Reklama
Reklama

Z Grecji i Turcji smakują najlepiej. Zbijają wysokie ciśnienie, cholesterol, wzmacniają kości

Pojawiające się w sklepach świeże figi, to dla wielu smakoszy oznaka nieuchronnie zbliżającej się jesieni. Zamiast jednak martwić się końcem lata, warto sięgnąć po te smakowite owoce i wyczarować z nich pyszne, a zarazem bardzo zdrowe dania. W poniższym artykule podpowiemy ci, dlaczego warto jeść figi, oraz co najlepiej z nich przygotować.

Czy figi są zdrowe? Gdzie uprawia się najlepsze figi? Które figi wybierać, świeże, a może suszone? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Trwa sezon na figi

Końcówka sierpnia to moment, kiedy w wielu popularnych marketach na półkach znaleźć możemy świeże figi. Sezon, podczas którego można je kupić w Polsce, trwa dość krótko, przeważnie przypada na końcówkę sierpnia do października.

Figi to owoce figowca pospolitego znanego powszechnie jako drzewo figowe, należą do rodziny morwowatych (Moraceae). Jest to wyjątkowo stary gatunek, uprawiano go już przed siedmioma tysiącami lat. Obecnie duża część upraw znajduje się w krajach basenu Morza Śródziemnego, zwłaszcza w Grecji i Turcji, gdzie zbierane są od lipca do września w zależności od gatunku. Największymi producentami fig są Grecja, Turcja, Maroko, a także Stany Zjednoczone. Co ciekawe, sadzi się ją także w Polsce, jednak przez znacznie chłodniejszy klimat, hoduje się je przede wszystkim w doniczkach. Owoce figi, zarówno te świeże, jak i suszone, stanowią bogactwo składników odżywczych, dlatego warto znaleźć dla nich miejsce w codziennej diecie. Jakie figi są najlepsze? Uważa się, że najsmaczniejsze owoce figowca rosną w Turcji odmiana sarilop, oraz w Grecji - odmiany kalamon (kalamata) i kimis.

Reklama

Dlaczego warto jeść figi?

Figi należą do bardzo zdrowych owoców. Przede wszystkim są bogate w błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, poprawia pasaż jelitowy, zapobiegając wzdęciom i gazom. Ponadto błonnik podkręca metabolizm, oraz zapewnia sytość, co może pomóc podczas procesu odchudzania. Jeżeli chcesz zadbać o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi, zadbaj o to, aby w twojej diecie znalazła się odpowiednia ilość błonnika pokarmowego.

Owoce te zawierają witaminę A, które wspiera zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami, a także ma właściwości przeciwutleniające. Obecna jest tu także witamina C, która jest naturalnym antyoksydantem i wspiera odporność. W figach znaleźć można również składniki mineralne, między innymi potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a także dba o zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Znajduje się tu także miedź, która między innymi wspiera układ nerwowy, krążenia, odpornościowy, a także działa antyoksydacyjnie, oraz wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. Natomiast mangan ma właściwości przeciwutleniające, wzmacnia kości, a także jest istotny dla układu nerwowego czy hormonalnego.

Figi zawierają także flawonoidy, które należą do przeciwutleniaczy, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, przeciwmiażdżycowe, a także przeciwcukrzycowe.

Spożywanie fig poleca się osobom, które chcą zadbać o układ krążenia, pomaga zbić zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, oraz regulują ciśnienie krwi. Owoce te mają także działanie przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybicze, przypisuje się im także właściwości przeciwnowotworowe.

Sprawdź także: Włochaty owoc ze złotym wnętrzem. Kup, gdy zobaczysz w sklepie, bo to miód na serce

Figi świeże czy suszone?

Wybierając suszone figi, warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób są suszone, bez chemii, jedynie naturalnymi metodami. Świeże figi w 100 g zawierają ok. 74 kcal, natomiast figi suszone mają w takiej samej ilości, aż 331 kcal. Jeżeli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, lepszym wyborem będą świeże figi. Natomiast suszone figi ze względu na dużą ilość błonnika polecane są również w przypadku wystąpienia problemów z zaparciami.

Suszone figi zawierają dużą ilość węglowodanów i składników odżywczych, dlatego będą dobrą przekąską na przykład podczas wszelkich wycieczek, np. górskich czy rowerowych, kiedy potrzebny może być szybki zastrzyk energii.

Jak jeść figi? Zarówno świeże, jak i suszone figi można spożywać jako zdrową przekąskę. Świetnie pasują słodkich śniadań, np. owsianek, musli z jogurtem, czy placków, a także wielu wypieków, np., keksów czy piernika.

Świeże figi świetnie komponują się z różnego rodzaju serami, możesz zaserwować je jako słodki dodatek do sałatki, np. z rukolą, kozim serem, orzechami włoskimi i dressingiem miodowo-musztardowym, lub podać je na desce serów.

Ze świeżych fig można także przygotować smaczny dżem czy konfiturę. Owoce te nadają się również do zapiekania, na przykład jako dodatek do wytrawnych tart na kruchym cieście.

Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl/figi

Zobacz też:

Najmniej doceniany przez Polaków owoc. Cukrzycy mogą jeść bez obaw, ma dużo błonnika, doskonale działa na jelita

Najlepszy zamiennik ryżu. Ma mnóstwo błonnika, żelaza, szczególnie polecana seniorom

Soczysta karkówka do chleba. Zrezygnujesz ze sklepowych wędlin

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce