Reklama
Reklama

Supernapój dla ciała i umysłu. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce spożywać w całości, ponieważ w ten sposób oprócz witamin i minerałów, dostarczamy także cennego błonnika pokarmowego. Jednak swój codzienny jadłospis można urozmaicić, pijąc także naturalne soki bez dodatku cukru. W poniższym artykule sprawdzimy, na co pomaga sok z czerwonego buraka.

Te tanie warzywa, o intensywnie czerwonym kolorze uważane są za polskie superfoods, czyli żywność o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Buraki wykorzystujemy zazwyczaj do wigilijnego barszczu, sałatek na zimę, czy zupy jarzynowej. Warto użyć ich również do przygotowania soku. Taki napój zadziała jak najlepszy suplement diety, który w odróżnieniu od aptecznych specyfików, nie zawiera zbędnych substancji konserwujących i chemii.

Sprawdź także: Działa jak naturalna aspiryna, pomaga przy infekcjach. Mało kto wie, że warto go pić podczas odchudzania

Sok z czerwonego buraka - właściwości

Jeśli chcesz sięgnąć w ciągu dnia po szklankę soku, wybierz ten z buraka. Obecny jest tu szereg wartości odżywczych. Buraki są źródłem witaminy A, która wspiera zdrowie oczu; witaminy C, wzmacniającej odporność; witaminy E, która pomaga dbać o kondycję skóry, czy witaminy K, niezbędnej do prawidłowego krzepnięcia krwi. W burakach obecne są także minerały, m.in.: potas, regulujący ciśnienie krwi; żelazo, która zapobiega anemii; cynk, wspierający układ immunologiczny, a także magnez, który odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, krążenia i mięśniowego. Dodatkowo są tu obecne azotany i betalainy, którym przypisuje się wysoką akty nowość biologiczną.

W soku z buraka znajdują się także cenne antyoksydanty, które wspierają neutralizowanie szkodliwego działanie wolnych rodników. Co więcej, mają działanie przeciwzapalne, spowalniają procesy starzenia, zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych, oraz wykazują właściwości przeciwnowotworowe.

Na co pomaga picie soku z czerwonego buraka?

Po sok z buraka powinny sięgnąć także osoby aktynie uprawiające sport. Napój ten pity przed wysiłkiem, ma korzystny wpływ na wydolność oraz wytrzymałość organizmu, dzięki czemu na treningu możemy uzyskać lepsze wyniki. Korzystnie wpływa także na układ nerwowy, wspiera pamięć i koncentrację, a także wpływa na lepsze samopoczucie, przypisuje się mu nawet działanie przeciwdepresyjne.

Napój ten to także sposób, aby zadbać o układ krwionośny, ponieważ wykazuje działanie obniżające zbyt wysokie ciśnienie krwi, a także pomagające zadbać o serce, oraz prawidłowy poziom cholesterolu. Buraki korzystnie działają także na pracę wątroby. Co ciekawe, pomimo tego, że warzywa te zawierają spore ilości węglowodanów, regularne spożycie surowych buraków, np. w postaci soku, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Warto pamiętać, że nie dla wszystkich sok z buraka będzie odpowiedni. Mowa tu przede wszystkim o osobach, które mają problemy z układem pokarmowym, np. SIBO, IBS. Wówczas wypicie soku może zwiększać nieprzyjemne dolegliwości. W soku z buraka znajdują się także szczawiany, które mogą zaostrzać objawy chorób takich, jak: dna moczanowa, kamica nerkowa, czy reumatyzm.

Jak pić sok z buraka?

Przede wszystkim należy pamiętać, aby sięgać po świeżo wyciskany sok z buraka, można znaleźć go w lodówkach w wielu supermarketach. Jeśli masz wyciskarkę wolnoobrotową lub sokowirówkę, wystarczy, że wrzucisz do niej obrane buraki. Można połączyć je także z jabłkiem, marchewką, czy sokiem z cytryny.

Jeśli chcesz potraktować sok z buraka, jako codzienny suplement diety wspierający zdrowie, możesz pić małą szklankę na przykład na drugie śniadanie. Już taka ilość pozwoli ci zaobserwować efekty. Natomiast osoby, które chcą potraktować go jako "przedtreningówkę", powinny wypić 400 do 500 ml soku na dwie godziny przed ćwiczeniami.

 

Źródła: terazgotuje.pl, youtube.com/@dr_paulaihnatowicz,  medonet.pl

Zobacz też:

Chude, pełne białka i zdrowsze od drobiu. Na szlacheckich stołach nigdy go nie brakowało

Jedz, gdy chcesz zrzucić kilogramy i nabrać odporności. "Smocze oko" to kopalnia witaminy C i potasu

Ma mniej kalorii i więcej białka od kurczaka. To mięso polecają dietetycy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje