Reklama
Reklama

Te maleństwa uznano za superfoods. Pomagają w odchudzaniu i wytwarzaniu kolagenu

Zdrowe jedzenie zwykle nie kojarzy nam się z czymś smacznym. Po wartościowe produkty sięgamy raczej dlatego, że są one dobre dla naszego organizmu. Istnieje jednak wiele wyjątków od tej reguły, a jednym z nich są kiełki jarmużu. Choć to maleńkie listki, ich działanie jest niezwykle silne - stanowią cenną broń w walce o zdrowie, młody wygląd i szczupłą sylwetkę.

Co to są kiełki jarmużu?

Kiełki jarmużu powstają w wyniku procesu kiełkowania nasion jarmużu, czyli jednej z najbardziej wartościowych odmian kapusty. W przeciwieństwie do dorosłych liści cechują się łagodniejszym smakiem oraz większą kondensacją składników odżywczych. To właśnie z tego powodu doczekały się statusu superfoods, czyli niezwykle wartościowej żywności, korzystnie wpływającej na organizm. 

Mimo że jarmuż kojarzy się głównie z dużymi liśćmi, jego kiełki są znacznie drobniejsze i delikatniejsze. Posiadają cienkie łodyżki i niewielkie zielone listki, przywodzące wręcz na myśl zioła. Ciekawostką jest natomiast fakt, że są one bogatsze w składniki odżywcze niż dorosłe liście tej rośliny. Jak to możliwe? Otóż proces kiełkowania uwalnia enzymy, a tym samym zwiększa biodostępność witamin oraz minerałów, sprawiając, że organizm łatwiej je przyswaja. 

Kiełki jarmużu są łatwo dostępne w sklepach ze zdrową żywnością oraz w ekologicznych warzywniakach. Najlepiej jednak sięgnąć po nasiona z własnej hodowli, tym bardziej że ich uprawa pozostaje stosunkowo prosta. 

Jakie właściwości mają kiełki jarmużu?  

Kiełki jarmużu nie bez powodu zaliczane są do superfoods - to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Znajdziemy w nich duże ilości witamin A, C, K oraz z grupy B, a także minerały (wapń, magnez, żelazo i cynk). Są również źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Z kolei dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów kiełki te działają ochronnie na organizm, neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników. 

Kolejnym istotnym aspektem jest ich wpływ na produkcję kolagenu. Witamina C, której kiełki jarmużu mają pod dostatkiem, bierze udział w syntezie tego białka. Białka, dodajmy, odpowiadającego za elastyczność skóry i mocne włosy. Regularne spożywanie tych maleńkich pędów przyczynia się zatem do zachowania młodego wyglądu na dłużej. 

Z punktu widzenia osób, chcących stracić kilka kilogramów, kluczowe będzie natomiast wspieranie procesu odchudzania. Otóż zawarty w kiełkach jarmużu błonnik z jednej strony przyspiesza metabolizm, z drugiej - poprawia perystaltykę jelit. Nie bez znaczenia jest również niska kaloryczność. Mówiąc wprost - kiełki jarmużu można jeść bez wyrzutów sumienia. 

Jak jeść kiełki jarmużu? 

Jak jeść kiełki jarmużu? Odpowiadając nieco przewrotnie: tak, jak mamy ochotę. Kiełki można dodawać do większości potraw. Przede wszystkim jednak świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek, którym nadają chrupkości. A w połączeniu z innymi warzywami bądź orzechami stanowią pełnowartościowy posiłek. 

Doskonale komponują się także z kanapkami i wrapami. Wystarczy dodać je do chleba z pastą warzywną, twarożkiem lub hummusem, by wzmocnić wartość odżywczą posiłku. Inny pomysł? Smoothie i koktajle. Jeśli natomiast lubimy eksperymentować z nowymi smakami, warto spróbować dodawać kiełki jarmużu do dań na ciepło

Nie dajmy się więc zwieść pozorom - kiełki jarmużu, choć niewielkie i niepozorne, w rzeczywistości stanowią potężne źródło tak zdrowia, jak i energii. Pomagają w odchudzaniu, wspierają syntezę kolagenu, wzmacniają odporność i poprawiają ogólną kondycję organizmu. Jeśli szukacie recepty na zdrowie i długowieczność - nie musicie dalej szukać. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Świat oszalał na punkcie prostego napoju. Picie zmienia zapach skóry na przyjemny i ogranicza ochotę na słodycze

Antynowotworowy mocarz, chroni wątrobę, pomaga w trawieniu. Jedz zamiast słodyczy

Mało znany zamiennik ziemniaka. Ma dużo błonnika, wspiera pracę serca i utrzymanie prawidłowej wagi

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki