Reklama
Reklama

W Niemczech uchodzi za przysmak, u nas jadamy okazjonalnie. Pyszna ryba, która dba o serce, stawy i pamięć

W Polsce nie należy do najpopularniejszych ryb, w Niemczech jest prawdziwym przysmakiem. Pikling, bo o nim mowa, to wędzony w całości śledź o intensywnym aromacie, wyrazistym smaku i imponującej wartości odżywczej. Warto po niego sięgać, aby wesprzeć m.in. pracę serca i poprawić pamięć.

Na chlebie, w towarzystwie ziemniaczanego puree, w bułce jako chętnie jedzone przez Niemców fischbrötchen - wędzony w całości śledź, czyli pikling, to jeden ze smakołyków, które wciąż nie są u nas zbyt popularne. Warto jednak po niego sięgać, bo to pyszna i zdrowa opcja.

Pikling, czyli śledź wędzony w całości

W Polsce często możemy spotkać go w nadmorskich smażalniach, ale na co dzień jada się raczej rzadko. Pikling, czyli śledź wędzony w całości w Niemczech jest traktowany niemalże jako kulinarny symbol. Ryba wędzona jest w konkretny sposób - w 40 stopniach Celsjusza, razem z wnętrzościami, które później, przed jedzeniem, należy usunąć.

Reklama

Zwłaszcza na północy kraju taki rarytas serwowany jest w barach i restauracjach, często można go także spotkać na targach. Co ciekawe, Niemcy jedzą tę rybę bardzo chętnie również w formie przekąski "na stojąco". Polacy dotychczas sięgali po piklinga rzadko, ewentualnie w okresie letnim albo podczas zakupów w specjalistycznym sklepie rybnym. To jednak powoli zmienia się, a jego popularność wciąż rośnie.

Jakie właściwości ma pikling?

Jakie właściwości ma pikling? Warto zauważyć, że śledź sam w sobie jest zdecydowanie jedną z najzdrowszych ryb:

  • to bogate źródło pełnowartościowego białka,
  • jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwasy omega-3,
  • stanowi wsparcie dla układu odpornościowego,
  • wzmacnia zdrowie kości i wzroku,
  • poprawia nastrój, pamięć i koncentrację.

Ponadto śledzie stanowią źródło witamin, poprawiają pracę wątroby, oczyszczają organizm z toksyn i zapobiegają stanom zapalnym stawów. Jak pisze redakcja portalu zdrowie.interia.pl, "Śledzie są  szczególnie wskazane dla pacjentów z nadciśnieniem, niedokrwistością, anemią, otyłością, chorobami serca, słabym wzrokiem czy stanami depresyjnymi".

Jak jeść piklinga?

Jakie jest zastosowanie piklinga w kuchni? Bez wątpienia to ryba uniwersalna, w smaku zaskakująca delikatną, lekko słoną nutą. Ten przysmak naszych zachodnich sąsiadów możesz podawać na wiele sposobów.

Na zimno doskonale smakuje w zwłaszcza w towarzystwie dobrego jakościowo pieczywa, ogórka kiszonego i cebuli. Niemcy chętnie serwują piklinga w bułce - nazywa się to fischbrötchen.

Z kolei w daniach obiadowych warto zestawić go z ziemniaczanym puree i lekką surówką. Jeżeli masz ochotę dodać piklinga do sałatki, to także świetna myśl - jego smak podkreślą m.in. kiszonki, jajko czy jabłko. Może być on także składnikiem pasty rybnej idealnej na kanapki.

Źródło: terazgotuje.pl, zdrowie.interia.pl

Zobacz też:

To nie seler, ani rzepa. Chrup, jako przekąskę, ma niewiele kalorii, niski indeks glikemiczny i dużo wapnia

Pełnowartościowe śniadanie, które dodaje energii na cały dzień. Na jelita i cholesterol działa cuda

Dorzuć do kaszy gryczanej. To duet ratunkowy dla serca, cukrzyków i tych, którzy zbijają wagę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby