W Niemczech uchodzi za przysmak, u nas jadamy okazjonalnie. Pyszna ryba, która dba o serce, stawy i pamięć
W Polsce nie należy do najpopularniejszych ryb, w Niemczech jest prawdziwym przysmakiem. Pikling, bo o nim mowa, to wędzony w całości śledź o intensywnym aromacie, wyrazistym smaku i imponującej wartości odżywczej. Warto po niego sięgać, aby wesprzeć m.in. pracę serca i poprawić pamięć.
Na chlebie, w towarzystwie ziemniaczanego puree, w bułce jako chętnie jedzone przez Niemców fischbrötchen - wędzony w całości śledź, czyli pikling, to jeden ze smakołyków, które wciąż nie są u nas zbyt popularne. Warto jednak po niego sięgać, bo to pyszna i zdrowa opcja.
W Polsce często możemy spotkać go w nadmorskich smażalniach, ale na co dzień jada się raczej rzadko. Pikling, czyli śledź wędzony w całości w Niemczech jest traktowany niemalże jako kulinarny symbol. Ryba wędzona jest w konkretny sposób - w 40 stopniach Celsjusza, razem z wnętrzościami, które później, przed jedzeniem, należy usunąć.
Zwłaszcza na północy kraju taki rarytas serwowany jest w barach i restauracjach, często można go także spotkać na targach. Co ciekawe, Niemcy jedzą tę rybę bardzo chętnie również w formie przekąski "na stojąco". Polacy dotychczas sięgali po piklinga rzadko, ewentualnie w okresie letnim albo podczas zakupów w specjalistycznym sklepie rybnym. To jednak powoli zmienia się, a jego popularność wciąż rośnie.
Jakie właściwości ma pikling? Warto zauważyć, że śledź sam w sobie jest zdecydowanie jedną z najzdrowszych ryb:
- to bogate źródło pełnowartościowego białka,
- jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwasy omega-3,
- stanowi wsparcie dla układu odpornościowego,
- wzmacnia zdrowie kości i wzroku,
- poprawia nastrój, pamięć i koncentrację.
Ponadto śledzie stanowią źródło witamin, poprawiają pracę wątroby, oczyszczają organizm z toksyn i zapobiegają stanom zapalnym stawów. Jak pisze redakcja portalu zdrowie.interia.pl, "Śledzie są szczególnie wskazane dla pacjentów z nadciśnieniem, niedokrwistością, anemią, otyłością, chorobami serca, słabym wzrokiem czy stanami depresyjnymi".
Jakie jest zastosowanie piklinga w kuchni? Bez wątpienia to ryba uniwersalna, w smaku zaskakująca delikatną, lekko słoną nutą. Ten przysmak naszych zachodnich sąsiadów możesz podawać na wiele sposobów.
Na zimno doskonale smakuje w zwłaszcza w towarzystwie dobrego jakościowo pieczywa, ogórka kiszonego i cebuli. Niemcy chętnie serwują piklinga w bułce - nazywa się to fischbrötchen.
Z kolei w daniach obiadowych warto zestawić go z ziemniaczanym puree i lekką surówką. Jeżeli masz ochotę dodać piklinga do sałatki, to także świetna myśl - jego smak podkreślą m.in. kiszonki, jajko czy jabłko. Może być on także składnikiem pasty rybnej idealnej na kanapki.
Źródło: terazgotuje.pl, zdrowie.interia.pl
Zobacz też:
Pełnowartościowe śniadanie, które dodaje energii na cały dzień. Na jelita i cholesterol działa cuda
Dorzuć do kaszy gryczanej. To duet ratunkowy dla serca, cukrzyków i tych, którzy zbijają wagę