Reklama
Reklama

Owoce na dżem, a liście na herbatkę. Oczyszcza organizm i pomaga na lepsze trawienie

Sezon na czarną porzeczkę trwa najlepsze. Co za tym idzie, robimy z tych malutkich owoców dżemy, soki i chętnie je zajadamy na surowo. Okazuje się, że to nie wszystko, co ma nam do zaoferowania ten krzak. Owoce zbierz na dżem, a liście na herbatkę. Nie spodziewasz się, jak dobrze może ona wpłynąć na twój organizm.

Z krzaczków owocowych zwykle zbieramy tylko owoce, nie zdając sobie sprawy, jakie bogactwo czyha w ich liściach. Tak też jest w przypadku czarnej porzeczki. Od dawnych lat cenione są one w medycynie ludowej. Napar z nich wykorzystuje się jako remedium na wiele dolegliwości.

Jakie właściwości mają liście czarnej porzeczki?

Liście czarnej porzeczki odznaczają się wysoką zawartością witaminy C, witamin z grupy B, fosforu, potasu, żelaza. Do tego obfitują w antyoksydanty, fitoncydy, flawonoidy, garbniki, olejki eteryczny i kwasy organiczne.

W efekcie liście czarnej porzeczki to idealny składnik naparu antyoksydacyjnego. Zahamuje negatywny wpływ wolnych rodników, zapobiegając uszkodzeniom komórek i rozwojowi komórek nowotworowych. Znacząco spowolni procesy starzenia i pozwoli zachować młody organizm i cerę.

Regularne przyjmowanie naparu z liści czarnej porzeczki usprawni trawienie. Warto więc pić go po zjedzeniu ciężkostrawnych i tłustych posiłków. Poprawi pracę wątroby i przyspieszy przemianę materii. Tym samym może obniżać poziom cholesterolu, dzięki czemu ochroni organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Dodatkowo herbatka z liści czarnej porzeczki ustabilizuje poziom glukozy we krwi i trójglicerydów. W ten sposób pomoże zapobiec zachorowaniu na cukrzycę.

Liście czarnej porzeczki wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze. Napar może być pomocny podczas przechodzonych stanów zapalnych, łagodząc ich objawy. Wspomoże leczenie przeziębień, grzyby, bólu gardła i kaszlu. Zwiększy odporność i zapobiegnie następnym zachorowaniem.

Tak zrobisz oczyszczającą herbatkę z liści czarnej porzeczki

Do przygotowania herbaty z liści czarnej porzeczki będziesz potrzebować przede wszystkim liści z krzaka. Możesz je zebrać samodzielnie i parzyć świeże, ususzyć lub kupić gotowy susz w sklepie zielarskim.

Dwie łyżki liści czarnej porzeczki umieść w szklance i zalej je wrzącą wodą. Naczynie przykryj na około 20 minut. Po tym czasie napar odcedź i pij samodzielnie lub z dodatkiem miodu czy soku z cytryny.

Napar z liści porzeczki można pić nawet do 2 do 3 razy dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej dawki, gdyż może to doprowadzić do wystąpienia działań niepożądanych. Poza tym nie każdy będzie mógł sobie pozwolić na przyjmowaniu takiej herbaty.

Herbata z liści czarnej porzeczki nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży i w czasie karmienia piersią. Poza tym przeciwwskazaniem jest nadwrażliwość, uczulenie na owoce rośliny czy stosowanie leków.

Źródło: portal.abczdrowie.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Za granicą płacą za niego krocie, my nie doceniamy. Sok z jego owoców to skarbca witamin

Żadne serki czy wędliny. Teraz z menu nie wychodzi u mnie pasta do chleba z pieczonych buraków

Zapomnieliśmy o tym warzywie. Poprawia pamięć, na stłuszczoną wątrobę działa jak balsam

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje