Pierwsza pomoc w walce z jesiennym katarem. Zrób i pij codziennie, zbudujesz żelazną tarczę odporności
Zbliża się sezon jesienno-zimowy, w którym nasza odporność spada, a drobne infekcje stają się codziennością. Zamiast wyposażać się w duży zapas chusteczek, sięgnij po naturalne sposoby wzmacniania odporności. Jednym z nich jest znany od wieków oxymel. Co to jest i jak go przygotować?
Ocet i miód to trzon oxymelu. Oba składniki mają udowodnione działanie na odporność organizmu. Ułatwiają także walkę z już istniejącymi infekcjami. W składzie domowego oxymelu mogą znaleźć się także inne składniki, które tylko wzmocnią jego działanie i pozwolą zbudować jeszcze lepszą tarczę przeciwko wirusom i bakteriom. Sprawdź przepis na oxymel i wypróbuj go w domu.
Oxymel, inaczej nazywany ognistym cydrem, jest słodko-kwaśnym roztworem. Powstaje w wyniku maceracji warzyw i ziół w occie jabłkowym. Słodyczy dodaje mu miód.
Połączenie miodu i octu znane jest ludzkości od ponad 4 tysięcy lat, a za jego kolebkę uznaje się starożytną Persję. To właśnie tam powstał sekanjabin - tradycyjny irański napój przygotowywany z miodu, octu i mięty. Receptura ta była ceniona przez Persów za swoje orzeźwiające i zdrowotne właściwości, a z czasem została przejęta przez Greków i Rzymian, którzy również docenili jej walory.
Formuła oxymelu obecna jest w indyjskiej Ajuwerdzie, tradycyjnej medycynie chińskiej czy klasztornej. Zalecana była przez Hipokratesa z Kos, Galen z Pergamoinu czy Hildegardę z Bingen.
Niestety z czasem cenne właściwości zdrowotne oxymelu zostały zapomniane, aż do lat 70. XX, kiedy za sprawą Rosemary Gladstar - amerykańskiej zielarki i założycielki California School of Herbal Studies ponownie została przywrócona szerszej publiczności. To właśnie ona nazwała go ognistym cydrem i zaproponowała nowe przepisy na oxymel wzbogacone m.in. kurkumą i jeżówką.
Przeczytaj także: Korzenna nalewka na odporność z przepisu babci Jadzi. W moim domu robimy ją od lat
W 2019 roku Gabriela Nedoma wydała “Wielką księgę oxymelu. Lekarstwo z miodu i octu". To właśnie w niej ponownie wskazała cenne właściwości roztworu i zaproponowała nowe formuły z wykorzystaniem wielu ziół dobrze znanych w ziołolecznictwie.
Oxymel znany jest głównie jako lek wspierający budowę odporności. W zależności jednak od jego składu może także:
- łagodzić objawy menopauzy - w jego składzie jest krwawnik pospolity czy melisa;
- uspokajać i zapewnić dobry sen - dzięki dodatkowi np. szyszek chmielu czy geranium;
- wspierać trawienie - za sprawą ostropestu, kozieradki, kopru włoskiego czy rozmarynu;
- wzmacniać serce i układ krążenia dzięki dodatkowi głogu, aronii czy miłorzębu japońskiego.
W formule oxymelu na odporność głównymi składnikami są:
- ząbki czosnku,
- świeży imbir,
- chrzan,
- cebula,
- pieprz cayenne,
- miód.
Dla poprawy smaku i właściwości dodaje się również:
- kurkumę,
- dziką różę,
- papryczki jalapeno,
- cytrynę,
- pomarańczę.
Dużą zaletą oxymelu jest jego naturalny skład i możliwość samodzielnego przygotowania w domu.
Oxymel ma przede wszystkim wzmacniać odporność i zapobiegać infekcjom. Choć nie ma badań naukowych potwierdzających jego właściwości, to jednak istnieje szereg publikacji na temat pozytywnego działania na organizm poszczególnych składników.
- Czosnek - znany jest jako naturalny antybiotyk. Wzmacnia odporność, chroni przed grypą, a nawet łagodzi jej objawy po zarażeniu.
- Imbir - zwalcza grypę i przeziębienie dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antybakteryjnemu. Łagodzi objawy przeziębienia.
- Miód - wspomaga organizm w walce z infekcją, łagodzi ból gardła i ułatwia odkrztuszanie.
Przeczytaj także: Co dodać do herbaty, żeby wzmocnić odporność. Nie tylko cytryna pomaga
Podobne działanie wykazują pozostałe składniki oksymelu. Sam ocet znany jest z właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwzapalnych.
Istnieje wiele receptur na domowy oxymel. Poniżej znajdziesz jego podstawową wersję. Z czasem możesz dodać inne składniki, które wzmocnią jego działanie na odporność czy urozmaicą smak.
Do przygotowania litra oxymelu potrzebujesz:
- 3 szklanki octu jabłkowego,
- pół szklanki posiekanego imbiru,
- 1/4 szklanki startego chrzanu,
- 1/4 szklanki posiekanej kurkumy,
- 3 łyżeczki posiekanego czosnku,
- 1/2 szklanki miodu.
Jak zrobić domowy oxymel?
- Wszystkie składniki oprócz miodu i octu przełóż do dużego słoika o pojemności powyżej litra.
- Następnie zalej je octem. Jeśli 3 szklanki nie pokryją wszystkich składników, dodaj go nieco więcej.
- Zamknij szczelnie słój i dobrze nim wstrząśnij. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu przez 4 tygodnie. Każdego dnia wstrząśnij słojem.
- Po 4 tygodniach odcedź płyn za pomocą sita.
- Na koniec dodaj miód. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej miodu, aby złagodzić jego smak.
Oxymel przed spożyciem należy rozcieńczyć z wodą - 1 łyżeczkę na 1/2 szklanki. Taki napój pij 2 razy dziennie. Podczas infekcji możesz zwiększyć liczbę dawek do 2-3 razy dziennie.
Ognisty cydr ma ostry smak, dzięki czemu może wzbogacić twoje dania. Sprawdza się jako dodatek do sosów sałatkowych, marynat, zup czy herbaty.
Źródło: terazgotuje.pl, Gotuj w stylu eko
Zobacz też:
Śniadanie dwa w jednym. Syci na długo, stawia na nogi jak podwójne espresso
Zrobiłam na imieniny mamy, wszystkie ciotki dzwoniły później po przepis. Ciasto na tropikalną nutę