To nasz narodowy skarb, a my cały czas nie doceniamy. Zdrowszy niż oliwa, chroni serce i poprawia metabolizm
Ważną częścią dobrze zbilansowanej diety, jest zadbanie o dostarczenie organizmowi produktów bogatych w zdrowe tłuszcze. Zazwyczaj dietetycy polecają oliwę z oliwek, jednak jest jeden olej, po który w szczególności warto sięgać. Mowa o oleju lnianym. Podpowiemy ci, jak powstaje, jakie ma właściwości, oraz ile oleju lnianego dziennie można wypić.
Ma złocisty kolor, łagodny smak i mnóstwo właściwości prozdrowotnych. W poniższym artykule zdradzimy ci, dlaczego warto sięgać po olej lniany, oraz do jakich dań sprawdza się najlepiej.
Olej lniany produkuje się z nasion lnu pospolitego, znanego powszechnie jako siemię lniane. Powstaje w procesie mechanicznego tłoczenia ziaren przy udziale niskiej temperatury, która nie przekracza 40 stopni. Dzięki tej metodzie gotowy olej ma ładny, złocisty kolor i zachowuje swoje cenne właściwości wspierające zdrowie.
Jak smakuje olej lniany? Ma raczej delikatny smak, w którym można wyczuć orzechowe lub lekko gorzkie nuty. Olej lniany, aby nie jełczał i się nie utleniał, musi być odpowiednio przechowywany. Po otwarciu należy trzymać go w lodówce w ciemnej butelce. Warto pamiętać również, aby przestrzegać zamieszczonego na etykiecie czasu, w którym producent zaleca zużyć olej.
Jeśli szukasz zdrowego oleju, ten lniany będzie dobrym wyborem. Przede wszystkim w jego składzie obecne są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które doskonale wspierają zdrowie układu krążenia, chroniąc go przed chorobami. Pomagają zadbać o serce, zmniejszając poziom "złego" cholesterolu we krwi, oraz działają przeciwmiażdżycowo. Co więcej, wykazują także silne działanie przeciwzapalne. Mają także właściwości obniżające zbyt wysoki poziom cukru. Olej lniany będzie dobrym wyborem przy również dla osób, które chcą zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi. Jest polecany do stosowania podczas diet odchudzających, a także ma działanie wspierające prawidłowe trawienie.
W oleju lnianym obecne są także fitosterole, które mają działanie antyoksydacyjne, wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Olej lniany dostarcza również witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości, działa antyoksydacyjnie, zapobiega przedwczesnemu starzeniu, a także wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci.
Do czego używać olej lniany? Przede wszystkim warto pamiętać, że należy spożywać go na surowo. Nie nadaje się do smażenia, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje prozdrowotne właściwości. Oczywiście możesz potraktować go jak suplement diety i po prostu połknąć łyżkę. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przemycić go w swoich ulubionych daniach. Możesz polać nim sałatę, upieczone warzywa, lub dodać do ulubionego dressingu, lub sosu na zimno. Innym sposobem jest dolanie go do owocowo-warzywnych koktajli, będzie w nich niewyczuwalny, a wzbogaci napój o zdrowe tłuszcze. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do past warzywnych, hummusu, czy domowego pesto.
Zastanawiasz się, ile oleju lnianego dziennie można wypić? Oczywiście zależy to od indywidualnych czynników, takich jak wzrost, czy masa cała, jednak przyjmuje się, że osoby dorosłe mogą spożywać od jednej do trzech łyżek dziennie.
Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl
Zobacz też:
Śliwka z niezwykłą historią i tradycją. Smakuje niepowtarzalnie i kryje w sobie samo zdrowie
Zrób ważną rzecz, zanim wrzucisz orzechy do słoika. Długo będą chrupiące i szybko się nie zepsują