Reklama
Reklama

Obniżają ciśnienie i czyszczą tętnice z tłuszczu. Olej z tych pestek to "złoto" w kuchni

Oleje roślinne mają nie tylko mnóstwo wartości odżywczych, ale także pyszny smak. Wbrew przekonaniu wielu osób można je spożywać, nawet na diecie. Ich właściwości sprawią, że nasze samopoczucie się polepszy, a odchudzanie będzie jeszcze prostsze. Jednym z produktów, którym warto się zainteresować, jest olej z pestek dyni. Sprawdź, w jaki sposób wpłynie na twój organizm.

Wiele osób kojarzy pyszne pestki dyni. Okazuje się, że wytwarza się z nich cenny olej, który może wesprzeć nasz organizm. Dowiedz się, jakie ma właściwości.

Pestki z dyni — skarbnica witamin

Pestki dyni to zdrowa przekąska, którą warto włączyć do swojej diety. Znajdziemy w nich witaminę E, C, A, K oraz B6, a także tiaminy, ryboflawiny, kwas foliowy, niacynę czy błonnik. To również źródło minerałów, takich jak wapń, cynk, fosfor, potas i żelazo. Dzięki tym składnikom są niezwykle zdrowe, a ich smak doskonale komponuje się z owsiankami, jogurtami czy sałatkami.

Pestki dyni powinny stanowić składnik zbilansowanej diety. Jeśli jednak za nimi nie przepadamy, możemy je przemycić do naszego jadłospisu w formie oleju. Ma on delikatny smak oraz zapach, przez co przypadnie do gustu praktycznie każdemu.

Jakie właściwości ma olej z pestek z dyni?

W oleju z pestek dyni znajdziemy podobne składniki, co w samych pestkach. To, co sprawia, że warto go wybrać to spora ilość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych oraz wielonienasyconych. To właśnie dzięki nim stanowi on tak cenny produkt. Olej z pestek dyni ma jasnozielony kolor o pomarańczowym odcieniu. Wynika on z obecności zdrowych chlorofili oraz karotenoidów.

Przede wszystkim olej z pestek dyni ma działanie przeciwzapalne oraz wspierające regenerację organizmu. Pomoże przy chorobach wątroby, nerek, a także chorobach autoimmunologicznych.

Ze względu na zwartość zdrowych kwasów tłuszczowych ma zbawienny wpływ na układ krwionośny. Może pomóc nam w obniżeniu złego cholesterolu we krwi, a także uchroni przed wystąpieniem chorób serca, miażdżycy czy udaru.

Co więcej, olej z pestek dyni może wzmocnić układ nerwowy. Jego regularne przyjmowanie może polepszyć zdolność do koncentracji, a nawet polepszyć naszą pamięć.

Osoby, które są na diecie, również go docenią. Olej z pestek dyni wspiera zdrowie przewodu pokarmowego, głównie dzięki pozytywnemu wpływowi na strukturę nabłonka przewodu pokarmowego. Dodatkowo zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby.

Bogactwo składników odżywczych sprawia, że wzmocni nasze włosy oraz paznokcie. Warto pamiętać, że można stosować go również od zewnątrz, a wiele osób chwali sobie jego właściwości nawilżające i regenerujące skórę.

Zobacz także: Robię w dwóch wersjach — z cukrem i bez cukru. Ten sok pomaga na bóle migrenowe i żołądka

Do czego używać oleju z pestek z dyni?

Zanim kupimy olej z pestek dyni, upewnijmy się, że jest on nierafinowany oraz tłoczony na zimno. To właśnie w takim produkcie znajdziemy najwięcej cennych substancji, które będą wpływać na nasz organizm. Trwałość oleju wynosi ok. sześciu miesięcy od momentu wytłoczenia, dlatego warto kupować go w niewielkich butelkach, aby mieć pewność, że nie straci on na jakości z biegiem czasu.

Ma łagodny smak o delikatnym orzechowym aromacie. Z tego powodu będzie doskonałą bazą do różnego rodzaju sosów, dipów czy dressingów. Warto dodawać go również do owsianek czy jogurtów. Będzie dobrze smakował również na słodko w otoczeniu bakalii i owoców.

Musimy pamiętać, że praktycznie wszystkie cenne związki odżywcze w oleju znikną, kiedy go podgrzejemy. Z tego powodu nie warto na nim smażyć czy dodawać go do potraw, które pieczemy.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność

Te jajka są najlepsze dla małych dzieci, seniorów i alergików. Mają cztery razy więcej karotenu niż kurze

Chude, pełne białka i zdrowsze od drobiu. Na szlacheckich stołach nigdy go nie brakowało

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | orzechy