Reklama
Reklama

Syrop na kaszel zrobisz z trzech składników. Warto pić go również na odporność

Sezon na przeziębienie i grypę w pełni. Jeśli któryś z twoich domowników pokasłuje i skarży się na ból gardła, możesz podać mu zdrowy, naturalny i smaczny syrop na kaszel. Co więcej, specyfik ten można stosować także jako suplement diety wzmacniający odporność. Przygotujesz go jedynie z trzech składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Podpowiemy ci, jak zrobić syrop z liści laurowych.

O odporność należy dbać przez cały rok, niestety często przypominamy sobie o tym dopiero jesienią, gdy coraz częściej pojawiają się infekcje. Jednym ze sposobów na zadbanie o układ immunologiczny jest zwrócenie większej uwagi na swoją dietę. Należy spożywać pełnowartościowe posiłki, bogate w różnorodne składniki. Zadbaj o to, aby w miarę możliwości, w każdym z nich znalazło się źródło białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów, nie zapomnij o dawce witamin i minerałów z owoców i warzyw. Jedz produkty bogate w witaminy A, C, D, E; minerały, m.in.: selen, cynk i żelazo; oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo pij co najmniej dwa litry płynów w ciągu dnia, dbaj o codzienną aktywność fizyczną, oraz jakość i ilość snu. Możesz także sięgnąć po domowe sposoby na wzmocnienie układu immunologicznego w postaci naparów, soków, czy syropów. W poniższym artykule opowiemy ci nieco więcej o właściwościach syropu z liści laurowych na kaszel i odporność.

Reklama

Sprawdź także: Na czczo piję, by wzmocnić odporność i przyspieszyć metabolizm. Wieczorem pomaga mi zasnąć

Syrop z liści laurowych na kaszel i odporność

Bazą syropu są oczywiście liście laurowe, które mają wiele cennych właściwości wspierających odporność. Napar z wawrzynu szlachetnego, bo właśnie tak oficjalnie brzmi  nazwa liści laurowych, wykazuje działanie bakteriobójcze, wirusowe i grzybobójcze. Pomaga zwalczać infekcje, polecany jest przy przeziębieniach, grypie, czy zapaleniu oskrzeli, czy dolegliwościach związanych z zatokami. Ma właściwości antyseptyczne, wspiera zwalczanie stanów zapalnych gardła. Zmniejsza ból, chrypkę i kaszel, dzięki działaniu wykrztuśnemu, pomaga pozbyć się zalegającej wydzieliny. Wykazuje właściwości napotne i przeciwgorączkowe. Dodatkowo wycisza oraz przyczynia się do lepszej jakości snu, co pomaga w procesie regeneracji.

Warto wspomnieć także, że liście laurowe świetnie wpływają na pracę układu pokarmowego, wspierają trawienie, będą pomocne przy niestrawności, redukują gazy i wzdęcia. Pomagają także przy takich dolegliwościach jak nudności, czy biegunka. Dodatkowo liście te mają pozytywny wpływ na układ krążenia, regulują ciśnienie krwi, a także przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Drugim składnikiem syropu jest naturalny miód, który również wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, pomaga pozbyć się infekcji. Dodatkowo wzmacnia organizm oraz ma działanie wspierające układ immunologiczny. Działa odkażająco, dzięki czemu pomoże zwalczyć stany zapalne gardła, ma działanie łagodzące, dzięki czemu zmniejsza ból i chrypkę. Co więcej, ma właściwości przeciwalergiczne, jest korzystny dla układu trawiennego. Wspiera również prawidłową pracę serca, zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej oraz miażdżycy.

Trzeci, ostatni składnik syropu to sok z cytryny. To doskonałe źródło witaminy C, która wspiera odporność, a także przyczynia się do lepszego wchłaniania żelaza i syntezy kolagenu. Wykazuje także działanie antyseptyczne, dzięki czemu w połączeniu z powyższymi składnikami, pomoże zwalczać stan zapalny gardła. Cytrynowy sok dostarcza także cennych antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Dodatkowo pobudza trawienie, oraz pływa korzystnie na kondycję skóry.

Jak zrobić syrop z liści laurowych?

Do zrobienia syropu z liści laurowych, będziesz potrzebować: 10 całych liści laurowych, 300 ml wody, 8 łyżek naturalnego miodu, oraz 1 cytryny.

W garnku zagotuj wodę, następnie wrzuć do niej liście laurowe, zmniejsz grzanie, gotuj przez około kwadrans. Następnie zdejmuj garnek z ognia, przykryj go pokrywką i odstaw na chwilę. Wywar przecedź i odstaw do wystudzenia. Wlej osiem łyżek naturalnego miodu, oraz wyciśnięty sok z całej cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowy syrop wlej do czystego i wyparzonego słoika.

Taki syrop pomoże nie tylko przy przeziębieniu, czy kaszlu. Świetnie wpłynie również na trawienie oraz zdrowie układu krążenia. Jak stosować syrop z liści laurowych? Dorośli powinni spożywać trzy łyżki dziennie przed jedzeniem. Natomiast dzieci trzy łyżeczki w ciągu dnia.   


Źródła: terazgotuje.pl, youtube.com/@SprytneTrikipl, doz.pl


Zobacz też:

Jedz, gdy masz problemy z jelitami lub jesteś na diecie. Możesz zrobić spód do pizzy lub sycący omlet

Nie bez powodu zaliczana jest do superowoców. Ma dużo błonnika, wspomaga dobrą pracę serca

Przekąska do podjadania, gdy jesteś na diecie. Ma dużo białka i dba o tarczycę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy