Reklama
Reklama

W sklepie patrzymy z zaciekawieniem, ale rzadko kupujemy. Mało kto wie, że jest dobra na serce, stawy i odchudzanie

Okra to jeden z tych produktów, które z pewnością zainteresuje wszystkich wielbicieli kulinarnych nowinek. Wyglądem przypomina nieco połączenie zielonej fasolki szparagowej i ostrych papryczek. Zastanawiasz się, jak smakuje, jaki wpływ ma zdrowie, oraz jak wykorzystać okrę w kuchni? Podpowiadamy.

Co to jest okra? Nazywana jest także ketemią jadalną, piżmianem jadalnym lub "lady’s finger" (damskim palcem), to roślina z rodziny malwowatych. Rośnie w tropikalnym, suchym klimacie, pochodzi z Afryki, a dokładnie Etiopii, jednak jest uprawiana również w Europie i Azji. Zielone podłużne warzyw w przekroju przypomina idealny pięciokąt. Ma dosyć neutralny, trawiasty smak, można jeść ją na surowo, lub w wersji gotowanej. Jeśli chcesz dowiedzieć się nieco więcej na temat okry, koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.

Reklama

Sprawdź także: Gęsty, aromatyczny, rozpływający się w ustach gulasz. Sekret to sposób gotowania

Na co pomaga jedzenie okry?

Okra jest warzywem niskokalorycznym, w 100 g ma zaledwie 33 kcal, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. W jej składzie znajduje się sporo błonnika pokarmowego, który wspiera pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom, przyczynia się do polepszenia przemiany materii, a także zapewnia sytość po posiłku. Błonnik nie tylko poprawia trawienie i wspiera odchudzanie, ale i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

To zielone warzywo wykazuje również działanie antyoksydacyjne, w jego składzie znajdują się karotenoidy, które przyczyniają się do neutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. W składzie okry znajduje się witamina C, która wspiera odporność, a także witaminy B9, czyli kwasu foliowego, który między innymi wpływa na wzrost komórek organizmu, oraz zapewnia prawidłowy rozwój płodu, dlatego jest polecany kobietom w ciąży. Okra zawiera także sporo potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi, magnezu, który wspiera układ nerwowy, krążenia i mięśniowy, oraz wapnia, wzmacniającego kości i zęby.

Co więcej, okra reguluje poziom cukru we krwi, pomaga chronić oczy przed chorobami, wspiera układ immunologiczny, oraz pomaga w przypadku wystąpienia stanów zapalnych żołądka. Spożywanie okry jest także korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.

Okra - zastosowanie w kuchni

Smak okry jest dosyć delikatny, przyrównywany bywa do cukinii lub fasolki szparagowej, można jednak wyczuć w niej trawiaste nuty. Jest chrupiąca, można jeść ją na surowo, dlatego może być smacznym urozmaiceniem sałatek i surówek. Warzywo to nadaje się także do marynowania i kiszenia.

Okrę można piec, gotować, grillować, smażyć i dusić, sprawdzi się przede wszystkim w przeróżnych warzywnym i mięsnych potrawkach i gulaszach, będzie smacznych dodatkiem do curry lub leczo. Można także dorzucić ją do zup warzywnych, np. gęstej zupy z ciecierzycą, cebulą i pomidorami. Co więcej, w okrze znajdują się kleiste substancje, które genialnie sprawdzą się do zagęszczania zup i sosów.

Zupa z okry

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 250 g okry,
  • 400 g ciecierzycy gotowanej,
  • 400 g pomidorów świeżych lub z puszki,
  • 1 cebulę,
  • 4 ząbki czosnku,  
  • szczypta chili,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Zacznij od podsmażenia na oliwie z oliwek posiekanej cebuli i czosnku, następnie dorzuć odrobinę chili, smaż, aż składniki będą mieć złoty kolor. Dorzuć pokrojone pomidory bez skóry lub pomidory z puszki. Gotuj wszystko przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj pokrojoną okrę, gotuj przez 20 minut. Dorzuć ugotowaną ciecierzycę, sól i pieprz do smaku, podgotuj całość przez kilka minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz też:

Łyżka dziennie chroni wzrok i regeneruje stawy. Dobry olej dla seniorów i dbających o serce

Z Grecji i Turcji smakują najlepiej. Zbijają wysokie ciśnienie, cholesterol, wzmacniają kości

Najmniej doceniany przez Polaków owoc. Cukrzycy mogą jeść bez obaw, ma dużo błonnika, doskonale działa na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa