Reklama
Reklama

​Pierwszorzędny sposób na suszenie żurawiny. Długo zachowa świeżość, nie będzie pleśnieć

Choć lato już za nami, wcale nie musimy rezygnować z sezonowych owoców w naszej kuchni. Jesień również obfituje w świeże, pełne smaku składniki, dzięki którym nuda z pewnością nam nie grozi. Dziś bierzemy pod lupę żurawinę - niezwykle zdrowy owoc, który właśnie teraz jest najsmaczniejszy i łatwo dostępny. Podpowiadamy, jak ją wykorzystać i przygotować tak, by cieszyć się jej smakiem przez kolejne miesiące.

Wytrawny, kwaskowaty smak żurawiny sprawia, że wiele osób rezygnuje z używania jej w kuchni. Warto jednak przekonać się do jej charakterystycznej goryczki, szczególnie jeśli szukamy sposobów na wzmocnienie naszego organizmu w sezonie jesienno-zimowym. Żurawina to owoc, który docenimy ze względu na uniwersalność oraz właściwości odżywcze.

Żurawina - skarb jesiennego ogrodu

W składzie żurawiny znajdziemy takie składniki odżywcze, jak błonnik, witamina C, E, K, B6, mangan, miedź, jod potas czy kwas pantotenowy. Kryje w sobie także polifenole, czyli antyoksydanty. Dzięki temu wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, które zachęcą nas do wprowadzenia jej do swojej diety.

Reklama

Przede wszystkim żurawina wykazuje pozytywne działanie na układ moczowy. Zapobiega rozwojowi bakterii oraz drożdży i wykazuje także działanie moczopędne i oczyszczające. Z tego powodu pomaga przy zapaleniu dróg moczowych. Co więcej, może niszczyć nawet te drobnoustroje, które są odporne na działanie antybiotyków. Jest też polecana w przypadku kamieni nerkowych - rozpuszcza je i pomaga w łagodzeniu bolesnych ataków kolki nerwowej.

Zawartość polifenoli z kolei odpowiada za działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ma także pozytywny wpływ na układ krwionośny - obniża stężenie cholesterolu we krwi, a także pomaga w regulacji ciśnienia. Regularne przyjmowanie owoców może zmniejszyć ryzyko występowania żylaków, wybroczyn czy krwawień.

Żurawina ze względu na zawartość witaminy C i antyoksydantów wspiera też działanie układu odpornościowego. Wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, a nawet przeciwalergiczne. Z tego powodu powinna zagościć w naszym jadłospisie szczególnie jesienią i zimą - skutecznie pomaga w zwalczaniu infekcji.

Warto też wspomnieć o pozytywnym działaniu żurawiny na układ pokarmowy. Ze względu na sporą ilość błonnika wspiera właściwe funkcjonowanie jelit i zapobiega zaparciom. Wspiera też zdrowie żołądka - hamuje rozwój bakterii Halicobacter pylori, odpowiedzialnej za chorobę wrzodową żołądka czy dwunastnicy.

Zobacz także: Wrzucaj po kilka do herbaty, jeśli masz cukrzycę. Chronią oczy, działają przeciwzapalnie i wspomagają odchudzanie

Jak suszyć żurawinę? Domowe sposoby

Jednym z najlepszych sposobów na włączenie żurawiny do diety jest forma suszona owocu - jest smaczna, pasuje do wielu dań na słodko lub można ją podjadać samą w sobie. Niestety wiele produktów dostępnych w sklepach zawiera dodatkowe składniki, które nie mają pozytywnego wpływu na nasz organizm. Duża ilość cukru czy obecność składników konserwujących sprawia, że warto suszyć żurawinę samodzielnie. Będziemy wtedy mieć pewność, że owoc jest smaczny, zdrowy i naturalny.

Do przygotowania własnej suszonej żurawiny będziemy potrzebować jedynie świeżych owoców oraz naturalnego słodzika - może to być syrop klonowy czy zwykły cukier. Na ok. 1/2 kg owoców wystarczy 1/4 szklanki cukru.

Na początku dokładnie myjemy żurawinę i przekładamy ją do dużej miski. Następnie należy zagotować ok. 2 litry wody - zalewamy wrzątkiem owoce i pozostawiamy je na kilka minut. Powinniśmy zacząć słyszeć trzaski, które wydaje pękająca skórka owoców. Kolejnym krokiem jest odcedzenie owoców i zasypanie ich cukrem. Dokładnie mieszamy, aby słodzik pokrył każdą jagodę i przechodzimy do suszenia.

Żurawinę możemy wysuszyć w suszarce do grzybów albo w piekarniku. W pierwszym przypadku wystarczy równomiernie rozłożyć ją na półkach i suszyć przez ok. 15 godzin. Po tym czasie owoce powinny być miękkie, ale lekko ciągnące, podobnie jak rodzynki.

Jeśli suszymy żurawinę w piekarniku, powinniśmy ustawić go na 175 stopni Celsjusza. Żurawinę rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wsuwamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągamy ją i sprawdzamy jej konsystencję. Jeśli jest jeszcze zbyt miękka, możemy przedłużyć czas pieczenia o kilka minut.

 Przechowywanie suszonej żurawiny

Domową suszoną żurawinę warto przechowywać w zamrażarce. Będziemy mieć pewność, że z czasem owoce nie zaczną pleśnieć i zachowają świeżość na długo. Wystarczy spakować je do plastikowych torebek i opatrzyć datą. W ten sposób wytrzymają długie miesiące, a my będziemy mogli cieszyć się słodką przekąską, kiedy tylko będziemy chcieli.

Do czego używać suszonej żurawiny?

Suszona żurawina to uniwersalna przekąska, która będzie pasować do owsianek, granoli czy jogurtów. Można z jej dodatkiem przygotować domową mieszanką studencką - wystarczy zmieszać ją z ulubionymi bakaliami.

Niektórzy wykorzystują suszoną żurawinę jako składnik koktajlów. Można zmiksować ją z jogurtem, siemieniem lnianym i innymi owocami, aby uzyskać smaczny, gęsty napój, który wzmocni nasz organizm.

Suszona żurawina wyśmienicie smakuje w domowych wypiekach, niekoniecznie tych słodkich. Można dodać ją do babeczek, ciast drożdżowych, chleba, bułeczek, a w ciasteczkach owsianych będzie stanowić godny zamiennik rodzynków.

Źródło: bonavita.pl, allrecipes.com

Zobacz też:

Ten smaczny napój działa jak odkurzacz w tętnicach. Przyspiesza metabolizm i buduje odporność

Zdrowa alternatywa dla tłustej wieprzowiny. Polacy nie doceniają, a świat robi na różne sposoby

Najlepsza część indyka, ma dużo żelaza i cynku. Seniorzy i osoby na diecie redukcyjnej powinni jadać regularnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowie