa? Oczywiście z orkiszu - czyli pradawnej odmiany pszenicy, uprawianej już tysiące lat temu. Co ciekawe, orkisz był podstawą diety starożytnych Rzymian. Bardzo chętnie po to zboże sięgali chociażby zawodnicy igrzysk. Wiedzieli, że orkisz dodaje siły i witalności.
Ziarna orkiszu są mniej przetworzone niż w przypadku nowoczesnych zbóż, co wiąże się z większą zawartością cennych witamin i minerałów. Śmiało można stwierdzić, że dzisiaj orkisz przeżywa swój renesans w dietetyce, jest coraz bardziej doceniany za wartości odżywcze oraz lekkostrawność. Powodów, aby po niego sięgać jest mnóstwo.
Powiedzmy sobie więc, dlaczego warto jeść kaszę orkiszową? Co sprawia, że akurat ona jest tak dobra dla naszego organizmu? Wspomniana już wcześniej lekkostrawność na pewno jest tu bardzo istotna, podobnie jak niski indeks glikemiczny i mniejsza zawartość glutenu niż w przypadku wielu innych kasz. Wszystko to z pewnością zainteresuje osoby dbające na co dzień o formę.
Kasza orkiszowa to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera dużo białka - więcej niż inne kasze. Na uwagę zasługuje także duża zawartość błonnika, dzięki czemu kasza orkiszowa wspomaga trawienie, daje uczucie sytości, a także pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Dietetycy podkreślają, że ten produkt pomaga również obniżyć cholesterol wspiera układ nerwowy i zapobiega anemii.
Witaminy A, E, K i z grupy B, kwas foliowy, żelazo, magnez, fosfor, potas czy cynk - m.in. te witaminy i pierwiastki dostarczysz do organizmu, jedząc kaszę orkiszową. Ma ona pozytywny wpływ również na układ hormonalny, wspiera odporność, wykazuje także działanie przeciwzapalne i antyalergiczne. Przyczyni się także do lepszej kondycji skóry i zdrowia kości.
Co istotne, kasza orkiszowa jest także wsparciem dla pracy mózgu, poprawia pamięć i koncentrację, więc szczególnie sprawdzi się w przypadku osób pracujących umysłowo czy dzieci i młodzieży, które na co dzień spędzają sporo czasu na nauce. Ten składnik może działać także antydepresyjnie i łagodzić bezsenność.
Zastanawiasz się, z czym jeść kaszę orkiszową? Opcji jest mnóstwo.
Doskonale sprawdzi się przede wszystkim na ciepło, jako dodatek do warzyw czy mięs, na przykład do gulaszu. Śmiało może być ona zamiennikiem ziemniaków w wielu daniach obiadowych.
Kasza orkiszowa świetnie sprawdza się także w sałatkach - jej lekko chrupiąca konsystencja i orzechowy posmak sprawiają, że nadaje takim daniom wyjątkowy smak.
Koniecznie spróbuj także kaszy orkiszowej na słodko - na przykład w towarzystwie cynamonu, miodu i sezonowych owoców. Pycha.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rzadko jadana ryba z polskich jezior. Nietłusta, polecana chorującym na serce
Babcie dodawały do ziemniaków i parzyły herbatkę na odprężenie. Obniża cukier i pomaga w odchudzaniu