Odmładza, oczyszcza organizm i działa jak balsam na serce. Koreanki piją na potęgę
Pij ją zamiast zwykłej, czarnej herbaty, a poczujesz znaczącą różnicę. Ten charakterystyczny napar odmładza i oczyszcza organizm. Na serce zadziała jak balsam i ochroni cały układ krążenia. Koreanki piją go na potęgę i wiedzą co robią.
Boricha to koreańska herbata, która powstaje z prażonych ziaren jęczmienia. Popularnością cieszy się również m.in. w Chinach czy Japonii, gdzie spożywana jest od wieków. W Japonii spotkamy ją pod nazwą Mugicha. W Chinach natomiast nazywana jest Damaicha i podaje się ją na gorąco w okresie jesienno-zimowym z dodatkiem miodu. Latem zaś podawana jest po schłodzeniu, z porcją lodu.
Herbata boricha ma charakterystyczny aromat i lekko orzechowy, a zarazem słodko-gorzki posmak. Po zaparzeniu jej barwa jest delikatnie bursztynowa. Istotną właściwością borichy jest to, że nie zawiera ona kofeiny, jak kawa czy zwykła, czarna herbata. Z tego powodu może być pita o dowolnej porze dnia i nocy.
Boricha zdobyła wysokie uznanie zarówno za swój smak, jak i właściwości dla zdrowia. Herbata z prażonego jęczmienia bogata jest w związki antyoksydacyjne, które korzystnie wpłyną na nasz organizm.
Między innymi herbata boricha ma właściwości opóźniające procesy starzenia. Zadba o młodzieńczy wygląd skóry, niwelując zmarszczki i hamując powstawanie następnych. Dzięki naparowi cera stanie się bardziej promienna. Zarazem zostaną opóźnione procesy starzenia się umysłu. Regularne picie pozwoli poprawić pamięć i koncentrację. Antyoksydanty zmniejszą ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.
Boricha wykazuje właściwości moczopędne. Pozytywnie zadziała na pracę nerek, co będzie szczególnie przydatne w czasie przechodzonych infekcji dróg moczowych. Przy tym zadziała oczyszczająco, pomoże pozbyć się nagromadzonych toksyn z organizmu.
Związki antyoksydacyjne będą wspierać pracę układu krążenia. Picie herbaty boricha poprawi przepływ krwi, uelastyczni naczynia krwionośne i rozszerzy je. Przyczyni się do uregulowania ciśnienia tętniczego krwi, co poskutkuje zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Unormowane zostanie również stężenie glukozy we krwi, dzięki czemu napar z jęczmienia zalecany jest osobom z cukrzycą.
Aby zaparzyć herbatę z jęczmienia potrzebna będzie do tego specjalna herbata. Można ją zakupić w internecie lub w sklepach ze zdrową, organiczną żywnością. Natomiast można również przygotować prażone ziarna jęczmienia i z nich przyrządzić napar.
Wystarczy, że 1 lub 2 łyżeczki ziaren zalejemy szklanką wody w temperaturze między 100, a 90 st. Celsjusza. Następnie herbatę parzymy przez 10 minut, a po tym czasie można odcedzić susz z jęczmienia.
Herbatę z jęczmienia najlepiej pić zaraz po przygotowaniu. Można ją pić jako surowy napar lub urozmaicić imbirem, cytryną lub miodem, które dodatkowo podkręcą smak napoju.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Antynowotworowy mocarz, chroni wątrobę, pomaga w trawieniu. Jedz zamiast słodyczy
Te maleństwa uznano za superfoods. Pomagają w odchudzaniu i wytwarzaniu kolagenu