Wrzuć do po porannej kawy. Działają jak tarcza ochronna, pobudzają metabolizm
Przyprawy, które niemal każdy z nas ma w swojej kuchennej szafce, nie tylko mogą wzbogacać smak dań i napojów, ale i wesprzeć nasze zdrowie. Dziś przyjrzymy się bliżej kawie z goździkami. Taki napój ma działanie ochronne na wiele narządów, oraz doskonale podkręci przemianę materii. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto pić kawę z goździkami.
Podstawą dbania o zdrowie jest odpowiednia dieta oparta na nieprzetworzonych produktach, bez zbędnej chemii, czy dodanego cukru. Dlatego, zamiast sięgać po fast-foody, gotowe dania i słodycze, lepszą opcją będzie samodzielne gotowanie w domu. Ta zasada tyczy się nie tylko tego co jemy, ale i napojów, po jakie sięgamy. Dietetycy polecają, aby przede wszystkim pić, wodę, jednak bez obaw można także sięgać po kawę. Najzdrowsza będzie klasyczna czarna, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby dodać do niej przyprawy, które ulepszą jej smak. W poniższym artykule przyjrzymy się właściwościom i zastosowaniu goździków. Podpowiemy ci również, na co pomaga kawa z goździkami.
O tych niewielkich pachnących pączkach najczęściej przypominamy sobie w okresie jesienno-zimowym, kiedy robi się chłodno. Świetnie smakują w rozgrzewających herbatkach i grzańcach, są także niezbędnym elementem korzennych wypieków, np. pierniczków. Przyprawa ta świetnie pasuje również do mięs, np. wołowiny czy dziczyzny, a nawet warzyw, dyni i czerwonej kapusty.
Goździki to wysuszone pączki kwiatów goździkowca korzennego, drzewa, które rośnie w tropikalnym klimacie Azji, Afryki, czy Ameryki Południowej. Podobno przyprawa ta była znana już w starożytnych Chinach.
Aromatyczna kawa nie tylko dobrze smakuje, ale i kompleksowo wspiera organizm. Pobudza, pomaga dbać o układ nerwowy, zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak alzhaimer czy parkinson. Ma również właściwości poprawiające samopoczucie. Pomaga stabilizować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jest polecana osobom na diecie odchudzającej, ponieważ poprawia metabolizm i wspiera spalanie tkanki tłuszczowej. Kawa ma również właściwości poprawiające krążenie i trawienie. Jest także źródłem antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych.
Goździki mogą być doskonałym uzupełnieniem kawy. Przyprawa ta ma bardzo silne działanie przeciwutleniające, chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wykazują także działanie przeciwzapalne, opóźniają procesy starzenia, a także mają właściwości przeciwnowotworowe. Doktor Bartek Kulczyński w swoim filmie na kanale YouTube wspomina, że goździki pomagają chronić narządy wewnętrzne. Jedną z najcenniejszych substancji zawartych w goździkach jest eugenol, który między innymi korzystnie wpływa na pracę wątroby, wspierając jej działanie detoksykacyjne. Pomaga także dbać o nerki, oraz wspierać ochronę żołądka. Warto dodać, że eugenol pomaga stabilizować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
Warto dodać, że goździki poprawiają odporność. Mają również działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, dlatego mogą być przydatne podczas leczenia infekcji. Przypisuje się im także działanie przeciwbólowe, wspierają łagodzenie stanów zapalnych, będą pomocne podczas bólu gardła, a nawet zębów. Przyprawa ta polecana jest również osobom, które borykają się z nieświeżym oddechem.
W przyprawie tej nie brakuje również witamin, A, tych z grupy B, C, D, E, czy K, oraz minerałów, magnezu, potasu, wapnia, fosforu, cynku, sodu, selenu, czy manganu. Należy jednak pamiętać, że są to jedynie śladowe ilości.
Przygotowanie kawy z goździkami jest banalnie proste. Zacznij od zaparzenia swojej ulubionej mocnej kawy. Wystarczy rozgnieść na proszek kilka goździków. Warto zrobić to przed samym przyrządzeniem napoju, dobrze sprawdzi się do tego moździerz. Następnie należy dodać szczyptę przyprawy do gorącego napoju i wymieszać. Do takiej kawy możesz dodać również odrobinę cynamonu lub kardamonu, również będzie smakować świetnie. Kawę z goździkami możesz podawać z mlekiem lub napojem roślinnym, dosłodzić ją cukrem lub wybranym słodzikiem, np. miodem, syropem klonowy, ksylitolem, lub erytrytolem.
Źródła: terazgotuje.pl, zywiolzdrowia.pl
Zobacz też:
Już uprawiamy w ogrodzie. Nie ma lepszych owoców na poprawienie wzroku i uzupełnienie witaminy C
To najzdrowsza część wieprzowiny, można jeść nawet na diecie. Ma dużo białka i mało kalorii
Nie filetujesz, nie ściągasz skóry, ości można schrupać. Ma niewiele tłuszczu i moc białka