Reklama
Reklama

Słodkie śniadanie bez wyrzutów sumienia, które pomaga w odchudzaniu. Syci na długo, więc zapominasz o podjadaniu

Kanapka posmarowana grubą warstwą czekoladowego kremu to jedno z ulubionych śniadań nie tylko najmłodszych. Nie jest tajemnicą, że taki posiłek, chociaż pyszny nie dostarcza zbyt wielu wartości odżywczych. Jednak raz na jakiś czas, można pozwolić sobie na tę słodką przyjemność, szczególnie gdy wybierzemy zdrowszą alternatywę. Sprawdź, jak zrobić krem czekoladowy z ciecierzycy.

Odpowiednio skomponowane śniadanie nie tylko dostarcza energii na cały dzień, ale i pozwala zadbać o lepsze wybory żywieniowe w ciągu dnia. Ponieważ, kiedy czujesz się najedzony po porządnym posiłku, zmniejsza się ryzyko podjadania. Dlatego nawet jeśli masz ochotę na słodkie smakołyki o poranku, zadbaj o to, aby dostarczyły ci potrzebnych wartości odżywczych. Zamiast klasycznej nutelli postaw na krem czekoladowy z ciecierzycy. Podpowiemy ci, jak go zrobić, oraz jakie właściwości ma to zdrowe smarowidło.  

Krem czekoladowy z ciecierzycy zamiast nutelli  

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby nutelli. Niestety skład sklepowego smakołyku pozostawia wiele do życzenia, przede wszystkim znajduje się w nim sporo cukru oraz oleju palmowego. Smakowitą alternatywą może być krem czekoladowy z ciecierzycy. Warzywa strączkowe, takie jak ciecierzyca, zawierają sporą ilość roślinnego białka. Warto dbać o odpowiednią ilość tego makroskładnika w diecie, ponieważ jest on podstawowym składnikiem budulcowym komórek i tkanek, wpływa także na regenerację i pracę mięśni, a także uczestniczy w przemianach metabolicznych zachodzących w organizmie. Ponadto białka zapewnia uczucie sytości po posiłku. Ciecierzyca to także źródło błonnika pokarmowego, który wspiera pracę jelit, podkręca metabolizm, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Obecne są w niej również witamina A, witaminy z grupy B, a także witamina C, E i K, zawiera również cenne minerały, takie jak magnez, potas, żelazo, cynk, czy fosfor, potas i cynk. Taka kompozycja witamin i minerałów korzystnie wpływa między innymi na pracę układu krążenia, nerwowego, mięśniowego, a także na odporność czy zdrowie oczu. Warto dodać także, że ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny.  

Reklama

Daktyle zawarte w kremie są świetnym źródłem energii, zawierają również sporo błonnika pokarmowego, mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Nie brakuje w nich witaminy A, tych z grupy B i C, a także minerałów, magnezu, potasu i żelaza. W kremie czekoladowym z ciecierzycy znajduje się także kakao, które wspiera pracę mózgu, pamięć i koncentrację, korzystnie działa na układ krążenia, oraz ma właściwości antyoksydacyjne, pomaga neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników. 

Sprawdź także: Pomysł na zdrowy deser na piątek. Pieczone jabłka à la sernik

Krem czekoladowy z ciecierzycy - przepis 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:  

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy, 
  • 150 g suszonych daktyli,  
  • 130 ml mleka, 
  • 100 g masła orzechowego, 
  • 20 g miodu, 
  • 60 g kakao, 
  • szczypta soli.  

Przygotowanie czekoladowego kremu z ciecierzycy jest bardzo proste. Zacznij od namoczenia daktyli przez kwadrans w gorącej wodzie. Po tym czasie odlej jej nadmiar. Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera, a następnie zmiksuj je na gładką masę. Gotowy krem przelej do czystego i wyparzonego słoika, przechowuj w lodówce.  

Jeśli chcesz przygotować zdrowe śniadanie na słodko, posmaruj kremem czekoladowym z ciecierzycy bułkę grahamkę, ma ona więcej błonnika, witamin i minerałów niż pszenne pieczywo. Dodatkowo do miseczki przełóż jogurt naturalny, serek wiejski lub serek grani, wkrój swoje ulubione owoce, a całość posyp posiekanymi orzechami. Taki pełnowartościowy posiłek doda ci energii na cały dzień, oraz dostarczy wielu witamin i minerałów. 

Taki krem czekoladowy świetnie sprawdzi się nie tylko do posmarowania pieczywa. Możesz użyć go jako nadzienie do naleśników i domowych gofrów. Potraktuj go również jako dodatek do owsianki czy musli z owocami i granolą. Dobrym pomysłem będzie też wykorzystanie go do przeróżnych wypieków, na przykład ciast, domowych rogalików, czy muffinek.   

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wygląda i nazywa się śmiesznie, ale smakuje wybitnie. Warto jeść w sezonie, bo wzmacnia odporność, obniża ciśnienie i cukier

Kiszoną, marynowaną, w formie musu wszyscy znają. Mało kto robi z niej tę pyszną przekąskę

W PRL-u wszyscy wcinali, dziś niektórzy nawet nie patrzą w jego stronę. Ma dużo białka i żelaza

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki