Reklama
Reklama

Warto zrobić zapas tego soku. Działa lepiej niż leki na ciśnienie, chroni wątrobę i wygładza skórę

Sok z aronii na zimę pomoże ci w wielu dolegliwościach związanych z sezonowymi infekcjami. Z kolei pity regularnie działa jak najlepszy lek na ciśnienie, obniża cholesterol, chroni przed nadciśnieniem, zawałem i miażdżycą. Postaw na naturalne bogactwo przeciwutleniaczy zamknięte w butelce soku z aronii.

Przepis na sok z aronii jest banalnie prosty i nie zajmie ci wiele czasu. Wystarczy cukier i zapas owoców. Dzięki pasteryzacji możesz przechować ten cenny sok na zimę i czerpać z jego dobrodziejstw przez cały rok.  

Jakie właściwości ma sok z aronii? Dobry na serce i wątrobę

Aronia jest krzewem długowiecznym o małych wymaganiach uprawowych. W Polsce jest szeroko rozpowszechniony i hodowany na działkach rekreacyjnych czy w przydomowych ogrodach. Największym skarbem tej rośliny są jadalne owoce. Aronia zawiera bardzo dużo potężnych przeciwutleniaczy z grupy proantocyjanidyn, a także: 

Reklama
  • flo­wo­no­idy, 
  • ka­te­chi­ny, 
  • leu­ko­cy­ja­ny. 

Substancje te odpowiedzialne są za ciemny kolor owoców. Ponadto aronia jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i E, które zwiększają jej potencjał przeciwutleniający. W aronii znajdziemy także takie składniki mineralne jak: 

  • wapń, 
  • magnez, 
  • żelazo, 
  • fosfor, 
  • sód, 
  • cynk, 
  • potas. 

Tak bogaty skład tych niewielkich, ciemnofioletowych owoców, wpływa na prozdrowotne właściwości soku z aronii. Jego regularne picie może skutecznie: 

  • obniżyć cholesterol we krwi, 
  • uelastycznić żyły, 
  • obniżyć ciśnienie krwi. 

Sok z aronii chroni zatem organizm przed wieloma chorobami układu krwionośnego takimi jak: miażdżyca, udar czy nadciśnienie. Ponadto niweluje ryzyko wystąpienia żylaków i zakrzepów krwi. Już 100 ml dziennie znacząco obniża cholesterol we krwi.  

Przeczytaj także: Najzdrowszy sok na świecie. Obniża cukier i przyspiesza metabolizm

To jednak nie wszystkie właściwości soku z aronii. Ten cenny napój wpływa także na pracę układu pokarmowego.  

  • wspiera pracę trzustki i wątroby, 
  • poprawia mikrobiom jelitowy, 
  • przyczynia się do zwiększenia produkcji insuliny, co obniża cukier we krwi, 
  • wspiera również usuwanie toksyn z organizmu.  

Sok z aronii może zatem skutecznie przeciwdziałać cukrzycy lub zmniejszać jej skutki. Warto sok z aronii spożywać po posiłku bogatym w cukier i tłuszcze.  

Bogactwo przeciwutleniaczy zawarte w soku z aronii również nie pozostaje obojętne dla organizmu.  

  • poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci,  
  • chroni wzrok przed jaskrą, zaćmą i degeneracją plamki żółtej, 
  • dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybowym chroni organizm przed wieloma chorobami przewlekłymi w tym przed nowotworami.  

Owoce aronii są w smaku cierpkie i kwaśne. Nie zachęcają do bezpośredniego spożycia z krzaczka. Na szczęście można je z powodzeniem wykorzystać w wielu przetworach. Jednym z najlepszych jest sok z aronii, na którego przepis znajdziesz poniżej. 

Sok z aronii - przepis

Sok z aronii powinien być tłoczony na zimno, a następnie pasteryzowany bez dodatku cukru. W ten sposób uzyskuje się esencje z owoców i zachowuje największą ilość cennych substancji. Picie takiego soku jednak nie jest przyjemne. Bez dodatku cukru i wody jest cierpki. Na szczęście wiele substancji zawartych w owocach jest odpornych na wyższą temperaturę, a dodatek cukru i wcześniejsze mrożenie pozwoli złagodzić smak owoców. Przygotowując sok według tego przepisu, zyskasz smaczny i zdrowy dodatek do wody, herbaty czy deseru.  

Do przygotowania soku z aronii potrzebujesz: 

  • 2 kg aronii 
  • 1 kg cukru 
  • ok. 1 litr wody 
  • 1 cytryna 
  • opcjonalnie liście wiśni albo aronii 

Jak przygotować sok z aronii? 

  1. Jeśli używasz świeżych owoców, warto przed ich wykorzystaniem włożyć je do zamrażarki na kilka dni. Dzięki temu zmniejszysz gorycz owoców. Po rozmrożeniu aronii zasyp je cukrem i odstaw na kilka godzin.  
  2. Do wody w garnku wciśnij sok z jednej cytryny. Możesz dodać liście aronii lub wiśni. 
  3. Do wody dodaj aronię wraz z sokiem, który puściły pod wpływem cukru. Zagotuj na średniej mocy palnika, często mieszając, aby owoce nie przywarły. Gotuj owoce przez 20-30 minut. Po tym czasie odstaw garnek z sokiem na parę godzin, aby wystygł.  
  4. Odcedź sok z aronii i przelej go do nowego garnka, po czym zagotuj. Przelewaj do wyparzonych słoików lub butelek.  

Jeśli chcesz przedłużyć świeżość soku i bez obaw spożywać go zimą, pasteryzuj butelki metodą na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku.  

Kto powinien pić sok z aronii?

Sok z aronii jest szczególnie polecany osobom z wysokim cholesterolem, narażonym na nadciśnienie i wszystkim, którzy chcą zadbać o swoje serce. Powinny go pić także osoby z podwyższonym cukrem we krwi lub chorujące na cukrzycę.  

Przeczytaj także: Sezon w pełni, warto zrobić zapas tego soku. Na serce i kości działa pierwszorzędnie

Wszyscy, którzy chcą zadbać o ogólny stan organizmu, powinni na stałe włączyć sok z aronii do swojej diety. Jednak nie wszyscy mogą pić go bez przeszkód. Szczególnie powinny uważać na niego osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, ponieważ aronia rozrzedza krew.  

Aronia zawiera szczawiany, które przyczyniają się do odkładania kamieni nerkowych, dlatego osoby ze zdiagnozowaną kamicą nerkową powinny uważać na sok z aronii. Może być niekorzystny także dla osób z obniżonym żelazem we krwi. Należy pamiętać, że sok z aronii ogranicza wchłanianie tego pierwiastka przez zawartość tanin. Warto zatem go pić przed posiłkiem lub zażyciem suplementów zawierających żelazo.  

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Jest zdrowsza i smaczniejsza od tej z kurczaka. Ma dużo białka i żelaza, dobra dla serca

Łyżka dziennie wystarczy, by chronić serce i wątrobę. Obniża ciśnienie i czyści tętnice z tłuszczu

Już można zrywać i robić herbatę, sok lub konfiturę. Na odporność, stany zapalne i gładką skórę najlepszy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | przetwory | napoje