Przypomina ogórka szklarniowego. Ma niewiele kalorii, poprawia trawienie, oczyszcza i działa przeciwzapalnie
Co wspólnego mają dynia, cukinia, ogórek i arbuz? Wszystkie należą do roślin z rodziny dyniowatych. W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej ich mało znanej w naszym kraju kuzynce, czyli trukwie. To pnącze, znane także jako luffa, wyglądem przypominające skrzyżowanie ogórka i cukinii. Ma zastosowanie kulinarne, co ciekawe używa się jej także do pielęgnacji ciała. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze ma luffa, oraz w jaki sposób ją jeść.
W Polsce mało kto słyszał o "gąbczastym ogórku", czyli luffie. Natomiast w menu mieszkańców Chin pojawia się już od VI wieku n.e. Chociaż przez wygląd i zastosowanie w kuchni postrzegana jest jako warzywo, z botanicznego punktu widzenia roślina ta rodzi owoce. W polskich sklepach rzadko kiedy można natknąć się na luffę, jeśli jednak lubisz kulinarne ciekawostki, koniecznie zajrzyj do naszego artykułu o trukwie.
Luffa, nazywana także trukwą lub gąbczakiem, należy do rodziny dyniowatych. Pochodzi z Chin, rośnie w klimacie tropikalnym lub subtropikalnym, powszechnie uprawiana jest w krajach azjatyckich i afrykańskich. Co ciekawe, w Polsce również przeprowadzono pomyślne próby hodowania tych nietypowych owoców. Pnącza luffy przeważnie dorastają do długości od dwóch do sześciu, a nawet ośmiu metrów. Kwitnie żółtymi kwiatami, w Polsce okres kwitnienia przypada od lipca do września. Wyróżnia się dwa gatunki luffy, egipską oraz ostrokątną.
Trukwa jest nietypową rośliną, ponieważ jej owoce jada się, gdy są jeszcze niedojrzałe. W pełni rozwinięte okazy, zamiast do kuchni trafiają do... łazienki. Po wysuszeniu i usunięciu skórki, wykorzystywane są jako gąbki kąpielowe do mycia ciała. Luffa jest także rośliną ozdobną, sadzona jest między innymi przy pergolach i płotach.
Owoce luffy przypominają połączenie ogórka z cukinią, kiedy są niedojrzałe, mają zielony kolor i pofałdowaną czy też pokarbowaną fakturę. W ich środku znajdują się cztery komory wypełnione nasionami. Kiedy owoce są w pełni dojrzałe, ciemnieją, zmieniając barwę na brązowawą. Niektóre okazy trukwy egipskiej mogą osiągać długość nawet do pół metra.
Gdzie kupić luffę? Niedojrzałych owoców, które nadają się do spożycia, raczej nie znajdziemy w lokalnych warzywniakach czy sklepach. W sklepach internetowych, czy specjalistycznych ogrodniczych, można kupić natomiast nasiona i spróbować wyhodować je samodzielnie we własnym ogrodzie. Najczęściej robi się to pod osłonami. W internecie bez trudu znaleźć można natomiast naturalne gąbki z trukwy.
Trukwa, czy też luffa, jest niskokaloryczna, w 100 g ma zaledwie 20 kcal. W jej składzie znajduje się błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, wpływa na sytość po posiłku, a także dba o zdrowie jelit. Luffa to warzywo, które dobrze wpływa na odporność i może być pomocne podczas redukcji masy ciała. Ma również działanie przeciwutleniające oraz pomaga redukować stany zapalne. Wspiera oczyszczanie organizmu z produktów przemiany materii.
Obecne są w niej witaminy i minerały, między innymi:
- witamina A, która działa przeciwutleniająco, wspiera zdrowie oczu i kondycję skóry,
- witamina C, naturalny antyoksydant, który wspiera układ immunologiczny,
- potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową, oraz wspiera pracę serca,
- magnez, korzystnie działa na pracę mózgu, serca i mięśni.
Luffa jest uniwersalnym warzywem, może stanowić zamiennik popularnej cukinii. Warto pamiętać, że do jedzenia wybiera się niedojrzałe, jeszcze zielone egzemplarze. Ma delikatny smak, który może przypominać ogórka lub kabaczka. Nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania. Może stanowić składnik gulaszów, zup i warzywnych potrawek, dobrze komponuje się z soczewicą, czosnkiem i cebulą. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do dań chińskich i azjatyckich.
Źródła: terazgotuje.pl, ogrodinfo.pl, hylandhybridseeds.com
Zobacz też:
Zacznij jeść, gdy tylko się pojawią w sklepach. Wspierają pracę mózgu i czyszczą organizm z toksyn