Reklama
Reklama

Obowiązkowy w kuchni. Poprawia trawienie, wspiera odporność, ma sporo witaminy C

W naszych kuchniach przeważnie króluje pieprz czarny, nie tylko dodaje pikanterii potrawom, ale i ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Dużo rzadziej używamy pieprzu zielonego, zazwyczaj spotykając go jedynie jako dodatek do salami czy pleśniowego sera. Z poniższego artykułu dowiesz się, dlaczego warto włączyć go do swojego jadłospisu, oraz jakie zastosowanie w kuchni ma zielony pieprz.

Pieprz zielony sprawdzi się doskonale przede wszystkim dla osób, które cenią sobie wyraziste, ale jednocześnie łagodne smaki. Do jakich dań pasuje najlepiej, jakie ma zastosowanie w kuchni? Podpowiadamy.

Sprawdź także: Powinien być w każdej kuchni. Podnosi odporność, pomaga spalać kilogramy i trzymać dobry poziom cukru

Czym zielony pieprz, czym równi się od czarnego?

Zielony pieprz pozyskiwany jest z tej samej rośliny, zbiera się jeszcze zielone, niedojrzałe nasiona, a następnie są one suszone w niskiej temperaturze lub marynowane w solance. Pieprz uprawiany jest w tropikalnych częściach świata, w których występują wysokie temperatury, między innymi w południowej części Azji, takich jak Indie i Japonia. Pieprz zielony ma znacznie łagodniejszy smak od pieprzu czarnego i białego, co wiąże się z mniejszą zawartością piperyny. Jest także mniej pikantny, natomiast można wyczuć w nim orzeźwiające, a nawet lekko owocowe nuty.

Właściwości zielonego pieprzu

Zielony pieprz jest doskonałym źródłem antyoksydantów, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami, oraz chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Mają także działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe, a także zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycy, czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Ziarna zielonego pieprzu korzystnie wpływają również na trawienie, wspierają wytwarzanie soków żołądkowych, pomagają na niestrawność, wzdęcia i gazy. Warto dodać, że pieprz zielony nie jest tak drażniący dla błony układu pokarmowego, jak pieprz czarny. Dodatkowo przypisuje mu się działanie wspierające odchudzanie.

Obecny jest tu kompleks witamin i minerałów, między innymi witaminy z grupy B, które mają kluczowe działanie na układ nerwowy, krążenia i odpornościowy, czy witamina K, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz stan kości. Dodatkowo nie brakuje tu magnezu, wspierającego układ sercowo-naczyniowy, mięśniowy i nerwowy; jodu, który pozytywnie działa na układ hormonalny; manganu, wapnia i fosforu, wzmacniających kości, czy wspierającego odporność cynku. Zaskakującym faktem, może być obecność witaminy C w zielonym pieprzu, łyżeczka ziaren pokrywa 80 proc. zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. Ma ona właściwości przeciwutleniające, oraz wspierające odporność, bierze również udział w syntezie kolagenu, oraz jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania żelaza.

Zielony pieprz - zastosowanie w kuchni

Delikatny smak zielonego pieprzu sprawia, że najczęściej dodawany jest do potraw w całości, często uprzednio się go namacza. W niektórych daniach pojawia się w formie lekko rozdrobnionej. W odróżnieniu od pieprzu czarnego i białego, który bardzo często się mieli. Jeśli nie przepadasz za pikantnymi daniami, pieprz zielony można stosować zamiast  pieprzu czarnego. Pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i dań warzywnych. Świetnie pasuje do sosów i zup. Z chęcią wykorzystywany jest w kuchni tajskiej, dlatego warto dorzucić go na przykład do domowego pad thaia.

Kurczak w zielonym pieprzu 

Do przygotowania kurczaka w sosie z zielonym pieprzem, będziesz potrzebować: 2 piersi z kurczaka, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę tymianku, 1 ząbek czosnku, sól i mielony pieprz, ½ szklanki bulionu, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki pieprzu zielonego w ziarnach, sól do smaku.

Piersi z kurczaka przetnij na pół, oprósz solą, tymiankiem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i usmaż na oliwie z dwóch stron. Kiedy się zarumienią, wlej bulion. Zahartuj śmietanę, dodaj do całości, wrzuć ziarna zielonego pieprzu i dodaj odrobinę soli. Zmniejsz ogień i duś wszystko przez kilka minut. Podawaj z ziemniakami, ryżem, lub kaszą, oraz ulubioną sałatką.


Źródła: ekologia.pl, veki.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lepsza od zielonej herbaty, pachnie jak owsiane ciasteczka. Pomaga w odchudzaniu i pozbyciu się wody z organizmu

​Jest podobny do selera. Ma niewiele kalorii, niski indeks glikemiczny, ma dużo wapnia

Na świecie jedzą ze smakiem, "masło bogów" polecają dietetycy. Polacy odwracają głowę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy