Smakuje jak połączenie jabłka, ananasa i banana. Ma dużo błonnika i żelaza, po zjedzeniu jelita pracują jak należy
Feijoa - egzotyczne jagody, a w smaku przypominają połączenie jabłka, ananasa i banana. To prawdziwa bomba witaminowa, która dostarcza moc błonnika i żelaza. Po nich jelita pracują, jak należy, ale też poprawia się funkcjonowanie tarczycy. Jeśli będziesz mieć okazję, koniecznie spróbuj.
Feijoa, nazywane inaczej akka sellowa, to owoce pochodzące z krzewu należącego do rodziny mirtowatych. Pochodzą one z Ameryki Południowej, a dokładniej z Brazylii. Pierwotnie spotykane były również w Urugwaju, a obecnie występują też w Paragwaju, Argentynie i Kolumbii.
Owoce feijoa to nieduże podłużne jagody, które dojrzewają na jesień. Wówczas mają zielony kolor i bardzo intensywny zapach. Skóra jest gruba, ale jadalna, a pod nią kryje się miękki i soczysty miąższ. Składa się on z dwóch odrębnych części. Pierwsza jest przezroczysta i galaretowata z nasionami, druga zaś jest zbita i lekko ziarnista.
Akka sellowa jest bardzo słodka i aromatyczna. Dla wielu może przypominać w smaku połączenie jabłek, ananasa i banana. Świeże jagody można zakupić przez internet lub w dobrze wyposażonych sklepach ze zdrową, lub orientalną żywnością. Są produktem ciężko dostępnym i raczej nie kupimy ich w marketach sieciowych.
Feijoa dostarczają witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Spośród minerałów uzupełnią fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, jod, sód i cynk. Do tego zawierają liczne antyoksydanty.
Regularne spożywanie owoców feijoa znacząco wzmocni organizm. Poprawi funkcjonowanie układu immunologicznego, chroniąc przed rozwojem drobnoustrojów, patogenów i zachorowaniami. Antyoksydanty zmniejszą wpływ wolnych rodników, czyli opóźniają starzenie się organizmu.
Jagody feijoa mają właściwości wspierające układ pokarmowy. Błonnik poprawi trawienie i przyspieszy metabolizm. Wymiecie z jelit złogi i toksyny, wyreguluje rytm wypróżnień i zapobiegnie występowaniu zaparć. Dzięki tym właściwościom może także wspierać odchudzanie.
Wysoka zawartość błonnika sprawia, że feijoa mogą pozytywnie działać na układ sercowo-naczyniowy. Jedzone w dużych ilościach mogą obniżać poziom cholesterolu i za wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Tym samym mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju m.in. miażdżycy, zawałów, chorób niedokrwiennych serca.
Ponadto feijoa mogą pomóc na niedoczynność tarczycy. Jagody zawierają łatwo przyswajalny jod, który wspierają produkcję niezbędnych hormonów.
Owoce feijoa świetnie smakują samodzielnie jako przekąska w ciągu dnia, na deser czy między posiłkami. W kuchni wykorzystamy go do wzbogacenia owocowych smoothie, sałatek. Ozdobimy nim różne desery lub lody.
Z jagód feijoa można przygotować wyśmienite dżemy i konfitury. Te później będą dopełniać smak placków, naleśników, a nawet domowych wypieków w postaci ciast i ciastek.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rzadko pijemy ten napój. Nie tylko łagodzi napięcie i zmniejsza stres, dobrze robi na pamięć
W PRL-u to mięso było przysmakiem. Dziś jeśli kupujemy, to głównie do rosołu