Reklama
Reklama

Pełnowartościowe śniadanie, które dodaje energii na cały dzień. Na jelita i cholesterol działa cuda

Owsianka to jedno z najpopularniejszych śniadań. Mało kto, wie jednak, że zamiast dodawać do niej owoce czy bakalie, można przyrządzić ją w wersji wytrawnej. Taki posiłek pozwoli ci zdrowo i smacznie rozpocząć dzień. Sprawdź, jak przygotować owsiankę z warzywami i dlaczego warto ją jeść.

Pełnowartościowy posiłek to sposób na zdrowy początek dnia. Odpowiednio zbilansowane danie będzie odżywcze, doda ci energii, oraz nasyci cię na długie godziny. Owsianka z warzywami świetnie wpłynie na pracę jelit i układu krążenia. Taki posiłek może być nie tylko dobry dla organizmu, ale i bardzo smaczny.  

Owsianka wytrawna na śniadanie 

Czy owsianka wytrawna na śniadanie to dobry pomysł? Tak, o ile zadbamy o to, aby podać ją z odpowiednimi dodatkami. Same ugotowane płatki owsiane to przede wszystkim węglowodany, dlatego warto zadbać o to, aby dodać do nich źródło białka, świetnie sprawdzą się na przykład jajka sadzone, serek wiejski lub grani, osoby na diecie wegańskiej mogą dorzucić tofu lub rośliny strączkowe, np. gotowaną fasolę czy ciecierzycę. Nie można zapomnieć również o zdrowych tłuszczach, znajdziesz je między innymi w awokado, pestkach dni i słonecznika, czy orzechach.

Reklama

Owsianka wytrawna to świetny sposób na przemycenie do jadłospisu większej ilości warzyw. Możesz dodać do niej pomidory, czy paprykę. Dobrze pasować będzie tu podsmażone lub podduszone szpinak, marchewka, czy cukinia. W jesienno-zimowej wersji tego dania warto wykorzystać dynię, koniecznie w towarzystwie korzennych przypraw. Ciekawym dodatkiem mogą być również grzyby, na przykład pieczarki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do swojej warzywnej owsianki dodać również cebulę i czosnek, które nie tylko podkręcą jej smak, ale i świetnie wpłyną na układ krążenia.  

Do owsianki na słono warto dodać również przyprawy, które poprawią trawienie i będą mieć działanie antyoksydacyjne, dobrze sprawdzą się: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, kurkuma czy czarny pieprz.  

Sprawdź także: Rzadko jemy, a uważane są za zdrowsze od kurzych. Mają dużo żelaza, przyspieszają metabolizm i dbają o kości

Dlaczego warto jeść owsiankę? 

Płatki owsiane, z których przygotowuje się owsiankę, są świetnym źródłem składników odżywczych. Regularne jedzenie owsianki świetnie wpływa na układ pokarmowy, odporność, oraz układ sercowo-naczyniowy. Pomaga zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi oraz stabilizować poziom cukru. Co więcej, płatki owsiane chronią jelita przed podrażnieniami oraz wspierają ich mikroflorę.  

Znane są z zawartości błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie, świetnie wpływa na pracę jelit, zapobiegając wzdęciom i gazom. Ma również działanie wspierające utrzymanie prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Dodatkowo błonnik w posiłkach wpływa na ich sytość. Nie brakuje w nich także cennych antyoksydantów, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz chronią go przed stresem oksydacyjnym. Mają również działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe.  

W płatkach owsianych nie brakuje również składników, takich jak: 

  • witaminy z grupy B - wpływają na pracę układu krążenia, nerwowego i mięśniowego, uczestniczą w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie,    
  • magnez - wspiera pracę serca, mózgu i mięśni,  
  • wapń - wzmacnia kości i zęby, 
  • cynk - poprawia odporność, wspiera układ hormonalny, a także wygląd skóry włosów i paznokci, 
  • potas - reguluje ciśnienie krwi oraz gospodarkę wodno-elektrolitową,  
  • krzem - wspiera układ kostny, wzmacnia włosy i paznokcie.  
  • beta-glukany - które wspierają odporność oraz działają antyoksydacyjnie i probiotycznie. 

Owsianka z warzywami - przepis 

Do przygotowania porcji wytrawnej owsianki z warzywami, będziesz potrzebować:  

  • 50 g płatków owsianych górskich,  
  • 2 jajek, 
  • ¼ łyżeczki kurkumy, 
  • soli i pieprzu do smaku, 
  • 1 pomidor, 
  • 1/4 papryki,
  • 1/3 awokado. 

Do posypania: 

  • mała garść ulubionych orzechów lub pestek, 
  • powsiakana natka pietruszki. 

Przygotowanie: 

  1. Do rondelka wsyp płatki owsiane, zalej je wodą, tak, aby całkowicie je zakryła. Gotuj płatki przez kilka minut, aż wchłoną wodę i zmiękną. Pod koniec dopraw solą i kurkumą.  
  2. W drugim garnku ugotuj jajka na twardo.  
  3. Do miski przełóż ugotowane płatki, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, paprykę, awokado, i jajka przekrojone na pół. 
  4. Całość oprósz solą i pieprzem. Dodaj także nieco ulubionych orzechów lub pestek. Posyp natką pietruszki. 

Źródła: terazogotuje.pl  

Zobacz też:

Dorzuć do kaszy gryczanej. To duet ratunkowy dla serca, cukrzyków i tych, którzy zbijają wagę

Możesz zagęścić nim sos, upiec ciasto lub zrobić napój. Pomaga na zdrowe kości, w odchudzaniu i stresie

Rzadko jemy, a uważane są za zdrowsze od kurzych. Mają dużo żelaza, przyspieszają metabolizm i dbają o kości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: płatki | śniadania