Reklama
Reklama

Wygląda nietypowo, smakuje oryginalnie. Ten owoc pomoże ci walczyć z wysokim cukrem

​Gorzki melon, znany także jako przepękla ogórkowata, to niepozorna roślina z rodziny dyniowatych, która skrywa ogromny potencjał zdrowotny. Dzięki swoim właściwościom hipoglikemicznym pomaga obniżać poziom glukozy we krwi, a badania wskazują także na jego działanie przeciwnowotworowe, immunostymulujące i wspierające walkę z wysokim poziomem cholesterolu.

W wielu zakątkach świata gorzki melon od wieków stosowany jest jako naturalny środek w leczeniu różnych schorzeń. Jakie korzyści przynosi jego regularne spożywanie, na co należy uważać i dlaczego warto go poznać bliżej? O tym w naszym artykule. 

Gorzki melon - co to za owoc? 

Tak naprawdę mało kto słyszał określenie "gorzki melon". Co to za owoc? To roślina z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), która pochodzi z tropikalnych regionów Azji, Indii, Afryki Wschodniej i Ameryki Południowej. Roślina ta, o cienkiej, pnącej lub płożącej łodydze, może osiągać nawet sześć metrów długości. Jej owoc to wydłużona, brodawkowata jagoda, która w fazie młodości jest zielona, a po dojrzeniu przybiera żółto-pomarańczowy kolor. Cechą wyróżniającą gorzki melon jest jego intensywny, gorzki smak, który charakteryzuje zarówno miąższ, jak i inne części rośliny. W kuchni i medycynie tradycyjnej na całym świecie wykorzystuje się głównie niedojrzałe owoce i młode liście. Dzięki swojemu egzotycznemu wyglądowi i unikalnym właściwościom gorzki melon stał się cennym składnikiem zarówno w przemyśle spożywczym, jak i w tradycyjnych praktykach leczniczych w takich krajach jak Chiny, Indie czy Meksyk. 

Reklama

Sprawdź także: Smakuje jak połączenie banana, mango i ananasa. Dobry na serce i kości, ma dużo witaminy C

Jakie właściwości ma gorzki melon? 

Zastanawiasz się, jakie właściwości ma gorzki melon? To niezwykle wartościowy owoc o niskiej kaloryczności, dostarczający jedynie około 17 kilokalorii na 100 gramów. Zawiera aż 94% wody, a także witaminę C, witaminę A oraz minerały, takie jak wapń i fosfor. Jego miąższ jest bogaty w błonnik, co sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu pokarmowego. Gorzki melon wyróżnia się obecnością licznych związków bioaktywnych, takich jak kwasy fenolowe, triterpenoidy i saponiny, które przyczyniają się do jego właściwości prozdrowotnych. Badania wykazują, że gorzki melon może działać jako skuteczny przeciwutleniacz, przeciwdrobnoustrojowo, a także wykazywać potencjał w obniżaniu poziomu glukozy we krwi, co czyni go cennym wsparciem w walce z cukrzycą. Regularne spożywanie gorzkiego melona może korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, oraz może mieć działanie przeciwnowotworowe. 

Jak jeść gorzki melon? 

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie pt. jak jeść gorzki melon. Mimo swoich cennych właściwości jest w Polsce dość trudno dostępny w świeżej postaci. Najłatwiej spotkać go w formie sproszkowanej, suszonej lub w kapsułkach, które można nabyć w aptekach. Saszetka suszonego owocu (50 g) kosztuje około 20 złotych. Alternatywnie, można znaleźć owoce melona w puszkach lub w składzie różnorodnych herbat. Przed rozpoczęciem stosowania gorzkiego melona zaleca się konsultację z lekarzem, aby upewnić się, że nie ma przeciwwskazań, zwłaszcza w przypadku dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących. Należy również pamiętać, że długotrwałe stosowanie ekstraktów z gorzkiego melona może prowadzić do niedoborów enzymów oraz przyczyniać się do problemów zdrowotnych, takich jak niedokrwistość hemolityczna czy wrzody przewodu pokarmowego. Warto zatem podchodzić do tego owocu z rozwagą i stosować go z umiarem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Wystarczy łyżeczka dziennie, by wzmocnić serce i wątrobę, pozbyć się zmęczenia. Seniorzy powinni jeść regularnie

To jeden z najzdrowszych napojów świata. Dba o stan kości, serca, pomaga schudnąć

Najzdrowsze mięso, które chroni serce i nie ma antybiotyków. Eksportujemy do Niemiec, sami rzadko jemy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce