Z Grecji i Turcji smakują najlepiej. Zbijają wysokie ciśnienie, cholesterol, wzmacniają kości
Pojawiające się w sklepach świeże figi, to dla wielu smakoszy oznaka nieuchronnie zbliżającej się jesieni. Zamiast jednak martwić się końcem lata, warto sięgnąć po te smakowite owoce i wyczarować z nich pyszne, a zarazem bardzo zdrowe dania. W poniższym artykule podpowiemy ci, dlaczego warto jeść figi, oraz co najlepiej z nich przygotować.
Czy figi są zdrowe? Które lepiej wybierać, świeże, a może suszone? Gdzie uprawia się najsmaczniejsze owoce? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Końcówka sierpnia to moment, kiedy w wielu popularnych marketach na półkach znaleźć możemy świeże figi. Sezon, podczas którego można je kupić w Polsce, trwa dość krótko, przeważnie przypada na końcówkę sierpnia do października.
Figi to owoce figowca pospolitego znanego powszechnie jako drzewo figowe, należą do rodziny morwowatych (Moraceae). Jest to wyjątkowo stary gatunek, uprawiano go już przed siedmioma tysiącami lat. Obecnie duża część upraw znajduje się w krajach basenu Morza Śródziemnego, zwłaszcza w Grecji i Turcji, gdzie zbierane są od lipca do września w zależności od gatunku. Największymi producentami tych owoców są Grecja, Turcja, Maroko, a także Stany Zjednoczone. Co ciekawe, sadzi się ją także w Polsce, jednak przez znacznie chłodniejszy klimat, hoduje się je przede wszystkim w doniczkach. Zarówno te świeże, jak i suszone, stanowią bogactwo składników odżywczych, dlatego warto znaleźć dla nich miejsce w codziennej diecie. Jakie figi są najlepsze? Uważa się, że najsmaczniejsze owoce rosną w Turcji odmiana sarilop, oraz w Grecji - odmiany kalamon (kalamata) i kimis.
Figi należą do bardzo zdrowych owoców. Przede wszystkim są bogate w błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, poprawia pasaż jelitowy, zapobiegając wzdęciom i gazom. Ponadto błonnik podkręca metabolizm, oraz zapewnia sytość, co może pomóc podczas procesu odchudzania. Jeżeli chcesz zadbać o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi, zadbaj o to, aby w twojej diecie znalazła się odpowiednia ilość błonnika pokarmowego.
Owoce te zawierają witaminę A, która wspiera zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami, a także ma właściwości przeciwutleniające. Obecna jest tu także witamina C, która jest naturalnym antyoksydantem i wspiera odporność. W figach znaleźć można również składniki mineralne, między innymi potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a także dba o zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Znajduje się tu także miedź, która między innymi wspiera układ nerwowy, krążenia, odpornościowy, a także działa antyoksydacyjnie, oraz wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. Natomiast mangan ma właściwości przeciwutleniające, wzmacnia kości, a także jest istotny dla układu nerwowego czy hormonalnego.
Figi zawierają także flawonoidy, które należą do przeciwutleniaczy, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, przeciwmiażdżycowe, a także przeciwcukrzycowe.
Spożywanie tych owoców poleca się osobom, które chcą zadbać o układ krążenia, pomagają zbić zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, oraz regulują ciśnienie krwi. Owoce te mają także działanie przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybicze, przypisuje się im także właściwości przeciwnowotworowe.
Sprawdź także: Włochaty owoc ze złotym wnętrzem. Kup, gdy zobaczysz w sklepie, bo to miód na serce
Wybierając suszone figi, warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób są suszone, bez chemii, jedynie naturalnymi metodami. Świeże owoce w 100 g zawierają ok. 74 kcal, natomiast suszone mają w takiej samej ilości, aż 331 kcal. Jeżeli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, lepszym wyborem będą świeże figi. Natomiast suszone ze względu na dużą ilość błonnika polecane są również w przypadku wystąpienia problemów z zaparciami.
Suszone owoce zawierają dużą ilość węglowodanów i składników odżywczych, dlatego będą dobrą przekąską na przykład podczas wszelkich wycieczek, np. górskich czy rowerowych, kiedy potrzebny może być szybki zastrzyk energii.
Jak jeść figi? Zarówno świeże, jak i suszone, można spożywać jako zdrową przekąskę. Świetnie pasują słodkich śniadań, np. owsianek, musli z jogurtem, czy placków, a także wielu wypieków, np., keksów czy piernika.
Świeże figi świetnie komponują się z różnego rodzaju serami, możesz zaserwować je jako słodki dodatek do sałatki, np. z rukolą, kozim serem, orzechami włoskimi i dressingiem miodowo-musztardowym, lub podać je na desce serów.
Ze świeżych oqoców można także przygotować smaczny dżem czy konfiturę. Owoce te nadają się również do zapiekania, na przykład jako dodatek do wytrawnych tart na kruchym cieście.
Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl/figi
Zobacz też:
Równie zdrowa co łosoś, reguluje ciśnienie, poprawia pamięć. W sklepie zawsze pytaj, którą kupujesz
To królowa polskich gruszek. Jest superzdrowa, ma delikatny zapach i soczysty miąższ