Przygotuj i pij szklankę codziennie rano. Wzmocnisz serce, wzrok i trawienie znacznie się poprawią
Codzienna szklanka tego naturalnego napoju zdziała o wiele więcej, niż myślisz. Wystarczą dwa proste składniki, aby skutecznie wzmocnić serce, poprawić wzrok i usprawnić trawienie. Regularne picie domowego eliksiru to też prosty sposób na lepsze samopoczucie i więcej energii już od rana. Sprawdź, jak go przygotować i ciesz się ogromną dawką łatwo przyswajalnych witamin.
Aby pozostawać w zdrowiu, powinniśmy jeść co najmniej 400 g warzyw dziennie. Nie zawsze jednak udaje się nam wkomponować ich w dietę tyle, ile potrzebujemy. Wówczas warto sięgnąć po coś bardziej skoncentrowanego, a nadal równie zdrowego. U mnie idealnie sprawdza się domowy sok z marchewki i imbiru. Jego właściwości dla zdrowia zachwycają.
Swój organizm łatwo i przyjemnie wesprzemy, codziennie pijąc dawkę soku z marchewki i imbiru. Te dwa niepozorne składniki to samo bogactwo. Wspólnie uzupełnią nasze zapotrzebowanie na witaminę C, A, E, K, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6). Z minerałów dostarczy sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku. Dodatkowo to porcja wielu antyoksydantów, w tym beta-karotenu, kwasu foliowego i olejków eteryczny. Jak zadziała na nas picie takiej bomby witamin każdego dnia?
Wzmocnienie serca
Przyjmowanie soku marchewkowo-imbirowego pomoże zwalczyć zbyt wysoki poziom “złego" cholesterolu LDL. Obniżony będzie również poziom ciśnienia tętniczego i trójglicerydów. Tym samym poprawi krążenie, uelastyczni naczynia krwionośne. To wpłynie na ochronę serca i zmniejszenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.
Ochrona oczu
Marchew zawiera ogromną ilość luteiny i beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Oba te elementy wykazują korzystny efekt dla oczu. Ochroni narząd wzroku przed szkodliwym światłem. Ograniczy ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem. Zapobiegnie jednocześnie zaćmie czy kurzej ślepocie.
Wsparcie układ trawienny
Sok z marchewki i imbiru to właściwości pobudzające wydzielanie enzymów trawiennych. Poskutkuje to usprawnieniem trawienia i pracy całego układu pokarmowego. Duża dawka błonnika zadba o szybszą przemianę materii, regularny rytm wypróżnień. Wypicie złotego eliksiru pomoże zwalczyć uczucie przejedzenia, nadmierną ilość gazów, zgagę.
Marchew w połączeniu z imbirem to także świetna profilaktyka w nowotworach układu trawienia, w tym raka jelita grubego.
Wzmocnienie odporności
Taka mieszanka różnych witamin i minerałów wzmocni układ odpornościowy. Złagodzi wszelkie stany zapalne występujące w organizmie. Wpłynie przeciwwirusowo i przeciwutleniająco. Antyoksydanty zmniejszą szkodliwy wpływ wolnych rodników.
Poprawa samopoczucia i więcej energii
Ten sok to nie tylko przepis na zdrowie serca, lepszą odporność czy trawienie. Picie go z samego rana dostarczy dużą ilość energii bez kofeiny. Złagodzi skutki wysokiego stresu, wesprze walkę ze stanami depresyjnymi i lękowymi.
Przyrządzenie soku z marchewki i imbiru jest banalne nawet, jeśli nie posiadasz wyciskarki do owoców i warzyw. Jedyne czego będziesz potrzebować to blender lub mikser z ostrzami. Napój wychodzi genialny w smaku. Doskonale łączy aromat słodkiej marchwi i ostrego imbiru. Wypróbuj nie tylko dla zdrowia.
Składniki:
- 4 marchewki,
- 3 cm kawałek imbiru,
- 1 szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Marchew i imbir obierz ze skórki. Składniki pokrój na nieduże kawałki i wrzuć do misy blendera. Zalej je wodą.
- Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Zawartość misy przecedź przez drobne sitko, gazę lub pieluchę tetrową.
- Powstały sok podawaj na świeżo. Pij codziennie 1 szklankę soku z marchewki i imbiru, najlepiej o poranku.
Źródło: cefarm24.pl, doz.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mniej znane, ale bardzo zdrowe. Mają niski indeks glikemiczny, dużo jodu i poprawiają pracę nerek