Reklama
Reklama

Przekąska z arsenałem witamin i przeciwutleniaczy. Wspiera pracę jelit, chroni serce i wątrobę

Jeśli jesteś jedną z tych osób, które lubią podjadać, dobrym rozwiązaniem będzie znalezienie zdrowszych alternatyw dla słodkich przekąsek. Zamiast żelek i czekolady, możesz wybrać suszone owoce, np. mango. Nie tylko świetnie smakuje, ale i jest skarbnicą cennych wartości odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto je jeść.


Niektóre przekąski zdecydowanie wyróżniają się spośród innych – nie tylko świetnie smakują, ale dodatkowo działają niczym naturalna recepta na zdrowie. Dobrym przykładem jest suszone mango, z jednej strony cechuje je pyszny, słodki i egzotyczny smak, z drugiej – wsparcie pracy jelit, ochrona serca, dbanie o wątrobę i dodawanie energii w chwilach, gdy tego najbardziej potrzebujemy.

Mango: egzotyczny owoc o bogatej symbolice 

Mango to jeden z najstarszych owoców tropikalnych, uprawiany aż 4 tysiące lat temu na terenie dzisiejszych Indii i Bangladeszu. Obecnie owoc ten jest jednak o wiele przystępniejszy, ponieważ rośnie w tropikalnych regionach całego świata - od Azji, przez Afrykę, po Amerykę Południową. Drzewa mango osiągają imponujące rozmiary, często przekraczając 30 metrów wysokości, a także przynoszą wyjątkowo obfite plony. Między innymi z tego mango bywa nazywane - zwłaszcza w kulturach azjatyckich - symbolem obfitości i płodności.  

Suszone mango: naturalne cukierki bez sztucznych dodatków 

Nie zapominajmy jednak o najważniejszym, czyli smaku. To ciekawa mieszanka słodyczy, soczystości i delikatnej kwasowości, do której bardzo łatwo się przyzwyczaić. Z kolei miąższ jest miękki, gładki i aksamitny, a skórka w zależności od odmiany może przybierać barwy od zieleni po głęboki pomarańcz. Co więcej, mango w suszonej formie zyskuje dodatkowy wymiar, staje się intensywniejsze w smaku i przypomina naturalne cukierki, które powstały bez grama sztucznych dodatków. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po suszone mango? 

Suszone mango: bomba witamin i składników odżywczych 

W 100 gramach suszonego mango znajdziemy około 300 kalorii, co czyni ją doskonałym źródłem energii, zwłaszcza w chwilach, gdy potrzebujesz szybkiego zastrzyku sił. Przekąska ta jest ponadto bogata w witaminę A (wspiera wzrok i zdrową skórę) oraz witaminę C (przeciwutleniacz wzmacniający odporność). W mango znajdziemy również witaminy z grupy B, które są nieocenione w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. 

Sprawdź także: Nic dziwnego, że mówią o nim "owoc bogów". Wygładza zmarszczki, działa przeciwzapalnie i wpływa na wagę

Suszone mango: zdrowsza alternatywa dla większości przekąsek  

Jedną z najcenniejszych właściwości suszonego mango jest jego wpływ na układ trawienny. Zawiera ono regulujący pracę jelit i zapobiegający zaparciom błonnik. W praktyce oznacza to świetny wybór dla osób, które dbają o zdrowie swojego układu pokarmowego, a jednocześnie szukają smacznych alternatyw dla mniej zdrowych przekąsek. 

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, takich jak beta-karoten i polifenole, suszone mango pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Innymi słowy, obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Natomiast minerały, a zwłaszcza potas, wspierają prawidłowe ciśnienie krwi i zdrowy rytm serca. 

Nie sposób pominąć korzyści dla wątroby. Związki zawarte w mango wspierają jej detoksykację i chronią przed szkodliwym działaniem toksyn. Wreszcie: regularne spożywanie suszonego mango może również pomóc w regulacji poziomu cholesterolu. 

Kto powinien uważać na mango? 

Mimo że mango - czy to suszone, czy nie - ma mnóstwo zalet, nie każdy może cieszyć się jego smakiem bez ograniczeń. Ostrożność powinny zachować przede wszystkim osoby z alergiami na owoce tropikalne. Ale też osoby z cukrzycą oraz wszyscy ci, którzy muszą kontrolować poziom glukozy we krwi. 

Nadmiar mango, ze względu na wysoką zawartość cukru tej przekąski, może również prowadzić do nadmiernego spożycia kalorii, co warto mieć na uwadze, zwłaszcza jeśli zależy nam na utrzymaniu zdrowej wagi. 

Suszone mango to zatem przekąska, która zachwyca smakiem, a jednocześnie dba o nasze zdrowie na wielu poziomach. Wspiera pracę jelit, chroni serce i wątrobę, a przy tym dostarcza niezrównanych doznań smakowych. Jak w przypadku każdej zdrowej przekąski - klucz tkwi w umiarze. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ten olej powinien być w domu każdego seniora. Chroni serce, poprawia pamięć i wzrok

Jest w każdym dobrym warzywniaku. Jedz, gdy masz stłuszczona wątrobę i kłopoty z trawieniem

Kulinarna perła o delikatnym smaku. Do diety powinni go włączyć panowie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce