Smakuje jak połączenie limonki i pomarańczy z pikantną nutą. Owoc na szybszy metabolizm, odporność i dobry nastrój
Egzotyczna limonka kawiorowa, znana także jako caviar lime lub finger lime, zaskakuje nie tylko nietypowym miąższem w postaci maleńkich kuleczek, ale i szeregiem właściwości prozdrowotnych. Nie jest popularna w Polsce, warto jednak dowiedzieć się o niej nieco więcej. Doskonale wpływa na odporność oraz metabolizm, dzięki czemu sprawdza się podczas diety odchudzającej. Podpowiemy ci, jak jeść caviar lime i jakie ma zastosowanie w kuchni.
Caviar lime (limonka kawiorowa) to owoc kolczastego krzewu Citrus australasica, które rosną w tropikalnych lasach Australii. Uprawiane są także w Gwatemali. Owoc swoim wyglądem przypominający wydłużoną limonkę, nieco podobną kształtem do ogórka. Najczęściej można spotkać odmiany o zielonej skórce, oraz żółto-zielonym miąższu, jednak występują także owoce w różowym, fioletowym, czy żółto-pomarańczowym kolorze. Prawdziwym zaskoczeniem jest ich środek, ponieważ wypełniają go małe kuleczki, które swoją teksturą przypominające kawior. Ich smak jest orzeźwiający, porównywalny do klasycznej limonki, jednak można wyczuć tam również pomarańczowe i pikantne nuty. Caviar lime wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie.
Właściwości limonki kawiorowej można przyrównać do innych bardziej znanych nam cytrusów. Nie brakuje w niej antyoksydantów, które pomagają zwalczać stres oksydacyjny, a także działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. Oczywiście znajdziemy tu również witaminę C, która wspiera odporność, wykazuje właściwości przeciwutleniające, uczestniczy w syntezie kolagenu, a także jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania żelaza. Nie brakuje tu także minerałów, takich jak magnez, który korzystnie na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy, potas, który pomaga zbijać wysokie ciśnienie krwi czy wzmacniające kości i zęby wapń i fosfor.
W limonce kawiorowej znajdują się pektyny, czyli rodzaj błonnika pokarmowego, które regulują trawienie, korzystnie wpływają na jelita, pomagają redukować gazy i wzdęcia. Dodatkowo błonnik podkręca metabolizm oraz pomaga stabilizować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Caviar lime idealnie sprawdzają się na diecie odchudzającej, ponieważ są niskokaloryczne, w 100 g znajduje się jedynie ok. 30 kcal. Ponadto jedzenie tych owoców pomaga odkwasić organizm, ponieważ ma właściwości alkalizujące, a także wspiera usuwanie toksyn z organizmu.
Chociaż limonki kawiorowe trudno kupić w polskich marketach stacjonarnie, bez większej trudności można zamówić je w sklepach internetowych. Jak jeść caviar lime? Owoc należy przekroić w pół i wydobyć z niego miąższ w postaci kuleczek, poprzez ich wyciśnięcie. Kuleczki można zjeść bezpośrednio z owocu, mają bardzo ciekawą strukturę, ponieważ po rozgryzieniu, podobnie jak kawior, pękają w ustach.
Zastosowanie limonki kawiorowej w kuchni jest dosyć szerokie. Oczywiście będzie świetnie pasować do deserów, owocowych sałatek, smoothie bowl, czy koktajli. Można dorzucić ją również do soków, lemoniad oraz drinków. Bardzo dobrze komponuje się także z daniami wytrawnymi, takimi jak owoce morza i ryby, strzelające kuleczki można na przykład dodać do tatara z łososia. Limonka kawiorowa pasuje także do sałatek, past z awokado, będzie także ciekawym urozmaiceniem do sosów i dressingów. Co ciekawe, skórkę caviar lime również można wykorzystać w kuchni, w wysuszonej wersji stosuje się ją jako przyprawę.
Źródła: lokalnywarzywniak.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też: