Reklama
Reklama

Przygotuj i pij szklankę codziennie rano. Wzmocnisz serce, wzrok i trawienie znacznie się poprawią

Codzienna szklanka tego naturalnego napoju zdziała o wiele więcej, niż myślisz. Wystarczą dwa proste składniki, aby skutecznie wzmocnić serce, poprawić wzrok i usprawnić trawienie. Regularne picie domowego eliksiru to też prosty sposób na lepsze samopoczucie i więcej energii już od rana. Sprawdź, jak go przygotować i ciesz się ogromną dawką łatwo przyswajalnych witamin.

Aby pozostawać w zdrowiu, powinniśmy jeść co najmniej 400 g warzyw dziennie. Nie zawsze jednak udaje się nam wkomponować ich w dietę tyle, ile potrzebujemy. Wówczas warto sięgnąć po coś bardziej skoncentrowanego, a nadal równie zdrowego. U mnie idealnie sprawdza się domowy sok z marchewki i imbiru. Jego właściwości dla zdrowia zachwycają.

Sok z marchewki i imbiru dobry nie tylko na serce

Swój organizm łatwo i przyjemnie wesprzemy, codziennie pijąc dawkę soku z marchewki i imbiru. Te dwa niepozorne składniki to samo bogactwo. Wspólnie uzupełnią nasze zapotrzebowanie na witaminę C, A, E, K, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6). Z minerałów dostarczy sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku. Dodatkowo to porcja wielu antyoksydantów, w tym beta-karotenu, kwasu foliowego i olejków eteryczny. Jak zadziała na nas picie takiej bomby witamin każdego dnia?

Reklama

Wzmocnienie serca

Przyjmowanie soku marchewkowo-imbirowego pomoże zwalczyć zbyt wysoki poziom “złego" cholesterolu LDL. Obniżony będzie również poziom ciśnienia tętniczego i trójglicerydów. Tym samym poprawi krążenie, uelastyczni naczynia krwionośne. To wpłynie na ochronę serca i zmniejszenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.  

Ochrona oczu

Marchew zawiera ogromną ilość luteiny i beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Oba te elementy wykazują korzystny efekt dla oczu. Ochroni narząd wzroku przed szkodliwym światłem. Ograniczy ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem. Zapobiegnie jednocześnie zaćmie czy kurzej ślepocie. 

Wsparcie układ trawienny

Sok z marchewki i imbiru to właściwości pobudzające wydzielanie enzymów trawiennych. Poskutkuje to usprawnieniem trawienia i pracy całego układu pokarmowego. Duża dawka błonnika zadba o szybszą przemianę materii, regularny rytm wypróżnień. Wypicie złotego eliksiru pomoże zwalczyć uczucie przejedzenia, nadmierną ilość gazów, zgagę. 

Marchew w połączeniu z imbirem to także świetna profilaktyka w nowotworach układu trawienia, w tym raka jelita grubego. 

Wzmocnienie odporności 

Taka mieszanka różnych witamin i minerałów wzmocni układ odpornościowy. Złagodzi wszelkie stany zapalne występujące w organizmie. Wpłynie przeciwwirusowo i przeciwutleniająco. Antyoksydanty zmniejszą szkodliwy wpływ wolnych rodników. 

Poprawa samopoczucia i więcej energii

Ten sok to nie tylko przepis na zdrowie serca, lepszą odporność czy trawienie. Picie go z samego rana dostarczy dużą ilość energii bez kofeiny. Złagodzi skutki wysokiego stresu, wesprze walkę ze stanami depresyjnymi i lękowymi. 

Sprawdź także: Pij, gdy masz wysokie ciśnienie i gromadzisz wodę w organizmie. Zbija też cukier i oczyszcza organizm

Jak zrobić sok z marchewki i imbiru? Przepis i stosowanie

Przyrządzenie soku z marchewki i imbiru jest banalne nawet, jeśli nie posiadasz wyciskarki do owoców i warzyw. Jedyne czego będziesz potrzebować to blender lub mikser z ostrzami. Napój wychodzi genialny w smaku. Doskonale łączy aromat słodkiej marchwi i ostrego imbiru. Wypróbuj nie tylko dla zdrowia. 

Składniki: 

  • 4 marchewki, 
  • 3 cm kawałek imbiru, 
  • 1 szklanka wody. 

Sposób przygotowania:

  1. Marchew i imbir obierz ze skórki. Składniki pokrój na nieduże kawałki i wrzuć do misy blendera. Zalej je wodą. 
  2. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Zawartość misy przecedź przez drobne sitko, gazę lub pieluchę tetrową. 
  3. Powstały sok podawaj na świeżo. Pij codziennie 1 szklankę soku z marchewki i imbiru, najlepiej o poranku. 

Źródło: cefarm24.pl, doz.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zrobisz z nich syrop lepszy niż z apteki. Chroni wątrobę, jelita, oczyszcza organizm i dodaje energii

Jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Warto jeść, gdy masz problemy ze stawami, sercem i wysokim cukrem

Mniej znane, ale bardzo zdrowe. Mają niski indeks glikemiczny, dużo jodu i poprawiają pracę nerek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje