Reklama
Reklama

Smaczniejszy i zdrowszy od serka wiejskiego i skyra. Placki z tego serka to poezja smaku

Na diecie odchudzającej powinno spożywać się dużo wysoko białkowych produktów, które mają przyspieszać proces zrzucania wagi. Wtedy chętnie sięgamy po popularny skyr czy serek wiejski. Następnym razem wymień je jednak na kvarg. Jest o wiele zdrowszy, mniej kaloryczny i smaczniejszy.

Serek kvarg – skandynawski przysmak

Kvarg to serek typu skandynawskiego. Swoją konsystencją przypomina on bardziej aksamitny, kremowy twaróg. W porównaniu do popularnego islandzkiego skyra jego smak jest znacznie delikatniejszy i mniej kwaśny. A to nie koniec jego zalet.

Skandynawski kvarg można kupić w większości marketów. Znajdziemy go w wielu wersjach smakowych, poczynając od tych neutralnych, jak smak naturalny czy waniliowy, kończąc na popularnej truskawce.

Jakie właściwości ma kvarg? Idealny na odchudzanie

Serek kvarg wyróżniają właściwości wspomagające odchudzanie. Zrzucanie zbędnych kilogramów, zajadając się serkiem, zawdzięczamy proporcjom składników odżywczych takich jak białko, tłuszcz, węglowodany. Do tego jest wyjątkowo nisko kaloryczny.

Kvarg przede wszystkim jest bogaty w cenne białko. W 100 g serka mamy aż 11 g białka, co przekłada się na zwiększenie uczucia sytości, a tym samym przyjmiemy mniej kalorii do organizmu. Po zjedzeniu serka skandynawskiego nie będziemy również podjadać i nie będziemy odczuwać głodu przez dłuższy czas.

Przy tak wysokiej zawartości białka kvarg w ogóle nie zawiera tłuszczu. Jeśli chodzi o węglowodany, to w 100 g dostarcza do organizmu zaledwie 3,6 g cukru. Taki skład sprawia, że kvarg ma jedynie 64 kilokalorie.

Poza tym kvarg zawiera bakterie probiotyczne. Te zadbają o funkcjonowanie układu pokarmowego. Wesprą utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach, chroniąc je przed infekcjami. Poprawione zostaną też procesy trawienia. Do tego bakterie probiotyczne pozytywnie oddziałują na układ odpornościowy.

Bogactwo wapnia w kvargu zadba natomiast o dobry stan kości, zębów i mięśni. Dodatkowo usprawni proces krzepnięcia krwi i wesprze pracę układu nerwowego.

Placuszki z serka kvarg. Są proste, pyszne i mają mało kalorii

Placuszki z serka kvarg to prosty i szybki przepis na śniadanie, obiad, kolacje czy nawet przekąskę w ciągu dnia. Możesz je przygotować i zjeść jeszcze na ciepło lub poczekać aż wystygną i zapakować do pojemnika na wynos. Wysokobiałkowe placki nasycą na długie godziny, dzięki czemu nie będziesz podjadać między posiłkami.

Składniki:

  • 200 g serka kvarg waniliowego lub naturalnego
  • 2 jajka
  • 100 g mąki orkiszowej, owsianej lub pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 g oleju.

Do miski dodaj kvarg i jajka, składniki dokładnie wymieszaj. Do nich przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Gdy będzie on już ciepły, wylewaj małe porcje ciasta, tworząc okrągłe placuszki.

Placki z kvargu smaż z obu stron do przyrumienienia i gotowe. Podawaj je na ciepło lub po przestygnięciu. Posiłek warto wzbogacić o ulubione owoce jak np. truskawki, borówki, brzoskwinia, jabłko oraz kolejną porcję wysoko białkowego serka. Świetnie wkomponują się także ulubione orzechy.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki

Czym różni się dżem od konfitur? Co jest lepsze i zdrowsze?

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dietetyczne gotowanie | placki