Reklama
Reklama

To nie opieńka i nie maślak. Ten nietypowy grzyb wspiera odporność i dodaje sił witalnych, dba o zdrowie kości

Polacy uwielbiają grzyby, w sezonie jesienno-zimowym najczęściej sięgają po te leśne. Podgrzybki czy borowik doskonale podkreślają smak kapusty, czy sosu do mięs. Jeśli jednak planujesz przygotować dania kuchni azjatyckiej, będziesz potrzebować innych gatunków. Świetnie sprawdzą się shiitake, które są zdrowe i niezwykle smaczne. W poniższym artykule podpowiemy ci, czym się wyróżnia, oraz jak jeść grzyby shiitake.

Dodanie do potrawy zaledwie kilku sztuk shiitake, wzbogaca ją o charakterystyczny "mięsny" smak umami. W tych pochodzących z Azji grzybach można wyczuć także słodko-słone, orzechowe, a nawet korzenne czy pikantne nuty. Sprawdź, czy grzyby shiitake są zdrowe, oraz w jakich daniach smakują najlepiej.  

Shiitake - grzyb sławny na całym świecie  

Grzyby shiitake, znane także jako twardnik japoński, pieczarka chińska, czy też pieczarka dębowa, to popularny składników kuchni chińskiej, wietnamskiej, japońskiej, koreańskiej, czy tajskiej. Hodowane są także w USA i Kanadzie. Bez trudu można znaleźć je w sklepach z produktami z kuchni świata, często pojawiają się również w popularnych sieciach supermarketów, gdzie najczęściej występują w wersji suszonej. Shiitake mają okrągłe, brązowe kapelusze, które mają średnicę przeważnie od 5 do 10 centymetrów, chociaż występują też 20-centymetrowe egzemplarze. Co ciekawe, grzyby te rosną na drzewach Shii. Chociaż znane są przede wszystkim z zastosowania kulinarnego, używa się ich również w medycynie naturalnej.  

Reklama

Czy grzyby shiitake są zdrowe? 

Jak najbardziej tak, grzyby shiitake mają korzystny wpływ na organizm. Wykazują działanie wspierające bakteriobójcze i przeciwwirusowe, wspierają odporność i wzmacniające organizm. Co ciekawe, w krajach azjatyckich ekstrakt z shiitake powszechnie stosowany jest w celu wsparcia układu immunologicznego. Grzybom tym przypisuje się także działanie przeciwnowotworowe. Ponadto składniki zawarte w shiitake mają działanie obniżające zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, oraz zmniejszają ryzyko chorób krążenia. Działają przeciwmiażdżycowo oraz wspierają prawidłowy stan naczyń krwionośnych.  

W ich składzie znajdują się cenne składniki odżywcze, między innymi minerały, takie jak: 

  • witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy, krążenia i procesy metaboliczne zachodzące w organizmie,  
  • witamina D, pomagająca dbać o odporność, oraz stan układu kostnego,  
  • potas, który reguluje ciśnienie krwi, oraz dba o zachowanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej,  
  • wapń i fosfor, wzmacniają kości i zęby, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy. 

Dodatkowo grzyby shiitake mają właściwości antyoksydacyjne, wspierają organizm w walce ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, chronią przed stresem oksydacyjnym, a także działają przeciwzapalnie. Warto dodać także, że shiitake są niskokaloryczne, w 100 g zawierają ok. 30 kcal, dlatego świetnie wpiszą się w założenia diety redukcyjnej. 

Sprawdź także: Powinien być obowiązkowy w diecie osób po 60. Gasi stany zapalne, wspiera serce i pomaga schudnąć

Jak jeść grzyby shiitake? 

W polskich sklepach świeże grzyby shiitake są raczej trudno dostępne, jednak te suszone, bez trudu znajdziesz na działach z produktami azjatyckimi, w niemal każdym markecie. Świetnie nadają się do przeróżnych zup, potrawek, dań typu stir fry, a nawet sałatek. Pasują zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.  

Przepis na azjatycką zupę z grzybami shiitake 

Składniki: 

  • 1 l bulionu warzywnego,  
  • 35 g suszonych grzybów shiitake,  
  • 2 piersi z kurczaka,  
  • 1 papryka,  
  • 1 marchew,  
  • 3 łyżki sosu sojowego, 
  • szczypta pieprzu, 
  • sól do smaku,  
  • kawałek świeżego imbiru,  
  • 2 ząbki czosnku,  
  • ½ papryczki chili,  
  • ½ limonki,  
  • 80 ml mleka kokosowego,  
  • olej lub oliwa do smażenia.  

Do podania: 

  • makaron ryżowy lub udon, 
  • cebulka dymka.   

Przygotowanie: 

  1. Zacznij od namoczenia grzybów w niewielkiej ilości wody. Dobrze jest odstawić je na kilka godzin, a nawet całą noc. Następnie odcedź je z wody i pokrój w paski. 
  2. W dużym garnku na odrobinie tłuszczu podsmaż posiekany czosnek, imbir, i papryczkę chili. 
  3. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Podsmaż, aż lekko się zarumieni. Dodaj sos sojowy i pieprz.  
  4. Dorzuć pokrojoną w słupki marchewkę i paprykę. Chwilę podsmażaj. Możesz dodać trochę soli do smaku.  
  5. Dorzuć grzyby wraz z wodą.  
  6. Całość zalej bulionem. Gotuj przez ok. 20 minut, następnie zmniejsz ogień. Wlej mleko kokosowe. Dodaj sok z wyciśniętej limonki.  
  7. Podawaj z makaronem ryżowym lub udon oraz posiekaną cebulką dymką.  

Źródła: terazgotuje.pl, arkanasmaku.pl 

Zobacz też:

Zdrowa, ale sporadycznie używana przyprawa. Hamuje apetyt, działa przeciwzapalnie i rozkurczowo

Dobre i zdrowsze zastępstwo dla białego cukru. Kawa ma oryginalną nutę, a szarlotka zyskuje niepowtarzalny smak

Najlepsza pasta do kanapek bez jajek i sera. Jest turbo zdrowa, wspomaga na serce, krążenie i nadciśnienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia azjatycka | grzyby