Reklama
Reklama

Uważaj na koper do kiszenia ogórków. Potrafi zepsuć ich smak i trwałość

Sezon na kiszenie ogórków już się zaczął. Aby ich smak wyszedł odpowiedni, w słoiku nie może zabraknąć kopru. Ziele nie nadaje się jednak w każdej formie i trzeba wiedzieć, które kupić do robienia przetworów. Wybierzesz nieodpowiednie, a cały słoik ogórków pójdzie do wyrzucenia.

Przyprawy w ogórkach kiszonych to konieczność. Do smaku najczęściej dodawane są m.in. czosnek, chrzan, gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i koper. Ostatnia z nich jest wyjątkowo ważna. Jeden błąd w jej doborze może przekreślić całe przetwory.

Jaki koper jest najlepszy do kiszenia ogórków?

Do kiszenia ogórków najlepsze będą baldachy kopru. Są one bogate w olejki eteryczne, które nadają wyjątkowy aromat przetworom. Poza tym mogą one przyspieszać proces fermentacji, który jest tutaj tak ważny. Dzieje się to poprzez zawartość naturalnych drobnoustrojów.

Przed włożeniem baldachów do słoja z ogórkami należy je odpowiednio przygotować. Wystarczy, że ziele opłuczesz pod zimną, bieżącą wodą. Po tym je osuszamy i umieszczamy razem z innymi przyprawami w słoiku. Tak obrobione najlepiej i najdłużej posłużą.

Jaki koper nie nadaje się do kiszenia ogórków?

Do kiszenia ogórków zdecydowanie nie nada się młody, zielony koperek. Jest on wówczas bardzo delikatny, co oznacza, że o wiele szybciej się on psuje. Jeśli więc wsadzimy go do słoja, w którym przygotowujemy ogórki kiszone, może dojść do tego, że koperek popsuje się, a razem z nim ogórki. W takiej sytuacji całość będzie do wyrzucenia.

Zielonego koperku można użyć jedynie do zrobienia ogórków małosolnych. Proces ich przygotowywania jest znacznie krótszy, przez co ziele nie zdąży się popsuć. Nada on również im zupełnie innego smaku.

Czy suszony koper nadaje się do kiszenia ogórków?

Gdy zabraknie baldachów podczas kiszenia ogórków, szukamy alternatywy, które mamy jeszcze w domu. Wtedy pojawia się pytanie, czy suszony koper nadaje się do kiszenia ogórków? Lepiej go unikać dodawania go do przetworów.

Suszony koper nie nada się do kiszenia ogórków ze względu na to, że podczas długiego moczenia ususzonego zioła, wydziela się goryczka. Dodanie go sprawi więc, że przetwory będą gorzkie i niesmaczne.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

Jak rozpoznać słodkie i bezpestkowe pomarańcze? Kilka prostych wskazówek, które ułatwią zakupy

Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory