Supernapój rodem z Walencji na lepszą koncentrację i wsparcie układu krążenia. Na jelita działa jak najlepszy probiotyk
Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykłe mleko z dodatkiem przypraw. Jednak napój w stu procentach zrobiony jest z produktów roślinnych. Mowa tu o horchacie, która jest ciekawą propozycją dla osób, które nie tolerują nabiału. W poniższym artykule sprawdzimy, jakie ma właściwości, oraz jak zrobić horchatę w domu.
W sklepach można znaleźć coraz większy wybór roślinnych napojów, które są alternatywą dla krowiego mleka. Sojowe, migdałowe, owsiane, kokosowe, jest z czego wybierać. Mało kto słyszał jednak o horchacie, słodkim, kremowym, napoju, który popularnością cieszy się w krajach hiszpańskojęzycznych. Sprawdź, jak smakuje, jakie są jej rodzaje, oraz, czy horchata jest zdrowa.
Horchata, jest hiszpańskim napojem roślinnym, który pochodzi ze słonecznej Walencji. Jej nazwa wywodzi się najprawdopodobniej od łacińskiego słowa "hordeum", co przetłumaczyć można jako "jęczmień". Przygotowuje się ją z różnego rodzaju zbóż. Korzenie horchaty prawdopodobnie sięgają Afryki Północnej, gdzie jej pierwowzór pito już około 2400 roku p.n.e. Przypuszcza się, że napój ten przybył do Hiszpanii, po inwazji Maurów w 711 roku, którzy przywieźli ze sobą nie tylko przepis na horchatę, ale i tigernuts, czyli orzechy tygrysie, z którego się ją przyrządza.
Horchata pochodząca z Walencji, czyli horchata de chufa, przyrządzana jest z wody oraz nasion cibory jadalnej, znanej także jako orzechy tygrysie czy chufa. Roślina do wzrostu potrzebuje gorącego klimatu, w Polsce jest raczej mało znana. Do hiszpańskiej horchaty dodaje się cynamon lub skórkę z cytryny. Dosładza się go również cukrem.
Jeśli chcesz przyrządzić horchatę w domu bez robienia dodatkowych zakupów, skorzystaj z meksykańskiego przepisu na horchatę de arroz, w którym głównym składnikiem jest biały ryż. Ryżowa horchartę pije się także w innych krajach Ameryki Łacińskiej. Smak napoju urozmaicają takie dodatki jak wanilia, cynamon, oraz pomarańczowe płatki aksamitek.
Do przyrządzania horchaty wykorzystuje się również inne ziarna. Ciekawą wersją tego napoju jest popularna w Puerto Rico i Wenezueli horchata de ajonjolí, którą robi się na bazie prażonych ziaren sezamu. Można spotkać ją w wersji z mleczkiem kokosowym, cynamonem i wanilią, skondensowanym mlekiem, a nawet rumem. Istnieje również horchata de melón, jak łatwo się domyślić jej bazą są pestki melona.
W krajach Ameryki Centralnej, takich jak Kostaryka i Honduras pija się napój zwany semilla de jicaro, który powstaje na bazie nasion drzewa kalebasowego i ryżu. Doprawia się go wanilią, cynamonem, oraz gałką muszkatołową. W tej wersji pojawiają się rónież orzechy, np. ziemne, nerkowce, migdały, oraz wspomniane wcześniej tigernuts. Natomiast w niektórych regionach Ekwadoru powstaje ziołowa horchata lojana, napar na bazie mięty, rymianku, hibiskusa, trawy cytrynowej, melisy, ziaren amarantusa, róży, czy werbeny cytrynowej. Wyróżnia się następującymi właściwościami, a konkretnie poprawia zdrowie, koncentrację i pamięć. Znana jest w rejonie Loja w Ekwadorze. Takie połączenie składników świetnie wpływa na układ nerwowy i trawinie.
Horchatę jak najbardziej można uznać za zdrowy napój, zwłaszcza gdy nie dodamy do niego dużych ilości cukru. Będzie świetnym wyborem dla osób, które nie tolerują laktozy, przez co muszą unikać produktów mlecznych lub są na diecie wegańskiej. Jej właściwości prozdrowotne będą się różnić w zależności od tego, z jakich zbóż czy orzechów ją przygotujemy.
Horchata przygotowana z ziaren cibory (tigernuts) zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu dobrze wpływa na zdrowie układu krążenia. Jest źródłem antyoksydantów, które wspierają walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także działają przeciwzapalnie. Zawiera również błonnik, który dobrze wpływa na trawienie. Ziarne cibory są również źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E, a także magnezu, potasu, czy żelaza. Napój z chufa ma także działanie prebiotyczne, wspiera odporność i zdrowie jelit.
Natomiast horchata ryżowa to lekkostrawny napój, który jest delikatny dla żołądka. Co więcej, pomoże dobrze nawodnić organizm. Warto dodać, że zawarty w horchacie cynamon wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, a także bakteriobójcze. Co więcej, poprawia trawienie, oraz pomaga stabilizować poziom cukru we krwi.
Najpopularniejsze wersje horchaty to te z ziaren cibory oraz ryżu. Orzechy tygrysie możesz kupić w sklepach z produkami kuchnii świata, lub w sklepach internetowych. Jeśli chcesz przyrządzić tradycyjną wersję horchaty, dodaj do niej biały cukier. Jeżeli jednak ograniczasz jego spożycie, możesz go pominąć, lub zastąpić wybranym słodzikiem, np. erytrytolem, stewią, czy ksylitolem. Dobrze sprawdzi się także miód, namoczone daktyle, oraz syrop z agawy czy klonowy.
Do przygotowania horchaty z cibory (orzechów tygrysich), będziesz potrzebować:
- 250 g orzechów tygrysich,
- wody do moczenia,
- 1 litr zimnej wody,
- 80 g cukru lub wybrany słodzik do smaku,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
- Ziarna cibory namocz w wodzie przez 24 godziny. Wlej tyle wody, aby całkowicie je przykryła. Warto dwukrotnie wymienić wodę.
- Po tym czasie odcedź orzechy i przełóż je do naczynia blendera.
- Wlej litr czystej wody, zblenduj wszystko na gładką masę.
- Napój przecedź.
- Dodaj cynamon i dołódź horchatę według uznania, dokładnie wymieszaj.
- Przechowuj w lodówce i podawaj na zimno.
Składniki na horchatę ryżową:
- 1 szklanka białego ryżu długoziarnistego,
- 6 szklanek wody,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 szklanki cukru lub wybranego słodzika,
- laska cynamonu lub odrobina aromatu waniliowego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Wypłucz ryż na sitku pod bieżącą wodą na sitku.
- Przełóż ryż do naczynia blendera i zalej całość czterema szklankami wody. Odstaw na całą noc.
- Ryż zmiksuj z wodą, w której się moczył, przecedź napój.
- Dodaj dwie szklanki świeżej wody, cukier lub słodzik, cynamon i ziarna wanilii. Wszystko zmiksuj.
- Przechowuj w lodówce i podawaj na zimno.
Źródła: terazgotuje.pl, naukanatalerzu.pl
Zobacz też:
Jabłko najlepiej jeść rano czy wieczorem? To ważne dla osób starszych i z cukrzycą
Już połówka dziennie zmienia wiele. Wątroba pracuje dużo lepiej, dla serca i wzroku duże wzmocnienie