Reklama
Reklama

Ta odmiana jabłek ma ponad 100 lat. Lepsza niż słynna antonówka, szarlotka wychodzi popisowa

Jabłka to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych polskich owoców. Jednak nie każdy owoc jest taki sam. Tej jesieni zwróć większą uwagę na to, po jakie odmiany sięgasz. Dla jednych różnica w smaku będzie subtelna, jednak prawdziwi smakosze z pewnością ją dostrzegą. W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej kronselce, odmianie jabłek, która ma ponad 100 lat.

Kronselka to jabłoń z historią, której raczej nie znajdziemy na sklepowych półkach w popularnych marketach. Warto jednak wypatrywać jej w warzywniakach, na

 lokalnych targach i ryneczkach. Sprawdź, jak smakuje, oraz do czego jest najlepsza kronselka.  

Ta odmiana jabłek ma ponad 100 lat

 

Wśród starych odmian jabłoni, na szczególną uwagę zasługuje pochodząca z Francji kronselka. Można spotkać ją również pod wyjątkowo dostojną nazwą jabłoń jaśniepańska, natomiast dla niektórych sadowników jest to oliwka kronselska

Drzewa te charakteryzują się wyjątkowo dobrą odpornością na choroby, dobrze radzi sobie w niskich temperaturach, co więcej rodzą dużo owoców. Dlatego dawniej uprawiane były powszechna w wielu sadach w Polsce. Ta odmiana jabłek ma ponad 100 lat, została wyhodowana przez francuskiego ogrodnika i pomologa Charles Baltet w 1869 roku. 

Reklama

Sprawdź także: Upiekłam jesienne ciasto. Wyszło wilgotne, słodkie i tak dobre, że zniknęło w jeden wieczór 

Jak smakuje kronselka? 

Jabłoń kronselka rodzi owoce od małych do dużych rozmiarów, które można zbierać od początku września. Występują w zielonym i żółtym kolorze, na skórce czasem pojawia się pomarańczowy rumieniec. Jabłka te mają soczysty miąższ o niezwykle przyjemnym, słodko-kwaśnym smaku, oraz kruchej strukturze.  

Dlaczego warto jeść jabłka? 

Owoce kronselki, podobnie jak inne odmiany to prawdziwa bomba składników prozdrowotnych. Przede wszystkim obecne są w niej spore ilości błonnika, w tym pektyn, które wspierają trawienie, usprawniają pracę jelit, dbają o zachowanie prawidłowej mikroflory, oraz podkręcają metabolizm. Warto dbać o odpowiednią ilość błonnika pokarmowego w diecie, ponieważ ma on działanie stabilizujące poziom cukru i cholesterolu we krwi. Pomagają również dbać o zdrowie układ sercowo-naczyniowego, a także wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn. 

W jabłkach nie brakuje także witamin i minerałów, takich jak: 

  • witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy, krążenia, mięśniowy, a także procesy metaboliczne zachodzące w organizmie,  
  • witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, a także wspiera układ immunologiczny,  
  • witamina E, wspierająca kondycję skóry, włosów i paznokci, oraz działaniu antyoksydacyjnym,  
  • witaminy K, pomagającej dbać o prawidłowy stan układu kostnego, oraz krzepnięcie krwi,
  • potas, regulujący ciśnienie krwi, oraz pomagający zachować równowagę elektrolitową, 
  • magnez, który wspiera pracę serca, mózgu i mięśni, 
  • wapń i fosfor, wzmacniające kości i zęby. 

Do czego jest najlepsza kronselka? 

Jeśli szukasz odmiany o uniwersalnym zastosowaniu, kronselka sprawdzi się idealnie. Smakuje świetnie na surowo jako przekąska. Dobrze sprawdzi się także do przygotowania domowych przetworów, od marmolad, przez kompoty, po musy owocowe do słoików. 

Jednak najpyszniejszym sposobem na wykorzystanie owoców kronselki jest przygotowanie domowej szarlotki.  

Składniki na kruche ciasto:  

  • 300 g mąki orkiszowej,  
  • 200 g masła, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 2 żółtka, 
  • szczypta soli. 

Składniki na masę jabłkową:  

  • 1 kg owoców kronselki,  
  • 80 g cukru  
  • 1,5 łyżeczki cynamonu, 
  • sok z połówki cytryny,  
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.  

Dodatkowo:  

  • cukier puder do posypania.  

Przygotowania: 

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone zimne masło, żółtka, cukier puder i odrobinę soli.  
  2. Wszystko zagnieć w gładką kulkę, podziel ją na dwie części, mniejszą i większą. Zawiń je w folię i wstaw na godzinę do lodówki.  
  3. W tym czasie przygotuj jabłkową masę. Owoce obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do nich cukier, sok z połówki cytryny, cynamon, a także mąkę ziemniaczaną, która wchłonie sok. Składniki wymieszaj.  
  4. Większą kulkę z ciasta rozwałkuj i wyklej nią tortownicę o wymiarach 24 cm. Zrób regularne dziurki w całym spodzie za pomocą widelca.  
  5. Wyłóż jabłkową masę.  
  6. Drugą część ciasta rozwałkuj i za pomocą radełka wykrój paski. Ułóż z nich paski na wierzchu ciasta.  
  7. Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż szarlotka będzie ładnie zarumieniona.   
  8. Kiedy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem.  

Źródła: terazgotuje.pl, drzewkaowocowe24.pl 

Zobacz też:

To nie ciecierzyca, ani groch, a jest hiper zdrowa. Balsam na serce, jelita i kości

Chrup zamiast chipsów, jest słodko-kwaśna i zdrowa. Pomoże walczyć ze zbędnymi kilogramami

Już starożytni znali jego wybitne właściwości. Usunie ci tłuszcz z brzucha i doprowadzi jelita do porządku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jabłka | owoce | ciasta