Smakuje jak miks truskawek z ananasem. Owoc dobry na serce, mocne kości i sokoli wzrok
Ten egzotyczny owoc smakuje jak połączenie truskawek z ananasem. Przyciąga nie tylko smakiem i wyglądem, ale także właściwościami dla zdrowia. Działa cuda na serce i pozwala zachować mocne kości. Koniecznie jedz, jeżeli chcesz mieć sokoli wzrok.
Gujawa, nazywana inaczej gruszlą jabłkową, guawą lub psydią, to owoc, który rośnie na drzewie tropikalnym gujawie pospolitej. W środowisku naturalnym można je spotkać w Meksyku, Ameryce Środkowej, Karaibach czy Peru. Poza tym drzewo i owoce uprawiane są w krajach, gdzie panuje klimat tropikalny czy subtropikalny.
Owoce gujawa kształtem przypominają gruszkę. Zwykle rosną od 4 do 12 cm długości i mogą ważyć nawet do 500 g. Z zewnątrz pokrywa je charakterystyczna, gruba skórka, która może kojarzyć się z cytryną. Ma ona barwę zieloną, żółtą lub pomarańczową w zależności od odmiany. Po przekrojeniu owoców ukazuje się różowy, soczysty miąższ. W nim znajdują się twarde pestki.
W smaku gujawa jest bardzo aromatyczna, zarazem słodka i kwaśna. Jej smak porównywany jest do połączenia smaku truskawek z ananasem. Przez to jest tak charakterystyczna i lubiana.
Gujawa wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Owoc to bogactwo garbników, polifenoli, flawonoidów, witaminy C, które działają przeciwzapalnie, antybakteryjne, przeciwwirusowo. W ten sposób odbuduje odporność organizmu i pozwoli na szybszy powrót do zdrowia w czasie choroby. Gujawa zahamuje też szkodliwe działanie wolnych rodników, które wywołują stres oksydacyjny. Tym samym spowolnią procesy przedwczesnego starzenia się i zmniejszą ryzyko zachorowania na nowotwory.
Po gujawę regularnie powinny sięgać osoby, które chcą zadbać o swoje serce. Jedzenie jej ureguluje poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Jednocześnie pomoże utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi. Wykazuje więc właściwości przeciwmiażdżycowe. Uchroni przed innymi chorobami układu sercowo-naczyniowego, jak np. nadciśnienie, niewydolność serca, niewydolność żylna, zawał.
Spożywanie tego owocu wesprze układ kostny. Dzięki związkom zawartym w niej będzie wzmacniać kości. Zwiększy poziom ich mineralizacji. Tak zapobiegnie złamaniom, uszkodzeniom i rozwojowi osteoporozy. Przy tym zadba o mocne stawy i zęby.
Gujawa to bardzo dobre źródło witaminy A, przez co wykazuje właściwości wspierające oczy. Poprawia wzrok i widzenie. Spowolni rozwój zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Zawartość witaminy A może również pozytywnie wpłynąć na stan cery, włosów i paznokci.
Gujawa ze względu na ciekawy smak i soczysty miąższ chętnie zajadana jest na surowo, jako przekąska zamiast niezdrowych słodyczy. Wystarczy ją obrać ze skórki i jest gotowa do jedzenia.
Poza tym z powodzeniem urozmaici wszelkie desery na zimno, lody czy sałatki. Tropikalny owoc dodamy do domowych soków, smoothie i koktajli. Można zrobić z nim też galaretki i musy owocowe.
Źródło: wylecz.to, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Azjaci jedzą od 1,5 tysiąca lat. Opóźnia starzenie, obniża poziom cukru, łagodzi stany zapalne
To zielone ziarenka mocy. Zbijają cholesterol, pomagają na bóle mięśni i głowy, dbają o sece