Reklama
Reklama

To jeden z najzdrowszych polskich owoców, ale rzadko jadamy. Poprawia krążenie, wzmacnia naczynia, a na skórę działa jak balsam

Choć rosną w wielu polskich lasach i ogrodach, to znacznie chętniej sięgamy po maliny czy truskawki. Szkoda, bo jeżyny to prawdziwa skarbnica witamin. Wspierają układ krążenia, działają przeciwzapalnie i odmładzają skórę. Są więc zdrowe, ale też smaczne i uniwersalne w kuchni. Można z nich przygotować naprawdę wiele pysznych dań.

Latem ochoczo sięgamy po truskawki, czereśnie czy maliny. Zapominamy jednak o innych owocach, które zasługują na naszą uwagę. Jeżyny przez wielu kojarzone są tylko z dzieciństwem, kiedy zrywało się je prosto z krzaków podczas leśnych wycieczek. Nieco cierpkie, barwiące język i palce. Dziś nie goszczą często na naszych stołach, a szkoda. Mają mnóstwo korzyści dla zdrowia i szerokie zastosowanie w kuchni.

Jeżyny - polski superfood

Jeżyny to ciemnofioletowe owoce, które rosną na kolczastych krzewach. Występują dziko na skrajach lasów, w zaroślach i na polanach. Coraz częściej uprawia się je również w przydomowych ogrodach (w wersji bezkolcowej). Owoce jeżyny są niewielkie, zbudowane z drobnych kuleczek z pestkami. Kształtem przypominają nieco maliny. W smaku bywają słodko-kwaśne, a czasem wręcz cierpkie - w zależności od stopnia dojrzałości i odmiany.

Reklama

Krzewy są łatwe w uprawie, a ich owoce dojrzewają od lipca do września. Jeżyny przyciągają uwagę nie tylko swoim apetycznym wyglądem, ale też wyrazistym zapachem. Są kuzynkami malin i często naturalnie rosną obok siebie. Jeżyny mają jednak ciemniejszy kolor i mocniejszy smak. Cechują się też silnymi właściwościami zdrowotnymi, dlatego nazywane są polskim superfood (czyli superżywnością). 

Warto jeść jeżyny 

Ciemnofioletowe owoce to prawdziwe skarby natury, które są pełne cennych składników odżywczych. Dlaczego warto jeść jeżyny? Zawierają witaminy C, E i K oraz witaminy z grupy B. Są źródłem licznych minerałów, w tym potasu, magnezu, manganu, żelaza, cynku, miedzi, wapnia i fosforu. Dodatkowo są niskokaloryczne (ok. 43 kcal na 100 gramów owoców) i nie zawierają dużej porcji cukru. To jeden z mniej słodkich owoców jagodowych (ok. 4,9 g cukru na 100 gramów jeżyn).

Dostarczają też błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie i właściwą perystaltykę jelit. Nie brakuje w nich antyoksydantów - szczególnie antocyjanów, które odpowiadają za ich ciemny kolor. To związki działające przeciwzapalnie, wspomagające odporność i chroniące przed przedwczesnym starzeniem się organizmu

Jeżyny wpływają korzystnie na układ krążenia. Wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie i poprawiają elastyczność żył. Działają też przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Zawarte w nich fitoestrogeny łagodzą objawy menopauzy. Są polecane przede wszystkim osobom z nadciśnieniem, miażdżycą, cukrzycą, odchudzających się i tych posiadających problemy skórne

Owoce warto jednak podawać wszystkim, którzy chcą zadbać o zdrowie w naturalny sposób. Mogą być bez obaw jedzone przez dzieci, seniorów czy kobiety w ciąży.

Jeżyny w kuchni - co z nich zrobić?

Jeżyny świetnie smakują jako samodzielna przekąska. Większość zrywa je po prostu z krzewów i zajada się nimi po umyciu pod bieżącą wodą. Mogą być też dodatkiem do sałatki - owocowej (dobrze komponują się z innymi leśnymi owocami), ale także wytrawnej (z rukolą, orzechami, gruszką i serem pleśniowym). 

Co jeszcze zrobić z jeżyn w kuchni? To świetna baza przetworów. Można z nich przygotować domowy sok, kompot lub nalewkę, a także konfitury, dżemy i galaretki. Będą wspaniałym składnikiem deserów - ciast, muffinek, lodów, słodkości na zimno, a także sosu do naleśników, pancakes czy gofrów. Ich kwaskowaty smak rewelacyjnie pasuje do czekolady, wanilii i orzechów. 

Latem warto wrzucić garść świeżych jeżyn do owsianki czy jogurtu. Dodadzą potrawie koloru, smaku i dużo wartości odżywczych. Z owoców da się także przyrządzić zdrowe koktajle - z bananem, mlekiem roślinnym i siemieniem lnianym. Jeżyny można też suszyć, mrozić lub przerabiać na sos do mięs (np. dziczyzny). Mają szerokie zastosowanie w kuchni - pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Warto skorzystać z sezonu i kupować lub zrywać je jak najczęściej.

Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz też:

Owoc z dedykacją dla cukrzyka. Można jeść ze skórką, świetnie obniża cholesterol i pomaga w odchudzaniu

Nie doceniamy ani kwiatów, ani owoców. Doskonała dla cukrzyków i dbających o linię

Na serce działają jak balsam, a sok oczyszcza organizm. Najlepsze owoce dla seniorów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce