Reklama
Reklama

W Japonii to przysmak, my jeszcze mało znamy. Nie ma nic lepszego dla zdrowia serca i kości

Japończycy znani są ze swojej długowieczności oraz szczupłych sylwetek. Zawdzięczają to między innymi odpowiedniej diecie, w której ważną rolę odgrywają ryby, warzywa, ryż, a także produkty sojowe. Dziś przyjrzymy się bliżej natto, przekąsce, która w Polsce jest mało znana, a szkoda, ponieważ kryje w obie wiele prozdrowotnych właściwości.

Jeśli chcesz dbać o zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz wzmocnić kości, aby w przyszłości uchronić się przed osteoporozą, musisz zadbać o to, co znajduje się na twoim talerzu. Pomaga w tym bogato odżywcza dieta, w której nie brakuje białka, zdrowych tłuszczów, pełnowartościowych węglowodanów, a także witamin i minerałów. Jednocześnie ważne jest, aby unikać przetworzonych przekąsek, słodyczy i fast-foodów. Warto zainteresować się sposobem żywienia Japończyków, których dieta uważana jest za jedną z najzdrowszych. Ciekawą przekąską, która często pojawia się w jadłospisie mieszkańców Japonii, jest natto. Czym jest, jak je jeść, oraz jakie właściwości ma natto? Podpowiadamy.  

Reklama

Czym jest natto? 

Natto to sfermentowane ziarna soi powstaje z udziałem bakterii Bacillus subtilis var. Natto. Przysmak ten ma kleistą konsystencję i ostry zapach, który nie dla wszystkich będzie przyjemny, ponieważ przypomina długo dojrzewający ser. Istnieje wiele rodzajów natto, jednak zazwyczaj oprócz soi do przygotowania tego dania potrzebna jest również woda oraz sól. Japończycy spożywają tę sojową przekąskę już od setek lat, nazywana jest "itohiki daizu", co przetłumaczyć można jako "liniasta soja".  

Zastanawiasz się, gdzie kupić natto? Niestety, raczej nie znajdziemy go w popularnych marketach. Warto poszukać w specjalistycznych sklepach z kuchniami świata. Dostępne jest również wielu sklepach internetowych.  

Sprawdź także: Wygląda jak żelki, ale możesz nią zagęścić zupę. Azjatki jedzą na potęgę, bo wygładzają zmarszczki

Jakie właściwości ma natto? 

Soja, z której zrobione jest natto, to roślina strączkowa bogata w białko, dzięki czemu jest bardzo sycąca, świetnie hamuje głód, zmniejszając ochotę na podjadanie. Co jest ważne zwłaszcza dla osób, które chcą schudnąć. Białko to również substancja odżywcza, która buduje mięśnie, a także wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci.  

Natto to także doskonałe źródło witaminy K2, która wzmacnia kości i zęby, dzięki czemu zmniejsza ryzyko osteoporozy i próchnicy. Co więcej, ma pozytywny wpływ na układ krążenia.  

Danie to jest szczególnie polecane w celu wsparcia zdrowia układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko chorób. Natto wspiera serce oraz obniża zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu, ma również działanie przeciwmiażdżycowo, jedzone regularnie pomaga zmniejszyć rozmiar blaszkę miażdżycową. Działanie to zawdzięcza nattokinazie

Jak podaje portal zdrowie.interia.pl: "Najbardziej aktywnym składnikiem natto, a zaraz składnikiem odpowiedzialnym za wiele korzystnych skutków dla zdrowia, przede wszystkim dla układu krążenia, jest enzym zwany nattokinazą (NK)." Warto dodać, że składnika tego trudno znaleźć w innych produktach spożywczych.  

Jak jeść natto? 

W tradycyjnych, japońskich domach na śniadanie nie podaje się kanapek, owsianki, czy jajecznicy. Zamiast nich Japończycy często wybierają zupę miso, którą zajadają z ryżem, algami i dodatkiem warzyw. Do takiego posiłku podawane jest również natto. Zazwyczaj serwują je z dodatkiem sosu sojowego, musztardy karashi, negi, czyli specjalną odmianą cebuli tara, czy też tatara. Dość popularnym dodatkiem do tego dania jest także surowe jajko. Natto może być samodzielną przekąską oraz stanowić element sushi, sałatek, czy omletów.  

Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl 

Zobacz też:

Jedno z najzdrowszych, ale bardzo niedocenianych warzyw. Niezastąpiony dla jelit i układu krążenia

Kupuj często, teraz jest go najwięcej w sklepach. Zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru, dla serca jest jak balsam

Działa jak naturalna tarcza ochronna. Poprawia krążenie, reguluje poziom cukru i działa przeciwzapalnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | kuchnia azjatycka