Reklama
Reklama

W PRL-u pił prawie każdy, dziś zapomniany. Szklanka dziennie do obiadu rozrusza jelita i wesprze trawienie

Wśród ogromnej ilości napojów dostępnych w sklepach, warto wybierać te, które wesprą zdrowie. Podstawą jest oczywiście woda, jednak od czasu do czasu, kiedy masz ochotę na orzeźwiający napój o ciekawym smaku, możesz sięgnąć po naturalny kwas chlebowy. Ten popularny w PRL-u produkt, w prosty sposób możesz zrobić w domu.

Coraz więcej mówi się o zdrowiu jelit. Nic dziwnego, ich prawidłowy stan odpowiada nie tylko za dobre trawienie. Dbanie o mikroflorę jelitową jest także istotne w kontekście zachowania odporności, wsparcia procesów metabolicznych, czy kondycji skóry. Można to zrobić między innymi poprzez spożywanie produktów fermentowanych. Oprócz kiszonych ogórków czy kapusty korzystnym dla zdrowia wyborem będzie również naturalny kwas chlebowy. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak przygotować go w domowych warunkach, oraz sprawdzimy, czy kwas chlebowy jest zdrowy.  

Reklama

Kwas chlebowy - napój z PRL-u

Ten ciemnobrązowy napój powstaje w procesie fermentacji chleba żytniego, ma słodko-kwaśny smak i charakterystyczny lekko drożdżowy zapach. W zależności od przepisu, do produkcji kwasu chlebowego wykorzystuje się również wodę, drożdże, cukier i zakwas. Niektóre receptury uwzględniają także dodatek rodzynek i mięty. Obecnie kwas chlebowy nie należy do najpopularniejszych napojów, jednak w czasach PRL-u często gościł na stołach. Znany jest nie tylko w Polsce, od lat pija się go między innymi w Ukrainie czy Białorusi. Pierwsze wzmianki o kwasie chlebowym pochodzą z XII wieku.  

Chociaż klasyfikowany jest jako napój bezalkoholowy, podobnie jak w przypadku kefiru może zawierać niewielkie ilości procentów. Nie będzie więc odpowiedni kobiet w ciąży oraz tych, które karmią piersią. Lepiej nie sięgać po niego również, jeśli masz zamiar siąść za kierownicę. Większych ilości kwasu chlebowego nie należy podawać także dzieciom.  

Czy kwas chlebowy jest zdrowy?

Jak najbardziej tak, kwas chlebowy można uznać za napój korzystnie wpływający na zdrowie. Prozdrowotne właściwości zawdzięcza przede wszystkim bakteriom kwasu mlekowego, dzięki którym ma działanie probiotyczne. Wspiera mikroflorę jelitową oraz odporność organizmu. Co więcej, kwas chlebowy korzystnie wpływa na trawienie, oraz pracę wątroby. Przez co poleca się go po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku. W kwasie chlebowym obecne są również witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, krążenia i mięśniowy, a także uczestniczą w wielu procesach metabolicznych. Napój ten pomaga także nawodnić organizm. 

Warto pamiętać, że jeśli decydujesz się na zakup kwasu chlebowego w sklepie, warto zwrócić uwagę na jego skład. Powinien być jak najkrótszy, bez dodatku zbędnych barwników i konserwantów. Zdrową wersję z łatwością można także przygotować go w domowych warunkach.

Jak pić kwas chlebowy? Napój ten najlepiej smakuje w wersji schłodzonej. Warto pamiętać, że z kwasem chlebowym nie należy przesadzać, jedna szklanka dziennie będzie odpowiednią ilością.

Sprawdź także: Mało znany sok na dobrą pracę jelit i krążenie. Warto zrobić samemu i trzymać w zapasie

Jak zrobić kwas chlebowy - przepis

Do przyrządzenia domowego kwasu chlebowego, będziesz potrzebować:

  • 3 kromki chleba żytniego na zakwasie,
  • 1,5 l wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 15 rodzynek.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zagotowania wody, następnie odstaw ją do przestudzenia.
  2. Chleb pokrój w kostkę, wrzuć go do dużego, czystego i wyparzonego słoika.
  3. Wlej letnią wodę, odstaw miksturę w ciepłe miejsce na dwie godziny.
  4. Całość przecedź, dodaj do napoju rozkruszone drożdże i cukier, wszystko wymieszaj. Odstaw na 12 godzin.
  5. Do czystych i wyparzonych butelek wrzuć po kilka rodzynek, wlej kwas chlebowy, odstaw na dwie godziny.
  6. Przechowuj w zamkniętych butelkach w lodówce.

Źródła: terazgotuje.pl, portal.abczdrowie.pl

Zobacz też:

Przekąska, którą możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Wspomaga pracę serca i jelit, reguluje poziom cukru

Ta polska ryba ma delikatny smak, mało ości i dużo białka. Na patelni przyrządzisz ją w kwadrans

Powinna być w kuchni każdego seniora i osób chorych na serce. Można jeść zamiast ziemniaków lub w wielu potrawach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje